Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Balástya fizetheti a rém temetését

Balástya fizetheti a rém temetésétA Belvárosi temető urnafalába kerülnek azok, akiket Szegeden köztemetésen helyeznek végső nyugalomba. Fotó: Karnok Csaba
Szeged, Balástya - Nincs már közeli rokona, aki eltemetné az öngyilkosságot elkövetett balástyai rémet. Így a szegedi önkormányzatnak kell köztemetésen elhamvasztani a sorozatgyilkost, a számlát pedig végül a balástyai önkormányzatnak kell állnia.
Tudta?

A szegedi önkormányzatnál azt mondták, hogy egy koporsós köztemetés ára ma 230 ezer forintnál kezdődik, míg egy urnás köztemetés tízéves urnahelyváltással 149 ezer 225 forintba kerül. Bár – ahogy fent írtuk – a büntetés-végrehajtás nem kötelezhet hozzátartozót egy börtönben elhunyt rab eltemetésére, az önkormányzat, ha van élő rokon, a köztemetésről és annak költségéről határozatban értesíti, és megpróbálja behajtani rajta az összeget. Az önkormányzat csak akkor állja a köztemetés teljes költségét, ha egy elhunyt elítéltnek már valóban egyetlen rokona sincs életben.
Nem élnek már legközelebbi rokonai a balástyai rémként elhíresült Szabó Zoltánnak, aki múlt hétfő reggel követett el öngyilkosságot a gyálaréti családirtóval, Miklósi Viktor Gáborral együtt közös cellájukban a szegedi Csillag börtönben. Szabó anyja és testvére már korábban meghalt. Kapcsolattartói feltehetőleg nem állják majd temetési költségeit.

– Ha egy fogvatartott a büntetés-végrehajtási intézetben meghal, akkor az intézet értesíti a hozzátartozóját. Ha a hozzátartozó vállalja az elhunyt eltemetését, arról írásban nyilatkozik. De erre nem kötelezhetjük – mondta lapunknak Orosz Zoltán.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtószóvivője közölte, ha senki nem vállalja az elítélt temetését, akkor a büntetés-végrehajtási intézet a halálesetet nyolc napon belül bejelenti a halálozás helye szerinti anyakönyvvezetőnél, és megkeresi a helyi önkormányzatot a köztemetéssel kapcsolatban.

Molnár Tamás, a Szegedi Testamentum Temetkezési Nkft. ügyvezető igazgatója elmondta, a köztemetés költségét a halálozás helye szerinti önkormányzatnak kell állnia, de ezt a számlát továbbítják ahhoz az önkormányzathoz, ahol az elhunyt börtönbe kerülése előtt állandó lakcímmel rendelkezett. Így Szabó Zoltán köztemetése esetén a balástyai önkormányzatnak kell fizetnie. Az ilyen köztemetéseknél – mondja Molnár Tamás – az önkormányzatok költségtakarékossági okokból hamvasztást kérnek. Az urnát tízéves megváltással egy urnafalba teszik bele a belvárosi temetőben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyszáz hallgatót támogat Szeged

Közel 400 szegedi egyetemi hallgatót támogat ebben a tanévben ösztöndíjjal a szegedi önkormányzat. Tovább olvasom