Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Balástyán sokan átváltottak a virágról

Néhány éve Magyarország legnagyobb vágott virág termelő faluja volt Balástya. Már egyre többen hagynak föl ezzel, és állnak át zöldségtermesztésre. A magas költségek miatt sokan a külföldi virággal nem tudnak versenyezni. Most alig találni növényeket a fóliák alatt: magas a talajvíz a növényházakban.
Bozsó Gábor kertészetét az afrikai rózsatermelők teszik próbára – a balástyai gazdaság egyelőre állja a sarat. Fotó: Schmidt Andrea
Cirmos szegfű helyett paprikát ültet fóliáiba Kordás Nándor. A balástyai kertész néhány éve fölhagyott a virágtermesztéssel. Esete nem egyedi. Balástya még néhány éve is Magyarország legnagyobb vágott virág termelő központja volt. Azóta azonban sokan kiszálltak az egyre élesedő versenyből.

A fénykorban 24-25 hektáron termeltek vágott virágot a faluban, többen a gyümölcstermesztésről nyergeltek át. Magyarország egyik legnagyobb rózsatermesztője, Bozsó Gábor a hetvenes években még a családi Zsigulival járt a piacra – megrakva hajtatott földi eperrel. A család ezután – a paprika, paradicsom, frézia és gerbera után – jutott el a rózsáig. A hazai termelőket azonban kemény versenyre kényszerítik az afrikai kertészek; Bozsóék nehezen, de tartják a tempót.

Nőnap előtti csokor. Bozsó Gáborék rózsakertészete egyelőre állja a versenyt az afrikai virággal. Fotó: Schmidt Andrea
A rózsánál rosszabb piaca van azonban a szegfűnek. Kordás Nándor 1993-ban kezdett szegfűt termelni, de 2004-ben föladta. Nagyon munka- és energiaigényes ez a virág, közben a kereslet is jelentősen lecsökkent.
– Hollandiából, Olaszországból hoztuk be a cirmos szegfű szaporítóanyagát, termeltünk különlegességnek számító zöld szegfűt, akkor jól ment – mesélte a balástyai kertész. De az
energiaárak emelkedtek, a szállítás is drágult, a munkabér, a járulékok nőttek. Megjelent nálunk is a spanyol szegfű.

Kordáséknak váltaniuk kellett, zöldségtermelésbe fogtak. Egy szűk kis piaci rést találtak: a paprikát olyankor kínálják, amikor a spanyol vagy a marokkói termelők nem tudnak szállítani. A nyári hőségben a déli országokból már nem tudnak jó minőségű árut vinni Németországba. Kordásék termését pontosan ekkor szedik, Szentesre viszik, ott csomagolják. A szaporítóanyag olcsó, akár maguk is megtermelhetik, vagy vehetnek tálcás palántákat. A paprika egyelőre biztos bevételt jelent a családnak.Víz a fóliákban

Megvannak még Balástyán a kertészetek, csak más a profil – mondta Újvári László. A virág nagyon drága lett az energiaköltség emelkedése miatt, közben a külföldi termelők áruja kemény árversenyt gerjeszt. Balástyán meghatározó az intenzív művelésű kertészet. Hajtatott burgonyát, korai káposztát, őszi paprikát visznek a piacra. Újvári azonban hozzátette: most alig találni növényeket a fóliák alatt: magas a talajvíz a növényházakban. Nagy bajban vannak azok a gazdák, akiknek nincs magasabban fekvő területe. A faluban azért ma is működnek országosan is jelentős méretű virágkertészetek. Kistelekkel közösen viráglogisztikai központot is létrehoznának – ehhez támogatást remélnek.

Gázzal nehéz

A 90-es évek elején a balástyai kertészek magán gázhálózatot hoztak létre. A cég biztosítja ma is az energiát a termelőknek. Ám azóta megdrágult a földgáz, sokan keresik az olcsóbb megoldásokat. Támogatás híján fa vagy a széntüzelésre érdemes a kazánt átállítani. A Kertgáz Kft. igazgatója Balázs János szerint szükség lesz mindig a gázra, nem érdemes teljesen kiváltani a megépült hálózatot, minden termelő hagy valamennyi lekötött kapacitást. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több az eljárás kiskorú gyermek veszélyeztetése miatt

Egyáltalán nem egyedi eset történt a múlt héten, amikor is egy szegedi kislányt brutálisan… Tovább olvasom