Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Balesetekhez vezethet a műanyag pohár kitiltása a Borfesztiválról

Már a szeptember 18. és 22. között zajló Bortéren is tilos lesz a műanyag pohár használata a Szegedi Városkép és Piac Kft. döntése szerint, illetve a jövő évi, 26. Borfesztiválon is már csak üvegpohárból fogyaszthatjuk az italokat.
A társaság azért döntött így, mert szerintük a kulturált borfogyasztás része, ha üvegpohárból iszunk, mindemellett pedig az intézkedés hozzájárul ahhoz, hogy Szeged zöldebb legyen, így kevésbé lesz terhelt a környezet. Kérdés már csak az, hogy mindenki megteheti-e, hogy közel ezer forintért megvásárolja a boros események poharait, vagy bevállalja, hogy az otthoni készletből hoz magával, számolva azzal, hogy megcsappanhat a garnitúra mennyisége, ha szállítás, bulizás közben eltörik. És ha törik, akkor számolni kell a szilánkok veszélyével is. Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója lapunk kérdésére elmondta, a Borfesztiválon és a Bortéren jelenleg is lehetősége van mindenkinek üvegpoharat bérelni, eddig ezek használata nem okozott problémát, de természetesen az üvegpohár törés esetén számtalan baleset forrása lehet. Rámutatott: a szervezők oldaláról nagyobb odafigyelést igényel az ilyen problémák kezelése, az üveghulladékok gyors összegyűjtése.

Mint mondta, környezetvédelmi szempontból az intézkedés pozitív. – Tekintettel arra, hogy a műanyag poharak bekerülnek egy közös gyűjtőbe, ahol élelmiszer maradékkal szennyezett műanyagokat gyűjti a társaság, továbbiakban másodnyersanyagként nem hasznosíthatók. Ez azt jelenti, hogy a Sándorfalvi úti Központi Hulladéklerakóra lesznek elszállítva. Az idei fesztiválon 27,16 tonna szemetet szállított el társaságunk – tájékoztatott Koltainé Farkas Gabriella hozzátéve, a május 17. és 26 között megrendezett programon 33,14 tonna üveg hulladék gyűlt össze. Az intézkedés bevezetésével ez a szám tovább emelkedhet majd.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már működik a klíma a villamosokon

Már működik a klíma a villamosokon
Amikor nappali hőmérséklet tartósan 25 Celsius fok fölé emelkedik, az arra alkalmas trolibuszokon és… Tovább olvasom