Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Báli alapszabály: minden esetben a férfi öltözik a nőhöz

Szeged - Amellett, hogy egy bálon divatosan jelenünk meg, nem árt szem előtt tartani bizonyos tradicionális szabályokat sem. A nőknél hagyományos viselet a nagyestélyi, férfiaknál a frakk vagy szmoking. Az örökké divatos fekete-fehér mellett idén is trendi minden, ami csillogó.
Elkezdődött a báli szezon, a vízkereszttől nagyböjtig tartó időszak, amikor a naptárakat bálok és táncmulatságok bejegyzései tarkítják.

A hölgyek ilyenkor egy-egy estére királynői ruhákba öltözhetnek, oldalukon frakkban feszít elegáns kísérőjük. Mielőtt azonban kiválasztanánk báli toalettünket, fontos szem előtt tartanunk néhány tradicionális szabályt: a nőknél hagyományosan nagyestélyi az elfogadott, férfiaknál frakk mellénnyel, csokornyakkendővel, vagy szmoking az előírás.

– Arany, ezüst, bronz és vörös – sorolja Csikós Anikó varrónő az idei év trend színeit. Megtudjuk, ha futurisztikus, fémes árnyalatú kelmét választunk, 2008-ban biztosan trendi lesz az öltözékünk. A csillogó anyagok mellett örökké divatos a fekete és a fehér, de az is előnyös, ha fagylaltszínekben jelenünk meg az elkövetkezendő bálokon. – A csipke, a szatén és a taft ruhaanyag közkedvelt, melyeket gyöngyözéssel, flitterekkel díszíthetünk. Továbbra is divatosak a nagy, bő szoknyák, fűzős felsőrésszel és a rövidebb koktélruhák, lágy esésű anyagokból.

Az arany és a bronz az idei év divatszíne.
Fotó: Segesvári Csaba

– Az aktuális trendek mellett kényelmi szempontokat sem árt figyelembe venni – hívja fel figyelmünket Tóth Csabáné, az egyik szegedi divatiskola vezetője. – A bál típusától is függ, hogy milyen ruhában kell megjelenni. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden esetben a férfi öltözik a nőhöz. A párnak azonos színárnyalatú és stílusú öltözékben ildomos megjelennie. Ha a hölgy nagyestélyit vesz fel, kísérőjének szmokingot vagy frakkot illik viselnie. Sima öltönyt csak abban az esetben választhat, ha a hölgy koktélruhát visel – magyarázza Tóth Csabáné, aki arra is figyelmeztet: ne kizárólag az aktuális trendekhez igazodjunk, mindenki válassza a típusához megfelelő színárnyalatokat.

Csillogó kiegészítők

A báli ruha mellé mindig kisméretű ékszertáskát válasszunk, amelybe csak a legszükségesebb dolgokat pakoljuk. Amennyiben ruhánk váll nélküli vagy spagettipántos, boleróval, stólával vagy stállal dobhatjuk fel. A kesztyű rendkívül elegáns, de nem minden esetben praktikus kiegészítő. A báli cipő általában nyitott, csillogó anyagú vagy lakk – tudtuk meg egy divatiskola vezetőjétől.

Ízelítő a szegedi báli naptárból

Tisza Szálló: január 18. jogászbál, február 16. orvosbál, február 21. TTK-bál, február 22. bölcsészbál, február 23. gyógyszerészbál, március 1. Rotary Club Szeged Tisza-bál, március 8. környezetgazdálkodási bál. SZTE Tanulmányi és információs központ: február 9. Az egyetem és az Első Lions Klub közös bálja. Kereskedelmi és iparkamara székháza: március 15. vállalkozók bálja. Forrás Hotel: január 19. Rotary bál, február 9. mérnökbál, február 16. közgazdászbál, február 23. rendőrbál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak elemeiben valósulhat meg a Tisza-főutca terv

Szeged - A 2005-ben elkészült, Szeged főutcája a Tisza elnevezésű projektet az Új Magyarország fejlesztési tervből Szegedre áramló több tízmilliárd forintból szerették volna megvalósítani az ötletgazdák. Tovább olvasom