Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Balikó Tamás: Szakemberekre kell bízni a vezetést

Szeged, Budapest - A Szegedi Nemzeti Színház igazgatói posztjára pályázó Balikó Tamás (54) színész-rendezőt, aki 18 éven át vezette a pécsi teátrumot, aligha kell bemutatni: több szerepet is játszott Szegeden, tavaly pedig a legjobb rendezőnek járó Dömötör-díjat kapta a közönségtől a Hétköznapi őrületekért.
Balikó Tamás. Fotó: Frank Yvette
Balikó Tamás. Fotó: Frank Yvette
– Szegeden kezdtem a pályám, mert annak idején Ruszt József az egész végzős főiskolás osztályunkat levitte. Személyes kötődés is kialakult; nemcsak a színházban, azon kívül is sok barátom van Szegeden. Ismerős a feladat azért is, mert a Pécsi Nemzeti Színház, amelyet 18 éven át vezettem, strukturális szempontból hasonló: az akkor még hozzá tartozó bábszínházzal együtt négy tagozatú teátrum volt. Tudom, milyen érzékeny feladat egy ilyen hatalmas intézmény kiegyensúlyozott vezetése – sorolja motivációit Balikó Tamás, aki tavaly a Hétköznapi őrületeket, idén az Egerek és embereket állította színpadra, így belelát a társulat működésébe.

– A szegedi drámai tagozat munkája, teljesítménye, építkezése, a vele való vezetői törődés és az előadásokban megjelenő gondolkodás, a mögötte álló feltételezhető szellemi műhely és a társulati létezés is kicsit matt, nem elég karakteres, különösen, ha a nagyon is karakteres, izgalmas operatársulattal, operaélettel összehasonlítjuk. A Kortárs Balett szerintem az ország legjobb együttese; olyan érték, amit az operával együtt szeretnék megőrizni. Melléjük föl kell húzni a prózát, hogy egységes színvonalú legyen a paletta. Minden belülről indul, nem lehet azt várni, hogy egy új vezető személyétől az országos figyelem rögtön Szegedre irányul. Egy kultúrpolitikai döntéstől még nem történik csoda. Ez egy hosszú távú, aprólékos, kitartó munka, a pécsi társulatunkat is éveken át tudatosan építettük. A pesti és a kaposvári egyetemről, a színitanodákból fokozatosan töltöttük föl ígéretes fiatal tehetségekkel. Minden egy közös akarattal rendelkező szellemi grémiumtól, belülről indul ki: társulatépítés, műsorpolitika, napi létezés, gondolatiság. Először a szegedi közönség venné észre a változást, majd az országos szakmai figyelem is ide irányulhatna – hangsúlyozza az 1981-ben színészi, 1990-ben rendezői diplomát szerzett szakember, aki a legfontosabbnak az emberi tényezőt, a humán tőkét tartja.

– Szeretném, ha a társulattal dolgozna Korognai Károly, aki annak idején olyan színházat hozott létre vezetőként Szegeden, ami számomra nagyon rokonszenves, imponáló volt. Aprólékos figyelemmel, okosan építette a társulatát, megfontoltan, friss ízléssel a repertoárt. A fiatal generációt képviselő színész-rendezőre, Szőcs Arturra is számítok, aki tanítványom volt. Szeretném, ha egy olyan fantasztikus tudású mester is dolgozna a társulattal, mint Csiszár Imre. Az operatársulatot Gyüdi Sándorra bíznám, aki iskolatársam volt a pécsi gimnáziumban. Ő a régi korrektségével, nyíltságával azt mondta: ha úgy adódna, hogy az én pályázatomat ítélnék a legjobbnak, vállalná mellettem a zenei élet kézben tartását. Ez nagyon megnyugtató számomra – mondja Balikó Tamás, aki jelenleg szabadúszóként főként Budapesten rendez és játszik, de ha megválasztanák, Szegedre költözne.

– Mögöttem semmiféle politikai támogatás nincs, engem az elmúlt négy-öt évben mindkét oldal, a szociálliberálisok és a jobboldaliak is megcibáltak. A világnézetem markáns része az életemnek, de apolitikus vagyok, különösen aktuálpolitizálásba nem vagyok hajlandó belemenni. Sohasem kérdeztem meg a legkülönbözőbb nézeteket valló barátaimtól sem, hogy kire szavaztak. Abban hiszek: az ország egyszer végre rájön, hogy szakemberekre kell bízni minden területen a vezetést.

Lelkészcsaládba születtem, származásilag jobboldali vagyok. Nagyapám Jány Gusztáv, a doni 2. magyar hadsereg főparancsnoka volt; genetikailag kódolva a polgársághoz tartozom. Az otthoni háttér, a neveltetésem miatt a világnézetem teli van jobboldali motívumokkal. Annyira vagyok baloldali, amennyire a bal oldalon dobog az ember szíve, és a Biblia is baloldali: az elesettekkel, kiszolgáltatottakkal, nyomorultakkal mindig együtt kell lenni, az igazságtalanságot nem szabad eltűrni. Ezek azonban világnézeti tételek, nem politikaiak. A mostani politikai közélethez nincs sok közöm; ha csak ezen múlik, akkor nem leszek a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója. Az a hátrány, hogy egyik oldal sem támogat, normális helyzetben inkább az előnyöm lehetne: konszenzusos ember vagyok, mindenkivel szót értek, tisztán szakmai alapon lehet velem beszélni.

Olvasóink írták

 • 14. Olajfa14 2013. január 18. 12:36
  „Minden szégyenletes álpályázat a rezsim bukása után érvénytelen! Kórházak, államosított iskolák, járási hivatalok stb. stb.”
 • 13. Zotya100 2013. január 17. 17:20
  „"Sohasem kérdeztem meg a legkülönbözőbb nézeteket valló barátaimtól sem, hogy kire szavaztak." -- Ha tudja, hogy miféle különböző nézeteik vannak, nem is kellett kérdezni.”
 • 12. lidi 2013. január 15. 19:17
  „11: már miért lenne mindegy annak, aki nem ott dolgozik? elég baj az, ha a nézőknek vagy a városvezetésnek, egyáltalán, a szegedi polgárnak mindegy, ki hogyan és mire (értsd: milyen minőséget felmutatva) költ el évi több mint egymilliárdot az adófizetők pénzéből”
 • 11. kovats112 2013. január 15. 12:50
  „Legalább olyanok szólnának, és ítélkeznének a színház mostani helyzete mellett, akik nap mint nap meg is érik, itt dolgoznak, stb.... Ti mit tudtok a dolgokról, nem mindegy nektek , ki lesz az igazgató?”
 • 10. Olajfa14 2013. január 15. 10:34
  „Korognai? NEM! Soha többet Szegeden!”
 • 9. lidi 2013. január 14. 15:34
  „"származásilag jobboldali"? és miért is "cibálták meg"? (ld. Siklós)
  amit meg Korognairól és a színházáról mond, hát.... az idő (esetleg az érdek?) tényleg mindent megszépít...”
 • 8. Olajfa14 2013. január 14. 10:38
  „NEM! Nincsen alkalmas pályázó!”
 • 7. hopelyhem 2013. január 13. 17:23
  „Balikó Tamás jó lehet, de Ne a Korognaival
  Ő teljesen szétverte az operát és a balettet is Kecskemétig üldözte. Csak a próza volt, az igaz hogy nagyon jól össze állt, de egy három tagozatú nemzeti színházban mégsem járja, hogy csak egy tagozat tud működni. A színházi berkekből az a hír járta, hogy az isten pénze is elköltődött.”
 • 6. saturnus 2013. január 13. 15:30
  „Szakember ki a szakember ? Az aki felfele nyal lefele tapos. Élteti azt az eszmét ami a doni kanyarban és szálasi torzójába vitte az országot és népét. Idehaza itteni születésű nem rúghat a labdába csak határon kívüli. Lásd Nemzeti Színház. Egyébként az erősen átpolitizált művészetet nem igényli a közönség,látogatókat csak kényszerrel összeterelt iskolásokkal lehet megnézetni,de már a pedagógusok is ébredeznek mert ő tőlük is elvonják életterüket.”
 • 5. Olajfa14 2013. január 12. 13:26
  „Újuljon meg a szegedi színház! Érvényteleníteni kellene a pályázatot és meghívni Alföldi Róbertet egy új pályázatban! Igen, eretnek gondolat, de legalább jó színház lenne Szegeden! A bp-i Nemzetit is megcsinálta, mégpedig jól. Más dolog, hogy a politikai kifúrta. Ha esze lenne a többségnek Szegeden és a fenti kulturális kormányzatban, gesztusokat tenne. Nagy és sikeres gesztus lehetne Alföldi. Ha az "utcán marad", a 2014-es választásokon nagy adúja lesz az ellenzéknek!”
 • 4. Olajfa14 2013. január 12. 13:18
  „Balikót elküldték Pécsről, elküldték Siklósról - és nem politikai okokból. Elkopott! Nem alkalmas egy ilyen nagy színház vezetésére.”
 • 3. abcdef 2013. január 12. 09:14
  „Emberi tényező, humán tőke........Balikó úr feltalálta a kanálban a mélyedést.”
 • 2. csakegyalampolgar 2013. január 12. 08:28
  „Ok, Balikó Tamás fog nyerni.....”
 • 1. tzs_szeged 2013. január 12. 07:28
  „"különösen aktuálpolitizálásba nem vagyok hajlandó belemenni. Sohasem kérdeztem meg a legkülönbözőbb nézeteket valló barátaimtól sem, hogy kire szavaztak. Abban hiszek: az ország egyszer végre rájön, hogy szakemberekre kell bízni minden területen a vezetést. "

  Sajnos az utolsó mondat hazánkban ma - aktuálpolitizálás. :((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hantavírust kapott Martonyi János

Állapota javulásának köszönhetően tegnap hazaengedték a budapesti Honvédkórházból. Tovább olvasom