Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Bálint Sándor- kutatásra 15 millió

Hároméves kutatómunkát segít a szegedi Móra-múzeumban az a pályázaton nyert összeg, amivel a Nemzeti Kulturális Alap támogatja Bálint Sándor szegedi hagyatékának feldolgozását.
A huszonhat éve elhunyt Európa-hírű szegedi néprajzkutató, Bálint Sándor hagyatékának feldolgozását 15 millió forinttal támogatja a Nemzeti Kulturális Alap. A szegedi Móra-múzeumban őrzött írásos és tárgyi dokumentumokat három év alatt kell feldolgozni. A közgyűjtemény munkatársai ezalatt megtervezik a náluk őrzött műtárgyak megfelelő tárolását, restaurálását.

– Vállaljuk a több tízezres kézirat- és dokumentumgyűjtemény digitalizálását és publikálását – mondta N. Szabó Magdolna muzeológus, a hagyaték gondozója. A munkához segítséget várnak a Somogyi-könyvtár szakértőitől is, akikkel már tárgyaltak az együttműködésről. A bib-
liotéka helytörténeti gyűjteményébe kerül a digitalizált dokumentumok egy-egy példánya, az eredetieket változatlanul a múzeum őrzi.

Bálint Sándor hagyatékát jelenleg megközelítőleg százötven ládában tárolja a múzeum. Megtalálhatók benne néprajzkutató kéziratai, levelei, családi iratai. Fennmaradtak a könyvei, folyóiratai, ima- és énekeskönyvei. A műtárgyak között találhatók a szegedi és az alföldi népéletet megörökítő öltözetek, viaszszobrok, szentképek, festett üvegképek, búcsús emlékek, feszületek, népi bútorok és festett tojások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zároltak 19 tonna romlott árut

A Törökbálinton lebukott M. E. G. A. cégcsoport lejárt szavatosságú élelmiszereiből megyénkben is… Tovább olvasom