Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Balla Géza lett az év bortermelője - a Szegeden is ismert borász első határon túliként nyerte el a díjat

Balla Gézát választotta az év bortermelőjévé a Magyar Bor Akadémia. A Szegedhez is kötődő arad-hegyaljai vállalkozó az első határon túli, aki elnyerte ezt a díjat.

"A mai napon óriási megtiszteltetés ért.... Hálás köszönetem mindenkinek, aki mellettem állt és megtisztelt szavazatával. Köszönöm a családomnak és minden kedves borbarátomnak!"

- reagált a hírre Balla Géza pincészetének közösségi oldalán
 
A kolozsvári születésű, Szegeden is ismert, és a felesége révén a városhoz is kötődő borász a 28., aki megkapta ezt az elismerést - adta hírül az MTI.
 
Az év bortermelője a legrangosabb szakmai elismerésnek számít, a borászok és a borfogyasztók számára is fontos igazodási pont. Két fordulóban ítélik oda. Ezúttal összesen 634 szakíró, sommelier, étteremtulajdonos jelölése alapján öten maradtak a döntőben. A borakadémia tagjai közül végül 134-en küldték el a szavazatukat, ami rekordnak számít.
 
Balla Géza kolozsvári születésű, 1984-ben diplomázott az ottani kertészeti egyetemen. Volt gyakornok, főborász, vezérigazgató egy állami gazdaságban, s 1999 óta készít bort saját vállalkozásban. Az Arad-Hegyaljai Borvidéken 120 hektár szőlőt művel, fontosnak tartja a Kárpát-medence hagyományos szőlőfajtáinak megőrzését.


Feketeleányka szőlőjéből készült bora 2014-ben és 2016-ban is elnyerte a Szeged Város Bora címet.
 
A borakadémia díjának átvételekor az Arad-Hegyaljai Borvidékről beszélt, amely 1918 előtt a leghíresebbek közé tartozott Magyarországon. Azt mondta, ezentúl is "egy határoktól független, egységes magyar borvilágért" fog dolgozni.  

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitelfelvétel nélkül is boldogulnak: rendbe tették az egészségházat, készülnek a temető teljes felújítására is Üllésen

Hitelfelvétel nélkül is boldogulnak: rendbe tették az egészségházat, készülnek a temető teljes felújítására is Üllésen
Évek óta nincs adóssága Üllésnek, sőt hitelt sem kell felvennie az önkormányzatnak, eltartja magát a nagyközség. Közben pedig folyamatosan pályáznak, így sok mindenre, köztük a temető felújítására is jut pénz. Tovább olvasom