Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Balla Iván: Az érett férfi könyve

Balla Iván, a vásárhelyi Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója Gabriel García Márquez Szerelem a kolera idején című könyvéről beszél.
„Kedvenc könyvemet, Gabriel García Márquez Szerelem a kolera idején című regényét, azt hiszem, az én koromban kell olvasni ahhoz, hogy az ember átélje a történetet. Hozzám az író stílusa is olyan közel áll, hogy egyszerűen faltam a szavait. Igaz, ismertem a Száz év magányt is. Márquez minden, de minden mondata tele van tartalommal. A Szerelem a kolera idején című regény egy férfi életéből kihagyhatatlan. Persze elfogult vagyok, hiszen én a dél-amerikai írókat szeretem a legjobban. Érdekel az érzelemviláguk, a világlátásuk, izgalmasan ábrázolják az emberi kapcsolatokat, sokkal érzelemgazdagabbak, több minden van a lelkükben, az érzelmi életükben, mely színesebb, mint a miénk.

Szélsőségesebb is. Talán a férfi hite ragadott meg a legjobban. A könyv egy gyermekkori szerelem egész életen át tartó története, mely csak a végén teljesedik be, nem is evilági módon, csodálatos megoldással. Ez azonban csak ürügy az író számára, hogy a férfi és a nő életét ábrázolja, azt, ahogy életük során rengeteg kompromisszumot kötnek. Történetük több részét megkönnyeztem. Voltak olyan részei, melyeket felolvastam a feleségemnek is. Őt is megfogta, sőt azt is megértette, hogy én mit érzek a mondatok hallatán.

A Szerelem a kolera idején olyan könyv, melyet csak egy bizonyos életkor után élvez teljességében az ember, mert megértéséhez fiatalon még hiányoznak azok az élettapasztalatok, melyeket csak az idő hozhat meg mindenki számára. Igaz, a könyv férfi főszereplőjével nem mindig tudtam azonosulni. Volt, amikor a férjjel, volt amikor a plátói szerelemmel, és volt, amikor a gyerekkori szerelemmel azonosultam. Azt hiszem, mindez Márquez írói sokoldalúságát mutatja. Úgy gondolom, hasonló lelkületünk lehet."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrongálták a Halas fiú szobrát

Ismét megrongálták a Halas fiú szobrát az újszegedi ligetben. Vandálok letörték, de elvinni nem… Tovább olvasom