Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Ballagás 2010: megbolydult az egész város

Szeged - Nagyüzem van az éttermekben és a virágkötőknél a ballagások idején. A vendéglátóhelyek többségében már hónapok óta elkelt minden asztal ezekre a napokra, a virágosok pedig több tucat csokrot készítenek egyetlen nap alatt.
A ballagások mindig kiemelt forgalmat jelentenek az éttermeknek és a virágüzleteknek. Néhány nap alatt több heti bevételüket kereshetik meg, és szinte nincs a városnak olyan pontja, ahol ne lenne telt ház ezen a hétvégén.

Az éttermek olyannyira foglaltak, hogy aki ezekben a napokban szeretne vendéglőbe menni, teljesen reménytelen vállalkozásba kezd. A ballagási ebédet vagy vacsorát sem tudja megrendezni az, aki nem kapcsolt időben.

5112 középiskolás ballag a megyében
5112 középiskolás ballag a megyében.
Fotó: Schmidt Andrea

Küldjön fotót a ballagásról!

Amennyiben szeretné oldalunkon látni valamelyik ballagó osztályt vagy ballagó diákot, akkor küldjön képet az online@delmagyar.hu e-mail címre. A legjobb fotó beküldőjét mórahalmi fürdőjeggyel jutalmazzuk.

 
– Már tavaly decemberben lefoglaltak minden helyet – mondta el Ábel Antal, a Gőry Pince üzletvezetője. Hasonló forgalomra számít az összes többi szegedi étterem is, még az egzotikusak is. Igaz, talán ezek azok, amelyekben még van remény ilyenkor is asztalt kapni. – Tízfős foglalásunk már most is van, de tavaly előfordult, hogy a ballagás napján jöttek még vendégek – mondta el Amargit, a Taj Mahal indiai étterem vezetője.

A virágosoknál is nagyüzem van: ma és holnap ballagásokra, vasárnap anyák napjára kötik a csokrokat.

Virágeső macival, ballagásra. Fotó: Karnok Csaba
Virágeső macival, ballagásra.
Fotó: Karnok Csaba

– Egyszálastól a nagy csokorig mindenre van igény – mondta Tompai Mariann, az egyik belvárosi virágszalon vezetője. Ami meglepő lehet: átlagosan minden harmincadik csokor több tízezer forint értékű. A ballagási virágarzenálban sem biztos tehát, hogy kitűnhetnek azok a diákok, akik az Afrikából vagy éppen Ecuadorból importált virágokból kötött, 30 ezer forintos csokorral a kezükben búcsúznak az alma matertől.

(galéria)Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. allegro 2010. május 09. 00:22
  „rézike, a gyermekeknek még önző vágyaik vannak, és ha te lesed a kívánságait, akkor valóban, mint ahogyan írtad és jól megfogalmaztad: nincstelen vagy, nem adtál neki semmit, és valóban úgy van, ahogyan írtad, nem is tanulsz tőle.
  Figyeld hogy tanít, a gyermeked még manipulál, ha már mindenféle vágyai vannak amiket te lesel. Ez nem szeretet, hanem szolgai függőség. Ennek levetkőzésére próbál téged is nevelni. Mint felnőtt, alapvető kötelességed a folyamatos fejlődés, ő ehhez próbál téged segíteni, ha már önszántadból nem tetted meg.
  így se őt nem tanítod, se magad nem tanulsz belőle.”
 • 51. rézike 2010. május 05. 09:10
  „Ja, és még valami. A gyermekeddel kapcsolatban nincsenek illúzióid. Egyszerűen önmagáért szereted. És ez a szeretet csodákra képes.
  Szerintem ez az az alapvető probléma, amit te nem tudsz felfogni. A ballagási ajándék pedig egy tárgy.
  Semmi több. A lélek fizikai megnyilvánulása. Ennyi. Egy arany gyűrű is lehet erőn felüli ajándék, és egy helikopter is lehet apró semmiség.”
 • 50. rézike 2010. május 05. 08:38
  „Egy jobb világban mindenki a gyermekektől tanul majd. Most sietve igyekszel tanítani őket. Senki sem tanul tőlük, pedig ők oly sok mindenre megtaníthatnának. Neked azonban semmid nincs ahhoz, hogy taníthasd őket. Nincstelen vagy. Azt akarod, hogy a gyermeked is az legyen?
  Osho”
 • 49. allegro 2010. május 05. 00:18
  „"A végletekig elmegyünk,
  ha illúzióinkat bántják.
  S miután az illúzió alapjában véve
  nem más, mint egy kellemes hazugság,
  hajlandóak vagyunk akár
  tíz kellemetlent is hazudni, csak
  az az egy kellemes megmaradjon.
  Hazugságból élünk és
  hazugásggal védekezünk."
  (Molnár Ferenc)
  ajánlás: rézikének”
 • 48. rézike 2010. május 02. 20:30
  „óh <moderálva> Aki nem dolgozik, ne is egyék. Mi ? A munka nemesít, mi ? Savanyú a szőlő !!!!
  Honnan tudod te , hogy milyen lesz az én gyerekem? Az én, és a hozzá hasonló nevelést kapott gyerekek fogják ezt az országot abból a szarból kirángatni, amibe a kádárista gazember társaiddal belevittétek.Azzal a hittel, szorgalommal, fegyelemmel, amit a szülői házból tanultak.Elképzellek, ahogy a lakótelepi OTP- panelod előtt a padon ülve osztod az észt hasonszőrű szocreál lakótársaiddal...
  1. Tiltassuk be a bepantent is ( tudod a reklámban: ...amikor megszületett elhatároztuk, hogy mindenből a legjobbat kapja...)
  2. Ne engedjük a drága babakocsik forgalmazását ( mindenki egyenlő !!! )
  3. STB...
  Különben is mit vitázok egy olyan emberrel, akinek nincs is gyereke.
  Amihez nem értessz, abba ne ugass bele ! Rákosi ezt nem mondta ?”
 • 47. Zseboroszlán 2010. május 02. 19:28
  „46.Szerintem félreértettél.Én azokra utaltam akik a jutalmat meg nem érdemeltnek tartják,mert csak a dolgát tette.Ők se tartsák a markukat a munkahelyükön,amikor osztás van,hisz ők is csak a munkájukat végezték.Szerintem ez így lenne helyes,minden más pedig álszentség.”
 • 46. allegro 2010. május 02. 15:10
  „moderálva személyeskedő”
 • 45. Cinea 2010. május 02. 13:42
  „Volt közületek valaki Csonkás ballagáson?
  Atyaisten! Azt a búcsúztató beszédet! Még ilyet nem hallottam, azt hittem lefordulok a székről. Az igazgatónő azzal kezdte, h felsorolta hogy legalább másfél osztályi tanuló otthagyta a sulit, nem végezték el, hányan megbuktak, hányan fognak pótvizsgázni, ismételni, stb, és mélyrehatóan boncolgatta, vajon mért. Felkészületlenek, komolytalanok, gyenge volt az ált.iskola, vidékről bejárás, családi körülmények, netán több ok együttes fenállása... Hát ez minden volt csak nem ünnepi beszéd”
 • 44. Zseboroszlán 2010. május 02. 09:58
  „Az én gyermekem is most pénteken ballagott.És nem tapló és nem gyökér stb.,ahogyan a többi gyerek sem.(41.-nek). 1.Ahhoz,hogy mit mennyiért ad bárki ajándékba a ballagónak,szigorúan az ajándékozó magánügye.Még akkor is ha netalán kölcsönből veszi.Érdekes magyar szokás más zsebében turkálni.(persze ha a fanyalgóktól kér segítséget a visszafizetéshez akkor már joggal morognak :) )Érdekes magyar szokás más zsebében turkálni.
  2.Volt olyan megnyilvánulás is,hogy csak a dolgát végezte,nem jár ajándék. Kedves hozzászólók akkor amikor prémium,jutalom,pulykapénz vagy egyéb osztás van a munkahelyen kérem visszautasítani ugyanezzel a megjegyzéssel,hogy csak a munkám végeztem.
  3.Lehet véleményt nyilvánítani de egyszerűbb ha csak arról regélünk amin már mi is túl vagyunk,mert arról már van tapasztalatunk.
  Végül arra is kíváncsi lennék,hogy ha személyesen beszélgetne itt ez a néhány ember,akkor is megengedné magának ezt a hangnemet?Vagy eltűrné viszonzásul?”
 • 43. SzMgabi 2010. május 01. 22:34
  „moderálva sértő”
 • 42. deszkás 2010. május 01. 19:11
  „Rézike!Köszönöm a részvétedet de NEM vagyok rászorulva!”
 • 41. Ferrer 2010. május 01. 17:32
  „Csak azt nem értem, miért kell a sok <moderálva>egyszerre ballagnia?!”
 • 40. napfenyfurdo_mutyi 2010. május 01. 15:43
  „moderálva off”
 • 39. rézike 2010. május 01. 14:13
  „Én sajnállak téged. Már most... :)”
 • 38. deszkás 2010. május 01. 13:46
  „Rézike! Sajnálni foglak.,mert későn fogod észrevenni hogy milyen alaposan mellényúltál!”
 • 37. rézike 2010. május 01. 13:33
  „allegro !
  Én, én , én,...így csináltam, én, ....- ez jön le a szavaidból.
  Ne önmagaddal példálózz, mert lehet, hogy nem az az egyetlen járható út a szeretet kinyilvánítására, amit Te kaptál. A 21. században élünk. Változik a világ, változnak a szülők, a gyerekek, az elvárások.
  "A középiskola felé irányt mutattak (ami sorsdöntő jelentőséggel bírt egyébként), ám akkor is és azóta is magam döntök mindenről. "- No ez az, amiről beszélek. A szülő megszerettette veled , és jó ember lettél. Aztán észrevette az igényedet ( Apu ott, a diplomaosztón szembesült azzal, hogy mit teljesítettem, munka mellett, és akkor az ünnepséget követően egy hét múlva mégis összehívta a legközelebbi rokonságot... ), és a saját lehetőségein belül, " megadta a Te autódat ". - Ha érted mire gondolok.....
  Látom Titanilla sorait, de elhihetitek, hogy nem az csinál lucullusi lakomát, aki nem tudja befizetni a rezsijét.
  És igen. Ha tehetném lehoznám a csillagokat is a gyerekemnek, vagy vennék egy helikoptert is... ha tehetném.”
 • 36. deszkás 2010. május 01. 13:12
  „És ha tényleg jól tanul veszek neki egy használt helikoptert új gumikkal.”
 • 35. allegro 2010. május 01. 12:43
  „30. rézike
  látod Titanilla sorait? - erről beszéltem én is.
  32. rézike - na ez már közelít a valódi értékekhez.

  csak egy személyes példa: édesapámnak az első diplomaosztómon esett le, hogy mérnök lett a lányból, hogy hát tényleg eljárt iskolába, hogy tanulgatott valamit, de eljártam dolgozni és nem kerültem egy fillérjébe sem, és neki ez volt a lényeg. Nem is készült semmiféle ünnepléssel. Osztálytársam-barátnőm szülei hívtak a maguk családi ebédjére, hogy mégis emlékezetes maradjon az a nap is nekem....azóta is tart a barátságunk.
  Apu ott, a diplomaosztón szembesült azzal, hogy mit teljesítettem, munka mellett, és akkor az ünnepséget követően egy hét múlva mégis összehívta a legközelebbi rokonságot, barátokat kb. huszan voltunk, megvette a húst és otthon láttuk őket vendégül őket. Édesanyám akkor már sajnos nem élt. De édesapámnak ebből a gesztusából éreztem a szeretetét. És máig emlékezetes maradt, hogy nem is tudott arról, milyen komoly iskolába jártam. Nemhogy engem noszogattak volna és támogattak volna, hogy csináljak valamit, hogy legyen belőlem valami. A példájuk elegendő hatással bírt. Semmi extra ajándékot nem kaptam, az maga volt az, hogy mégis értékelte amit tettem és ebédet rendezett.

  De most érettségi ballagásról van szó. Akkor is volt családi ebéd természetesen az udvarban és jó mulatság, és az ajándékpénzből gáztűzhelyet vettem húsz éve anyuval, amit ma is használok és amiről ma is megemlegetem édesanyámat, akitől a ballagásra aranyékszert kaptam.”
 • 34. allegro 2010. május 01. 12:19
  „30. rézika
  ez nagyon kevés! Mind tőled, mind a gyerekedtől nem egy különleges teljesítmény, főleg ne NEKED AKARJON MEGFELELNI.
  Vegyél példát rólam. És vegyen a gyereked is ha te nem tanítottad meg, bár ez is egy értékrend, de te azt mondtad nincs olyan gyerek, aki önmagáért tanul.
  Én úgy voltam kitűnő, hogy senki nem várta el tőlem. És még csak hallgatólagosan sem a szüleim miatt tanultam. Azért tanultam mert fontosnak tartottam, mert érdekelt, mert az iskola mellett még munkára is neveltek és ha ott teljesíteni kellett, abból egyenesen következik, hogy az iskola is azért van, hogy teljesítsük amit ott kell.
  A középiskola felé irányt mutattak (ami sorsdöntő jelentőséggel bírt egyébként), ám akkor is és azóta is magam döntök mindenről. Nem is vártak el semmit, de nem is támogattak. Így befolyásmentesen haladhattam mindenkor és ma is a saját utamon.”
 • 33. Titanilla 2010. május 01. 12:17
  „Nem vagyok rosszmájú, irigy sem és nem akarok beleszólnisenki dolgába. Csak!!Jajgat sir anép, nemtud rezsit fizetni, stb. De, lakodalomszerű ballagási ebédet, és egyebeket azt igen. Csak ettől függ mennyire szereti a gyerekéta szülő? eztcsak ajándékokkal és ilyen kivagyisággal lehet kifejezni? /itt most nem a bográcsos pörköltről beszélek/ Az én fiam /márazunokáim is felnőttek/ azt kérte, hogy a ballagására mélyvörös rózsacsokor legyen. Az volt. Akkor is, és most is tudja értékeli mennyire szeretem. Mert érzi, érezteegész életében. Tavaly egy ismerősöm ballagó fiacskája motort kapott és csak 3 tárgyból bukott az érettségin. Ha a szülő biztositja a körülményeket, az a kötelessége a gyermekének hogy tanuljon. Többnyire nincs más dolga. Véleményem szerint az a baj, hogy nagyon sok gyereknek csak jogai vannak, és kötelessége semmi, és felnőtt korában is igy viselkedik.”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új kullancsgyérítési módszert mutattak be Szegeden

Szeged - Új, környezetbarát kullancsgyérítési módszert mutattak be Szegeden. A vegyszermentes… Tovább olvasom