Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Ballagás és anyák napja: tízezrekbe kerülhetnek a bokréták

Szombaton elballagnak a középiskolák végzősei, rá egy napra az édesanyákat köszöntik gyermekeik. A virágárusok ezért minden bizonnyal zsíros hétvégét zárnak majd. Egy igényesebb csokorért 3-5 ezer forintot kérnek el a kereskedők.
Szombaton elballagnak a középiskolák végzősei, rá egy napra az édesanyákat köszöntik gyermekeik. A virágárusok ezért minden bizonnyal zsíros hétvégét zárnak majd: a vevők a többszálas, egzotikus növényekből összeállított bokrétákat keresik. Egy igényesebb csokorért 3-5 ezer forintot kérnek el a kereskedők.

Több száz szál virágot kell csokorba fonniuk a belvárosi üzletek és a Mars téri piac virágkötőinek a hét végén. A középiskolákból elballagó végzősöket szombaton, az édesanyákat rá egy napra, anyák napján köszöntik – virággal. Egy nem egészen friss darabokból összeállított ötszálas rózsacsokrot már 750 forintért is vehetünk – hosszú szárúakból ugyanez 2500 forintba kerül. A felső határt csak a vásárló pénztárcája szabja meg: tízezres csokrot is játszi könnyedséggel állíttathat össze az ember.

A Mars téri piacon tegnap még visszafogott volt a forgalom, bár az iskolai kicsöngetés után több diák is feltűnt a növények tengerében. – Folyosódíszítőként már most végigpásztázzuk azokat a virágokat, amikkel a ballagókat búcsúztatjuk majd az iskolánkban – mondta Nyemcsok Csilla és Szuh Bettina. A Gábor Dénes gimnázium tizedik osztályos tanulói szerint a szegfű, a rózsa és a mezei virágok jöhetnek szóba. A lányok a komolyabb csokrokat is szemrevételezték. – Nagy virágkoszorúval szeretnénk meglepni anyukánkat vasárnap. A díszítésre szánt virágoknál igen, az anyák napi csokornál nem számít a pénz – magyarázták, miért is sokallják a vegyes vágottat 400 forintért kínáló kereskedő portékáját.

Anyák napjára vásárolt cserepes növényt Szabad Adrienn. – Nem mertem megkockáztatni, hogy később vegyem meg, ki tudja mekkora lesz a választék ballagás után – adott magyarázatot a sietségre. – Mivel kollégiumban lakom, a lebukástól sem kell tartanom – mondta a békési lány. A zöldért 3500 forintot fizetett.

– Minél kevesebbe kerüljön, és minél több szál legyen benne – magyarázta Mészáros Ibolya virágkereskedő, hogyan néz ki a tökéletes csokor – a piacon vásárlók nézőpontjából. Mivel a korán jött jó idő miatt a fólia alatt termesztett honi virágok hamarabb elnyíltak, a kereskedők többsége külföldről hozza be áruját. Azt mondják: annyit kérnek értük, mint tavaly ilyenkor.

És mit keresnek leginkább a belvárosban? – A gerbera már kiment a divatból, a rózsa tartja előkelő pozícióját, a flamingó, az orchidea és a papagájvirág viszi a prímet – adott tájékoztatót a növények népszerűségi indexéről az egyik Kárász utcai üzlet virágkötője. Erika elmondta: a közelgő érettségi miatt a ballagási csokrok többségébe szerencsebambusz is kerül, habár ezek darabja 750 forint. Ugyanennyire kapós a piacon árult, fején egyetemi sapkával csokorba ültetett plüssmaci is. Ha ezekhez a kiegészítőkhöz még a celofánt, a szalagot és a munkadíjat is hozzávesszük: ötezer forint alatt nemigen ússzuk meg a bokrétát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehangoló szegedi sportpályakörkép

Szomorú látványt nyújtanak a szegedi sportpályák. A nézőtér – ahol még beszélhetünk ilyesmiről… Tovább olvasom