Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Ballagási melléklet a tarisznyában

Pogácsa, szerencsepénz, osztályfénykép kerül tradicionálisan a középiskolák végzőseinek tarisznyájába. Lapunk összefogott a megyei településekkel: idén ballagási melléklettel kedveskedünk a megye valamennyi ballagó diákjának.
Hagyomány, hogy a ballagásra tarisznyát csomagolnak a végzősöknek a maradó diáktársak. – Egy fiola bor, pogácsa, néhány vers, plakett az iskola címerével, osztálynévsor, emlékfüzet a diákok elérhetőségeivel, telefonszámával, e-mail címével – ismerteti az útibatyu tartalmát Pető Gábor, a Dugonics András Piarista Gimnázium igazgatója. Már most, jó előre készülnek a filcből, fehér alapon kék színben, Mária-címerrel gyártott tarisznyák.

A bor, pogácsa standard elem a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Széchenyi István Tagintézményében is – tudtuk meg Eitler József igazgatótól. A vállravalóba emlékül minden diák kap egy fényképet az iskoláról, valamint egy szerencseérmét. Utóbbi tavaly még kétforintos volt – idén várhatóan öt forintra kell emelni a tétet, a címlet bevonása miatt. Volt olyan osztály, amely CD-t készített, a tanulók fényképeivel. A külcsín azonban egységes: vászonból készül, népművészeti elemekkel és az iskola címerével díszítik az alkalmatosságot.

A tarisznya örök, a tartalma változik.  Fotó: Frank Yvette
A tarisznya örök, a tartalma változik.
Fotó: Frank Yvette

A filc évtizedek óta kedvelt alapanyag: jól tartja a formáját, és a széle egyszerűen cakkozható. Drágább a paszpólos változat, valamint a bársonyból készült útibatyu. Néhány iskolában, például a Karolina-gimnáziumban még saját kezűleg is készítenek ilyen ajándékot. A ballagókat búcsúztató tizenegyedikesek néhány éve például maguk hímezték, nyers lenvászonból varrták a kistáskát, amelynek tartalma sem volt mindennapi: Korondról rendeltek kerámiakeresztet, hozzá szőttes terítőt választottak. A pogácsa, alföldi fehér bor mellé só és fekete anyaföld is került.

45 iskola, 209 osztály

Minden településen, ahol középiskola van, az önkormányzat megajándékozza idén a végzősöket ballagás napi lapszámunkkal, benne a 24 oldalas ballagási melléklettel. Ebben valamennyi végzős osztály fotóját megtalálják majd a diákok, rokonok, tanárok. Ásotthalom, Csongrád, Hódmezővásárhely, Kistelek, Makó, Mórahalom, Pusztamérges, Szeged és Szentes mind a 45 iskolájának 209 osztályát megörökítjük – mi ezt tesszük a ballagók tarisznyájába.

Olvasóink írták

  • 3. csizmadialaszlo 2010. április 13. 18:13
    „Ez évekkel ezelőtt bevett szokás volt ennél az újságnál. Most meg úgy tálalják, mint újítást? Fura, de örvendetes.”
  • 2. flexsnake 2010. április 13. 10:21
    „éppen kérni akartam egy bohácsos kitűzőt is :D miniflaskába töltött hitleres borral. Tegnap a tvben így mondta a bemondó : Bohány Zsolt :D”
  • 1. meggymag 2010. április 13. 09:14
    „Végre egy jó ötlet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódás, dühödt autósok a rókusi csomópont környékén

Szokniuk kell az új terelési rendet az autósoknak Szegeden, a rókusi csomópont környékén. A legnagyobb fennakadást a Pulz utcánál láttuk. Tovább olvasom