Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Balogh László: Választási csalások történtek

Választási csalások történetek Szegeden az első fordulóban – állítja Balogh László, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselő jelöltje, de részleteket csak a második forduló után ígért. Balogh Ványai Évával még nem tárgyalt, de biztos benne, hogy létrejön a választási összefogás.
Balogh László a sajtótájákoztatón Fotó: Schmidt Andrea
Választási csalások történtek az első fordulóban és elképzelhető, hogy ennek rendőri feljelentés lesz a következménye – közölte tegnap Szegeden Balogh László, aki a Fidesz–KDNP jelöltje a 2. választókerületben. A részletekről a politikus csak a második forduló után kíván beszélni. Azt azonban elmondta: törvénytelennek tartja, „ha az első fordulóban valaki a mandátumot szerzett képviselőre szavazott, a második fordulóban meg elmegy egy másik körzetbe szavazni." Szerinte megoldást jelentene, ha a két forduló között nem lehetne „átszavazni", illetve ha nem borítékban kellene leadni a szavazatokat. Hangsúlyozta: amíg a vidéki szavazókörökben „nyomát sem lehetett látni üres borítékoknak, addig Szegeden szinte mindegyikben előfordult". És ez – mondta – fölkelti a gyanút, hogy láncszavazás történt.

A politikus elmondta, hogy nem tárgyalt még az MDF-jelölt Ványai Évával, de biztos benne, hogy létrejön a kormányváltáshoz szükséges választási összefogás. Hangsúlyozta, hogy az MDF helyi és megyei
„Jó eséllyel"

– Jó eséllyel meg tudom tartani a mandátumomat, mert a 2-es választókerület a kormányváltásra szavazott – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Balogh László. Szerinte a baloldalnak nincs tartaléka, ő viszont számít az MDF, a MIÉP és a Centrum szavazóira is. A politikus gratulált Sándor Klárának, a koalíciós jelöltnek ahhoz, hogy az SZDSZ-listán mandátumot szerzett. (Emlékeztetőül: a 2-es választókerületben 45,95 %-ot ért el Sándor Klára, 45,89 %-ot Balogh László, Ványai Éva pedig 5,1 %-ot. A MIÉP–Jobbik és a Centrum jelöltjei másfél százalékot alig meghaladó eredménnyel zártak.)  
vezetésével jó a kapcsolata, és szeretné, ha ez így is maradna. „Nem akarom se Ványai Évát, se magamat olyan helyzetbe hozni, hogy ezt a személyes kapcsolatot bármi is befolyásolja. Hiszem azt, hogy még húsvét előtt el fog dőlni, lesz-e összefogás." Kiemelte, hogy az MDF-es jelöltre leadott szavazatok is kormányváltó szavazatok voltak és „a szavazópolgárok pontosan tudják, ha kormányváltást akarnak, a következő fordulóban hogyan kell szavazniuk."

Az MDF-ből korábban kizárták, mert többször nem vette figyelembe a vezető testületek döntéseit; milyen meggondolásból számít most a demokrata fórum szavazóira? – kérdeztük Baloghot.

– Helyben soha nem volt konfliktusom az MDF-fel, országosan ítéltünk meg másképp bizonyos politikai kérdéseket, amelynek az volt a következménye, hogy Lezsák Sándorral együtt kizártak a frakcióból – egyébként törvénytelenül. De most nem ez a kérdés, hanem az, hogy a kormányváltó erők össze tudnak-e fogni. Én biztos vagyok benne, hogy az összefogás meg fog születni.

Nem igazolható

Az üres borítékokkal kapcsolatban Mózes Ervin jegyző lapunknak elmodta: a választási iratokból nem igazolható Balogh állítása. Az átjelentkezésekkel kapcsolatban közölte: egyik szavazókörben sincs dominánsan több igazolással szavazó, mint a másikban.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárra viszik a bőrüket

Egyre többen tetováltatnak magukra ábrákat, de a tetoválóművész szerint az emberek többségében még… Tovább olvasom