Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Balogh Tibor: Új baloldal kell

Szeged - Beleunt „az elkenésbe, sminkelésbe", ezért indul a polgármesteri székért Balogh Tibor, a Szociáldemokrata Párt, a Zöld Baloldal és a Független Kisgazdapárt jelöltje. Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának oktatóját az is motiválja, hogy leváltsa Botka Lászlót.
– Miért vállalt politikai szerepet?
– Engem Fejtő Ferenc ejtett bűnbe, nagyon régóta ismerem az esztétikai, irodalmi munkásságát, de most őt mint szociáldemokratát olvasva döbbentem rá, hogy a szociáldemokrácia az, ahol van valami keresnivalóm. Magyarországon nincs baloldal, de szükség van egy valódi baloldalra. A szociáldemokrata párt (a jelölt az SZDP tagja – a szerk.) nagyon kicsike, ezért gondoltuk, hogy hárman (a Zöld Baloldallal és a Független Kisgazdapárttal – a szerk.) összeállunk. Eddig jól ment a dolog, hiszen 19 körzetben állítottunk képviselőjelöltet. Sokan mondják, hogy nincs jelentősége a bal- vagy jobboldalnak. Dehogynem! Csak nem ilyen baloldal kell. Mi arra szerződtünk, hogy megcsinálunk egy új baloldalt.

– Mitől lenne igazibb ez a baloldal? Milyen értékeket képvisel?
– Elsősorban a szociális érzékenységet és a szerénységet. Ha belegondol, minden párt az egekig hazudta az ajánlatait. Ez a magyar politika csődje. Mi nemcsak megnyerni óhajtjuk a szavazókat, hanem gardírozni is.

– Ha már szociális érzékenység, ön polgármesterként hogyan kezelné a hajléktalanhelyzetet?
– Senkinek nincs helye az utcán, ezt meg kell oldani. Rengeteg a pazarlás Szegeden is. Lehetne olyan helyiséget létesíteni, ahol ezek az emberek megalhatnának és emberi módon élhetnének. Óriási felelőssége van a mostani városvezetésnek. Én nagyra taksálom a polgármesterséget, azt gondolom, hogy megilleti őket a közjogi méltóság titulus. Ezzel fölbecsültem a polgármesterek értékét, de ez azt is jelenti, hogy két ciklus lenne a maximum. Két periódus éppen elég. Egyébként az a stílus, amit a jelenlegi polgármester képvisel, az egy porosz iskolamester stílusa. Nem mindentudó ő sem. Miért ne lehetne kimondani, hogy a király meztelen?

Balogh Tibor: Én nem vagyok beképzelt, nem szállok el sem a párttól, sem magamtól. Fotó: Karnok Csaba
Balogh Tibor: Én nem vagyok beképzelt, nem szállok el sem a párttól, sem magamtól. Fotó: Karnok Csaba

– Feltételezem, ön azért mégsem Botka László ellen indul a polgármesterségért, hanem a városért.
– Bocsásson meg, valami ellen is indulni kell, a kettő összefügg, ha az ember úgy gondolja, hogy meg kell dönteni a régi rendszert. Milyen csodálkozni való van ezen? Akkor nem akarnánk egy új baloldalt, ha nem ellene indulnék. Ez a baloldal nem jó.

– Ezenkívül még miért döntött a politikai szerepvállalás mellett?
– Beleuntam ebbe az elkenésbe, sminkelésbe. Ez egy következmények nélküli, pongyola ország, ahogy Hankiss Elemér mondta.

– Ez mit jelent?
– Mintha ország, minden olyan, mintha lenne, de nincs, vagy nem olyan szinten, mint kellene. Ezen kellene változtatni. Az emberek alkalmasak lennének arra, hogy megszólítsuk őket, de eddig ez egyetlen pártnak sem volt érdeke.

– Október 26-án várható döntés a Virág cukrászda ügyében, az új városvezetésnek ezzel is foglalkoznia kell. A mostani városvezetés élni kívánt az elővásárlás lehetőségével. Ön mit tenne?
– Élnék vele, ez egyértelmű. A Virág kultikus hely, rengeteg barátom van a világ különböző tájékán, akik mintegy kanosszát járva jönnek ide vissza. Ez egy óriási emlék, kötelessége megtartani a városnak.

– Milyen eredményre számít október 3-án?
– Nézze, én nem vagyok beképzelt, nem szállok el sem a párttól, sem magamtól. Abban bízom, hogy néhány embert meg lehet szólítani. El kell fogadni az emberek véleményét. Itt oktrojálás volt: megcsináltuk, örüljetek neki. Fontos, hogy a polgárok beleszólhassanak a döntéshozatalba.

– Mit gondol, százalékban kifejezve mennyi szavazatot kap?
– Fogalmam sincs. Egy új párt létrehozása túlmutat a választásokon.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. sima 2010. szeptember 15. 22:11
  „20. Minimum 70 évig !”
 • 24. malovics 2010. szeptember 14. 15:33
  „Kedves Esovaro,

  szerencsére 18 körzetben indul jelöltünk, nem csak 15-ben (erről immár jogerős bírósági döntésünk van, miután a JOBBIK a bíróságra ment annak érdekében, hogy ténylegesen csak 15 jelöltünk legyen Szegeden).

  Ezt mi 16 nap alatt (amennyi volt kopogtatócédulát gyűjteni) sikerként éljük meg, és bízunk benne, hogy legalább úgy szereplünk Szegeden, mint tavasszal (akkor Szeged közigazgatási határain belül majdnem 11%-ot kaptunk).

  Kedves Theseus,

  inkább azt mondanám, hogy az LMP vidéken egy-két kivételtől eltekintve csak a városokban erős/van jelen - így például Szegeden is. Szóval azért messze nem csak Pesten.

  Málovics György”
 • 23. Esovaro 2010. szeptember 14. 14:43
  „"A baloldali törzsszavazók egyébként közismerten nyugdíjasok, az LMP pedig csak Pesten számottevő, ezért nem meglepő a szegedi eredménytelenségük."

  Az LMP tavasszal 2 megye kivetelevel mindenhol 5 szazalek felett vegzett a teruleti listakon. A nagyobb varosokban meg tobbet is elert.Szegeden 15 helyen indul egyeni jeloltjuk a 20-bol es minden eselyuk megvan,hogy a kompenzacios listarol legyen onkormanyzati kepviselojuk,akar tobb is.”
 • 22. theseus 2010. szeptember 14. 13:58
  „16. hozzászólás tatár 2010.09.13. 21:17

  "Felettébb érdekes az, hogy Tibi bácsi összeszedte az induláshoz szükséges cédulkákat. Azért érdekes, mert ez az LMP-s fiatal egyetemi oktatónak nem sikeredett - egy egyetemi városban. Objektíve ez a fidesznek jó, mert lerobbantanak valamennyi szavazót a szocikról. Hony soit qui mal y pense:-)"

  Nem biztos, hogy a Fidesznek kedvez, hiszen Botka fő vetélytársa is fideszes. B.Nagy a legesélyesebb arra, hogy leváltsa a mostani szoci vezetést. Mivel Balogh egy újabb alternatívaként jelentkezik, így B. Nagytól legalább annyi szavazót vehet el, mint Botkától, csakúgy, mint korábban a centrumosok és más virtuális párt jelöltjei. A maradék baloldaliak úgyis Botkára és a szocikra szavaznak majd, de ez most már valószínűleg kevés lesz Szegeden is.
  A baloldali törzsszavazók egyébként közismerten nyugdíjasok, az LMP pedig csak Pesten számottevő, ezért nem meglepő a szegedi eredménytelenségük.”
 • 21. Krampampuli 2010. szeptember 14. 09:16
  „18. hozzászólás achilleus 2010.09.14. 07:30 jajj ne már...”
 • 20. szilléri 2010. szeptember 14. 09:12
  „Nyolc év baloldali és liberális uralom után kéne egy kis konzervatizmus is !”
 • 19. Szegediember 2010. szeptember 14. 08:25
  „Véletlen nem az a bajuk, hogy elfogyott a körzet nem lettek jelöltek megpukkadtak és most ők a baloldal mert a másik rossz... vicc FC :D”
 • 18. achilleus 2010. szeptember 14. 07:30
  „Kicsit gárdistás ez a mellény és fehér ing, nem?”
 • 17. jozko 2010. szeptember 13. 22:18
  „Szükségét látom egy ténylegesen baloldali értékeket valló , az Mszp-vel köszönőviszonyt sem ápoló pártnak vagy szövetségnek!
  Ez a gründolás viszont szemen szedett marhaság!
  Balogh Tibor pedig, ahogy így előadta: nevetséges!
  Nem volt szándékomban elkenni a véleményemet...hogy hű maradjak Balogh úr eszmeiségéhez!

  Szeretem az ilyen vicces cikkeket!”
 • 16. tatár 2010. szeptember 13. 21:17
  „Felettébb érdekes az, hogy Tibi bácsi összeszedte az induláshoz szükséges cédulkákat. Azért érdekes, mert ez az LMP-s fiatal egyetemi oktatónak nem sikeredett - egy egyetemi városban. Objektíve ez a fidesznek jó, mert lerobbantanak valamennyi szavazót a szocikról. Hony soit qui mal y pense:-)”
 • 15. reagens 2010. szeptember 13. 20:13
  „"a Szociáldemokrata Párt, a Zöld Baloldal és a Független Kisgazdapárt jelöltje"

  Ennek a fickónak mi gondolatok kavaroghatnak a fejében!..
  :))”
 • 14. Toth_lbrahim 2010. szeptember 13. 20:09
  „ILYEN KELL?
  EGY SIMA mszps pártkatona meg 2o milkát...az se semmi.
  a többiek is igy dolgoztak?
  Húszmilliós adósságot halmozott fel a makkosháziak Misije (Kenderesi-Szabó Mihály) önkormányzati képviselő, aki képviselőjelöltként éppen a Zöld Baloldalt erősíti. Misi a játékszenvedélyének köszönheti a tetemes tartozást. A már sok családot nyomorba döntő játékgépek Misit is rabul ejtették, aki elvesztette a talajt és adósságot adósságra halmozott. Miután több párt is visszautasította, az éppen jelölteket kereső Zöld Baloldal fogadta be és már össze is gyűjtötték az ajánlószelvényeket az induláshoz a mit sem sejtő lakóktól.”
 • 13. davido 2010. szeptember 13. 18:29
  „Már bocs, de ennek az új tömörülésnek a vezetője és listavezetője, akinek a közgyúlésbe való juttatásáról szól ez az egész Beck Gábor ott ült Botkáék frakciójában. Pár hónapja kilépett- menekül a süllyedő hajóról és a főnöke ellen kampányol! Ez lenne az igai új baloldal?”
 • 12. dodó 2010. szeptember 13. 17:23
  „Ez az eddig sajnos(?) ismeretlen, de biztosan talpig becsületes, csak a közért élni akaró Balogh Tibor úr/et mindhárom jelölő és támogató pártjára büszke lehet!

  " Én nem vagyok beképzelt" mondotta volt magáról. A képet elnézve úgy vélem hozzátehette volna: -és igényes sem vagyok a megjelenésemre!”
 • 11. zoolii 2010. szeptember 13. 15:22
  „Ha jól emlékszem, 1998-ban a kisgazdák nem éppen balra tolták a szekeret...”
 • 10. Esovaro 2010. szeptember 13. 15:04
  „8-ashoz: Ugy tudom a szegedi MSZDP szervezet atment a zold baloldal nevu partba, az SZDP aminek Balogh Tibor a tagja az egy masik part . Balogh Tibor mar 1990-ben is volt MSZDP jelolt az onkormanyzatin,akkor meg SZDP Szegeden nem volt.”
 • 9. Esovaro 2010. szeptember 13. 14:54
  „"A szocdemség, és a független kisgazdapárt, az hogy jön össze, tessék mondani?"

  Tortenelmi hagyomanyai vannak, mar 1944-ben egyuttmukodesi megallapodast kotottek. 89 utan sem volt rossz viszony a szegedi szocdemek es a kisgazdak kozott.”
 • 8. almamagjani 2010. szeptember 13. 13:48
  „Néhány korábbi hírfoszlány a szegedi (kapolyi-féle) mszdp (most épp zb) manővereiről (a teljesség igénye nélkül):

  (1)A politikai időjósok nem sok jóval kecsegtetik Botkáékat Szegeden sem: ha valahol, hát a megyeszékhelyen tényleg él egyfajta revansvágy az MSZDP-sekben. A szociáldemokrata párt szegedi szervezetétől amúgy sem áll távol az önálló megmérettetés: 1998-ban a Nyugdíjasok Pártjával közösen indulva sikerrel vették az akadályt az önkormányzati választáson, s egy mandátumhoz jutottak az amúgy jobboldali vezetésű közgyűlésben. 2002-ben a Botka Lászlóék által gründolt, a Fideszt legyőzni óhajtott ,,népfrontnak" (MSZP-SZDSZ-MSZDP-Centrum) ugyan tagjai lettek, s vezetőjük, Beck Zoltán vagyongazdálkodási tanácsnoki kinevezést kapott, ám a 2006-os választások előtt a szegedi szociáldemokraták nagy öregje csúnyán összeveszett Botkával, és egy civil szervezettel összefogva ismét önállóan vágott neki a választásnak. És ismét sikerrel: Beck személyében továbbra is lett szocdem képviselő az önkormányzatban.
  Bár Beck Zoltán a szegedi városháza közgyűlési termének baloldalán foglal helyet, és sok esetben megszavazza a kormánypárti előterjesztéseket, máskor szembemegy az MSZP-s, s főleg SZDSZ-es úthengerrel (erre példa Beck legutóbbi közgyűlési felszólalása, melyben kifogásolta, hogy a Nagy Sándor szabaddemokrata alpolgármester által jegyzett előterjesztés szerint a városban egy méter kerékpárutat rekordösszegű, negyvenezer forintos költséggel építenek meg).
  Beck Zoltán a Kapolyi-párt országos alelnökeként a már csak töredékeiben létező, de hivatalosan még mindig közel négyezer taggal büszkélkedő Centrum párttal történő együttműködés motorjaként is felfogható.
  (2)A Centrum Párt és az MSZDP tavaly júliusban szintén Szegeden írt alá együttműködési megállapodást - az aktusról a SZEGEDma.hu is beszámolt. A szerződés a 2009-es EP-választásokra, illetve a 2010-ben esedékes országgyűlési választásokra szól. Ennek jegyében a két párt közös listán méretteti meg magát a június 7-én - jelentette be csütörtökön Pászti Ágnes Centrum-elnök és Beck Zoltán MSZDP-alelnök.
  A jelöltek sorát Pászti Ágnes vezeti, majd paritásos alapon következnek a képviselő-jelöltek a felek részéről. A Centrum elnöksége már jóváhagyta névsorát, a szociáldemokraták választmánya a jövő héten végzi el az utolsó simításokat. A közös felkészülés és kampány április 6-án indul. A listaállításhoz 20 ezer ajánlószelvény szükséges, ezt teljesíthetőnek tartják a szerződők.
  Pászti Ágnes úgy fogalmazott: céljuk a magyarországi politikai paletta szélesítése, a két nagy pártra szűkült honi politikai rendszer kibővítése. Összefogásuk révén a magyar érdekeket szeretnék képviselni határainkon kívül és belül, nem ,,árulkodni" vagy ,,acsarkodni" mennének Brüsszelbe. A civil társadalomnak azt üzenik: a Parlamenten kívül is van élet! Az elnök asszony nem tartja továbbá kizárhatónak, hogy a szövetség civil szervezetekkel, parlamenti vagy azon kívüli pártokkal bővül a jövőben. Ami pedig a jelen helyzetet illeti, a Centrum elnöksége az ország számára a nagykoalíciót tartaná ideális megoldásnak, de az előrehozott választások szükségességével is egyetért.
  Beck Zoltán, az MSZDP országos alelnöke példaértékűnek nevezte az együttműködést, utalva arra, hogy a választójogi törvények nem nagyon hagynak más utat, más lehetőséget a kis pártok számára. Véleménye szerint a sikeres júniusi szereplés megalapozhatja a Centrum és a szociáldemokraták hosszú távú kooperációját.
  (3) Viszont a jórészt (ex)szocialista párti tagokból és képviselőkből verbuválódott Magyarországi Szociáldemokrata Párt szervezkedése annál inkább aggodalommal tölthette el a kormánypárt korifeusait (hiszen már egy-két százaléknyi baloldali szavazó ,,leszalámizásán" is mandátum múlhat idén csakúgy, mint jövőre). Ám a Centrummal kötött frigy egyelőre nem hozta meg az eredményt: az MSZP sikeresen blokkolta az új baloldali erő színre lépését. (Az MSZDP-Centrum-szövetség szegedi vonatkozása, hogy a magyarországi szociáldemokraták országos vezetésében helyet foglal Beck Zoltán önkormányzati képviselő, a Centrum országos elnöke pedig egy korábbi szegedi városanya, Pászti Ágnes. Mindketten tanácsnokként voltak tagjai 2002 és 2006 között a Botka László nevével fémjelzett városvezetésnek, hogy azután az MSZP helyi erős embere - nem túl európai módon - kiadja az útjukat.)”
 • 7. pákásznák 2010. szeptember 13. 11:31
  „Összejött valahogy a pm-jelöltséghez szükséges nem kevés ajánlás is. Bezzeg az egyéni jelöltjeiknek a min. 60-70 db. alig-alig. Netalán akinek az érdekében indul, aki dicsekedett, hogy neki milyen sok van, az utolsó napokban besegitett néhány száz cetlivel?? Kérdezem!”
 • 6. Commander-V2 2010. szeptember 13. 11:04
  „A Virág kultikus hely, és jó kezekben lenne ha a városé lenne, ebben mindenki egyetért Szegeden. Az az érthetetlen, hogy a fideszes Bohács miért hadakozott annyira, hogy egy offshore tulajdonosú cégé legyen a hely és ezt a jobboldaliak miért hagyták szó nélkül? Melyik oldal hol is áll?”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberkísérlet gyanúja étrend-kiegészítőkkel

Illegálisnak és hamisnak minősített számos potencianövelő étrend-kiegészítőt egy független szegedi tudományos kutatás. Tovább olvasom