Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Banánból műtárgyat kreál a pop-art

Szeged - Tucatáruból műalkotás – így lehetne összefoglalni a huszadik század legnagyobb hatással bíró képzőművészeti irányzatának lényegét. A pop-art a mindennapi élet banális jelenségeit állítja reflektorfénybe. Andy Warhol például kólás üveget, banánt, leveskonzervet, szappanos dobozt tett kulturális ikonná. A REÖK hamarosan nyíló kiállításán hamburgerekről alkotott elképzelését is szemügyre vehetjük.
A pop-art stílus elnevezése a populáris kifejezésből ered, magyarul talán így hangozhatna: népszerű művészet. „Ha jól belegondolunk, az áruházak tulajdonképpen olyanok, mint a múzeumok." Andy Warhol ezzel a kijelentéssel végképp lerombolta a határokat az úgynevezett „magasművészet" és a mindennapi élet között.

A média által csak „a pop hercegeként" aposztrofált Warhol a hatvanas években kezdte a fogyasztói társadalom jellegzetes tárgyait szimbólumokká emelni. A Campbell-féle leveskonzerveket 1962-ben állították ki Los Angelesben, majd New York-ban. Manapság az utcán is szembe jöhet velünk egy Warhol-műalkotással díszített póló, de sokaknak megtalálható a lakásában olyan díszpárna, esetleg kávésbögre, melyen egy Warhol-féle coca-colás üveg vagy akár Marilyn Monroe színpompás portréja díszeleg.

Andy Warhol nevezetes banános képe.
Andy Warhol nevezetes banános képe.

A pop-art persze nem céltalan stílusként lett divat a képzőművészek között: a személytelen, távolságtartó, hűvös viszony, melyet a tárgyakkal kialakítottak iróniára, karikírozásra volt alkalmas. Andy Warhol egyik kedvenc technikája, a sokszorozás is ezt az eltúlzást segítette, hiszen a gépies, monoton módszerek leképezték azt, amit például a hatalmas gyárak valósítottak meg futószalagon előállított termékeikkel. A coca-colás üveget például Warhol az egyik képén több tucatnyi alkalommal ismétli, rakja egymás mellé. A technikát híres-hírhedt műtermében, a művészek és sztárok találkozóhelyeként is népszerű Factory-ban fejlesztette tökélyre.

A sokszorozás jellemző többek között a Marilyn Monroe-ról készült szitanyomat-sorozatára is, melyeket február 7-től a REÖK-ben is láthatják az érdeklődők. Warhol leghíresebb képei készültek ezzel a technikával.

Szőnyegek és transzvesztiták

Már nem sokáig, február 1-jéig látogatható a REÖK két izgalmas tárlata, az egzotikus, keleti tájak buja varázsát és régmúltját idéző Szőnyegkiállítás, valamint a brazil transzvesztiták életéről készült fotókat bemutató Glamour.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad az operafesztivál

Szeged - A második nemzetközi Mezzo-operafesztiválnak is Szeged adhat otthont idén novemberben. Nem… Tovább olvasom