Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Bangó Margit, a cigányzene királynője

Szeged - Bangó Margit csaknem 42 éve énekel, bejárta a világot, 14 évig volt a Száztagú Cigányzenekar szólistája, rajongói a cigányzene királynőjének, nagyasszonyának nevezik. A Kossuth-díjas énekesnővel, aki legutóbb a Hal a tortán című főzőműsorban bizonyított, a szegedi halfesztiválon beszélgettünk – főzőcskéről, ürgepörköltről, a színpadról, a családról és a szerelemről.
– Különleges étlappal tréfálta meg a vendégeket a Hal a tortán című műsorban: a Környezetvédelmi Minisztérium aggódott a beígért ürgepörkölt miatt, ami végül tyúkpörköltnek bizonyult. Mit szólt a felforduláshoz?
– Jót nevettem rajta! A minisztérium illetékesei jobban tették volna, ha megnézik az adást, mielőtt nyilatkoznak. Természetesen tudom, hogy az ürge védett állat. Ám ez a műsor arról is szól, hogy meglepjük a többieket. Várták is az ürgepörköltet, de hamar gyanút fogtak a szárnyak láttán.

– Ismét bebizonyosodott, hogy nemcsak a cigányzene, a gasztronómia nagyasszonya is, ezúttal mégsem ön nyerte a versenyt. Milyen érzésekkel zárta a hetet?
– Ilyen csapat nem volt a műsorban, és nem is lesz több, mint a miénk volt! Három generáció szerepelt együtt, fantasztikus volt a társaság és a hangulat. A gyerekek, Bódi Csabi, Völgyi Zsuzsi és LL Junior tüneményesek, Choli-Daróczi József pedig régi jó barátom. Nyerni pedig már nem akartam, hiszen az előző két megmérettetést is megnyertem: amikor Junior volt a vendéglátó, én pontoztam utolsónak. Tudni kell hátralépni a fiatalok javára, hogy nekik is legyen sikerélményük. Elvégre nehéz felvenni a versenyt egy gyakorlott nagyival, aki több mint 50 éve főz.

Bangó Margit lányával, Marikával, háttérben a szegedi tiszai halfesztivál éjszakai fényeivel Fotó: Karnok Csaba
Bangó Margit lányával, Marikával, háttérben a szegedi tiszai halfesztivál éjszakai fényeivel Fotó: Karnok Csaba

– Valóban csodás lakomát tálalt fel a roma hét résztvevőinek, a főzésben és a tálalásban három generáció nőtagjai segítettek, akik öntől lesték el a fogásokat. És ön kitől tanult?
– Édesanyám tanított mindenre, a titkot: a fűszerezést is beleértve. Nyolcan voltunk testvérek, így nálunk 25 literes lábasban főtt a pörkölt. Minden lány be volt fogva, és ez a hagyomány megmaradt, mert egy nőnek tudnia kell főzni. Tina dédunokám még csak hatéves, de már van saját kislábasa, tepsije, és készíti velem együtt a húslevest. A lányom pedig sokkal finomabb süteményeket süt, mint én. Ha megkívánom valamelyik kedvencemet, csak felhívom: „Marikám, kérném a csokitortámat!"

– Igazi erős, bölcs anyafiguraként irányította a lányokat. Milyen szerepet töltenek be az életében a férfiak?
– A férfi a nő feje, de a fejet a nyak mozgatja (nevet). A válásom óta, tizenkét éve egyedül élek, de a családom mindig mellettem áll. Persze voltak udvarlóim, és lennének is jelentkezők, ám ha az ember sokat csalódik, egy idő után azt mondja: elég! Nekem a színpad a szerelmem. Ott kiadhatom minden vágyamat, minden örömömet és fájdalmamat, és az emberek érzik ezt a tüzet. Azt mondják, olyan vagyok a színpadon, mint egy vulkán, ha énekelhetek, fáradtan, de boldogan fekszem le.

– A vacsorák versenyében Junior javára lépett hátra, de kit engedne előre a színpadon? A koncerten lánya is elénekelt néhány dalt. A tradíció nem csak a főzésben folytatódik?
– Mindenki zenél a családban, de úgy érzik, túl magasra tettem a mércét. Csak nagy unszolásra sikerült elérnem, hogy Mária lányom átvegye a stafétabotot: én vagyok ennek a műfajnak az utolsó képviselője a régi nagyok közül, és azt akarom, hogy a cigányzene akkor is viruljon, amikor én már nem leszek. Mária tehetséges dalszerző és szövegíró, karácsonyra jelenik meg közös CD-nk, amelyen hat saját dalt énekel. Szeretném, ha sokáig léphetnénk fel együtt: nagyon jó előadó, a közönség is elfogadja.

– Beutazta az egész világot, külföldön és Magyarországon egyaránt a műfaj királynőjeként tartják számon. Mik a tervei, mit szeretne még elérni?
– Lassan 42 éve állok a színpadon, számtalan elismerést kaptam a Magyar Örökség Díjtól a Kossuth-díjig. Már mindent elértem, amit elérhettem. Nem a hivatalos elismerés, hanem a közönség szeretete, hálája a fizetség. Vagyonnal soha nem lehetett megfogni, mindig a szívem után mentem – de nem bánom, hiszen pénzért nem lehet szeretetet venni.

42 éve színpadon

Az 58 éves Bangó Margit 300 éves zenészcsaládban született Vásárosnaményban, 16 éves korában kezdett énekelni. Szinte az egész világot bejárta cigány és magyar nótákkal, de otthonosan mozog az opera, a dzsessz műfajában is. 14 évig volt a Száztagú Cigányzenekar szólistája, jelenleg saját zenekarával lép fel. 2001-ben a köztársasági elnök a Száztagú Cigányzenekarral együtt Magyar Örökség Díjjal tüntette ki, szakmai munkáját a Magyar Köztársaság Érdemrendjével és 2006-ban Kossuth-díjjal is elismerték. 31 évesen lett először nagymama, Mária lánya négy unokával ajándékozta meg, dédunokája, Tina hatéves. 2007-ben sikeresen legyőzte a mellrákot.

Olvasóink írták

 • 8. Bangó Big ben 2008. október 23. 16:37
  „Kedves Radenko!

  MIndenki magából indul ki.De gondolom ha valaki 2x koronázott cigánydal énekes KIRÁLYNŐ akkor nem kéne ilyeneket írni. Nem kell kételkedni vagy te talán nem tudsz róla hogy 1990-ben kapta az első koronát a másodikat pedig 1999-ben?Mert akkor meg minek irogatsz ilyenket hohgy gondodlod hogy ilyeneket mondasz.
  Na csak ennyi a legjobbakat becsülitek alá mert féltékenyek vagytok rá pedig ha tanítottak volna zenére A SZÜLEID TE IS ÉRHETTÉL VOLNA EL HASONLÓ SIKEREKET”
 • 7. radenko 2008. szeptember 11. 13:53
  „Én nem vagyok biztos abban, hogy ő a cigányzene királynője. Megemlíteném Madarász Katalint, Gáll Gabriellát
  van olyan énekes mint a Bangó Margit.”
 • 6. terelés 2008. szeptember 11. 11:47
  „TISZTELET A MŰVÉSZEKNEK!

  Ezzel a napi cigányozással (mindegy , h dícsérik vagy elmarasztalják őket) megint kaptunk egy csontot amin lehet rágódni kedves olvasók!
  Megoldani nem tudtak (mert tehetségtelenek) vagy nem akarták ( más érdekek miatt) a cigányság nem kis számú bűnöző elemeinek a hozzáállását a nem roma lakossághoz sem kormányzati sem rendőri szinten.
  Nevezetesen: a kívülállótól lopni nem bűn, hanem dicsőség.
  Ez az igazi ok ami izgatja, hangolja a lakosságot , az olvasót.
  Nem kell olaj a tűzre! Nem kell háborúzni egymással! A háttérből figyelő csoportok csak erre várnak, hogy a seggünkbe is antennát szereljenek és MINDENKIT FOLYAMATOSAN LEHALLGASSANAK és DRÁKÓI MÉG RENDŐRÁLLAMIBB INTÉZKEDÉSEKKEL TARTSANAK SAKKBAN MINDEN MEGMOZDULÁST!”
 • 5. tücskök 2008. szeptember 11. 10:29
  „Nekem annyi jön le erről a sötét nőről ,amikor gyurcsány ferencet a Magyar N ép !!!! köztársaság miniszterelnökeként aposztrofálta 2004 nyarán nagy nyilvánosság előtt.
  Nemcsak az elméje de más is sötét, de nagyon!

  Mindamellett elismerésre méltó pályafutás.”
 • 4. BTK77 2008. szeptember 11. 08:21
  „Bangó Margit egy élő legenda.
  Minden tisztelet az ővé!”
 • 3. VILÁGOS 2008. szeptember 11. 08:04
  „EZ AZÉRT VAN T.P KATA MERT KEVESEN VESZNEK FÁRADSÁGOT A FELEMELKEDÉSRE OLVASHATTA NYOLCAN VOLTAK TESTVÉREK S BIZTOS HOGY NEM MINDJÁRT IGY INDULT A SZÜLŐK ÉLETE SEM ILYENKOR NYUGODTAN ELMONDHATNÁK AZOK AZ EMBEREK,AKIK ELJUTOTTAK EGY SZINTRE HOGY LÁSSÁTOK TESTVÉREIM INNEN INDULTAM S IDE ÉRKEZTEM DE EZ NEM VOLT ÁM DIADALMENET VÉGIG DE VÁLLALTAM A NEHÉZSÉGEKET,S MEGLETT AZ EREDMÉNYE”
 • 2. P Kata 2008. szeptember 11. 07:37
  „Örülök hogy van amire büszkék lehetünk.ilyen Bangó Margitis és sokan mások.csak a magyar nép ezt sokszor elfelejti és csak az olyan romákat mutatják.végülis jo reklám.ésa gyerekemnek szembesülni kell dolgokkal az iskolába mert barna börü.hát ez Magyarország egy kalap alá vesznek mindenkit.”
 • 1. LukSzusz 2008. szeptember 11. 06:54
  „Ezek tüntetnek-e??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pest megyébe is jutott az öttömösi romlott savanyúságból

Öttömös - Ötliteres üvegekben romlott savanyúságot találtak a Pest megyei ellenőrök a halásztelki iskolában, a kerepestarcsai kórházban pedig a savanyúság mellett cseresznyebefőttet és lecsót is. Tovább olvasom