Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Bánk bán a leendő DM-nyomdában

Lapunk egyelőre üresen álló új nyomdacsarnokában próbálják majd a szabadtéri világsztárokat is felvonultató Bánk bán-produkcióját.
Színpadi próbateremmé változik lapunk leendő nyomdájának hatalmas csarnoka. A 900 négyzetméter alapterületű, 11 méteres belmagasságú csarnokban építik fel a szabadtéri idei operaprodukciójának, a Szikora János rendezésében színpadra kerülő Bánk bánnak a díszleteit.

– A Délmagyarország átadási ünnepségén hallottam, hogy csak 2007-ben érkeznek meg az új nyomdagépek, addig üresen áll a sajtópalota impozáns nyomdacsarnoka. Rögtön arra gondoltam, hogy nincs Szegeden ehhez hasonló hatalmas zárt tér, amilyenre szükségünk lenne idei szuperprodukciónk, a Bánk bán próbáihoz. Sikerült megegyeznünk a lap vezetőivel, így ott építjük fel a próbák első szakaszára az opera monumentális díszleteit – mondja Bátyai Edina, a szabadtéri igazgatója. A Délmagyarország és a fesztivál együttműködése nem új keletű: lapunk a Játékok egyik legfőbb pártfogója volt már az 1931-es induláskor is.

– A sajtóház avatásakor kipróbáltuk már a csarnokot, akkor egy 12x12 méteres színpadon a Szegedi Kortárs Balett lépett fel. Mivel a nyomdagépek csak a beruházás második ütemében, a következő évben érkeznek meg, és addig kihasználatlanul áll a csarnok, örömmel fogadtuk a szabadtéri megkeresését – mondja Pap Klára kiadóigazgató.

A jövő héten építik fel nálunk a Csík György tervei alapján készülő díszletet, majd augusztus 2-án kezd próbálni a nyomdacsarnokunkban a világsztárokat is felvonultató szereplőgárda. Káel Csaba számos fesztiváldíjat elnyert operafilmjéből is többen énekelnek: a címszerepet Kiss B. Atilla, Gertrudist Marton Éva, Biberachot a szegedi Réti Attila.

Melinda szerepében két Szegedről indult szoprán, az első szereposztással Tokody Ilona, a másikkal a bécsi Staatsoper fiatal szólistája, Keszei Bori mutatkozik be. Várhatóan nyolc-tíz napig próbálják az operát a sajtóházi csarnokban, majd az augusztus 10-i ajándékkoncert után költözik ki a produkció a Dóm téri színpadra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Halász Miklós

Hatvanesztendős korában váratlanul elhunyt Halász Miklós Táncsics Mihály-díjas újságíró. Lapunk… Tovább olvasom