Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Bankár lett a kocsmáros fiából

Kovács Gábor egy kakasszéki büfés fia volt, londoni bankár lett. Most a magyar képzőművészet pártolásának él. "Nem tartom vissza egyik képet sem. Amikor vettem egy mély lélegzetet, és leakasztottam a hálószoba faláról a Csontváryt és a Gulácsyt, eldőlt: nincsen tabu kép."

Kovács Gábor telki házában Barabás Miklós festményével. Fotó: DM/DV
Mint a legkisebb fiú a népmesékben. Kovács Gábor tizennyolc éves koráig Csongrád megye határában, Kakasszéken lakott a szüleivel. Nagyapjáék vezették a boltot meg a kocsmát az állomással szemközti portájukon.
Édesanyja a helyi áfész-boltot, majd a szanatórium büféjét vezette. A fiú érettségi után nekivágott a nagyvilágnak, és meg sem állt Moszkváig. Az állami egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán diplomázott a Magyar Nemzeti Bank ösztöndíjával. Pesten a jegybankban kezd, a nyugati hitelfelvételek részlegén. Még nincs harminc, amikor kinevezik a frissen megalakuló Citibank ügyvezetőjének. A karrierje Londonba repíti, ahol közreműködik a pénzintézet európai vállalatvásárlásainál.

Céget alapít Budapesten

Kovács Gábor jókor lépett jó helyre tizenöt éve is, amikor hazajött, és harmincnégy évesen megalapította a saját cégét Pesten. Saját pénzét kockáztatva vállalatokat vásárolt, válságot menedzselt, gazdasági és befektetési tanácsokat adott. Tíz év alatt több mint hatvan cég többségi tulajdona ment át a kezén. Hat éve jutott el odáig, hogy már csak a saját vagyonát menedzseli, amelynek nagy része ingatlan, de övé például a telki magánkórház is. Magánélete is fordulatos. A negyvenkilenc éves üzletember kétszer elvált, most harmadik kapcsolatában él. Három lánya van. Szenvedélye: két műgyűjteménye.

Mányoki Ádámmal kezdődik

– Kakasszéken, az ebédlőnk falán lógott a vásárhelyi festőiskolából többek között Kajári Gyula több képe, kettő most is megvan. Igaz, soha nem tudtam rajzolni, a rajztanárom vigasztalt. A vásárhelyi festő, Fülöp Erzsébet azzal szerettette meg velem a művészetet, hogy elmagyarázta, gondolkodni fontosabb – vezette vissza az érdeklődése gyökerét az üzletember.

– Amikor felnőtt fejjel megengedhettem magamnak, dekorációnak vásároltam az első képeimet. Utóbb a gyűjtés igazi szenvedélyem lett. Amellett, hogy hazai és külföldi aukciókon vásárolok magyar műkincseket, rengeteg „megtalál". Az eladó behozza az irodámba, és ha megtetszik, kifizetem. A gyűjteményem négyszáz darabos, három évszázadból merít. Mányoki Ádámmal kezdődik, és a huszadik század végén ér véget.

Dalíról

– A Szegeden kiállított Dalí-képek egy részét láttam Veszprémben és Budapesten. Bevallom, nem az én világom, de bizonyos remekeit el tudnám képzelni a falamon – jegyezte meg a német Richard H. Mayer német magángyűjtő jelenleg Szegeden látható képeiről.

Alkotókba is fektet


A pénzügyi szakember nemcsak képekbe, hanem alkotókba is befektet. A kortárs magyar művészeket az alapítványa támogatja, amely köré baráti kört szervezett, bárki beléphet. Két éve a saját tulajdonában álló Andrássy úti palotát is átadta az alapítványnak, hogy – a nevét viselő – KOGART Házban kiállítóhelyet nyisson nekik. Új ötlete a műtárgykölcsönzés: a kuratórium partykat szervez, amelyeken műtárgyakat is bemutatnak. Megkerülhetetlen társadalmi események ezek, ahol a művészetpártolók, miközben esznek, isznak, zenét hallgatnak, társalognak – nézegetik a képeket, szobrokat. Haza is vihetik magukkal, három hónapra. Otthon aztán mindenki eldöntheti, visszaadja vagy kifizeti.

Nincsenek tabuk

– A KOGART Házzal a magángyűjteményem és részben az életem is feltárult a nyilvánosság előtt – magyarázta Kovács Gábor. – A saját képeim is élnek, és állandóan mozognak. Hol a telki házamban, hol az irodámban, hol az Andrássy úton, hol pedig valamelyik vidéki kiállításon láthatók. Nem tartom vissza egyik képet sem. Amikor vettem egy mély lélegzetet, és leakasztottam a hálószoba faláról a Csontváryt és a Gulácsyt, eldőlt: nincsen tabu kép.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havi kétszázezer fixszel

Sok vagy kevés a 200 ezer forint feletti politikusi fizetés az önkormányzatoknál? A kisebb… Tovább olvasom