Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Bankkártyás fizetés: érvek és ellenérvek

A kártyás fizetés – ellenzői szerint – a boltot extra költségekkel terheli, és növeli a sorban állás idejét. A vásárlók viszont akkor fizetnek rá, ha bankautomatából kell készpénzt felvenniük.
Csak minden ötödik üzletben fizethetünk bankkártyával Magyarországon – ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank elmúlt évi adataiból. Szeged belvárosi boltjaiban is gyakran utasítják vissza ezt a lehetőséget. „Miért engem büntet a bank, ha valaki nálam használja a kártyáját? Vonják le tőle a kezelési költséget!" – mondja Kátai-Pál László. A vadászüzlet tulajdonosa szerint egyetlen vevője sem pártolt el tőle azért, mert csak készpénzzel fizethetett.

A felmérések szerint viszont a vevők 6%-a inkább nem vásárol, ha nem használhatja kártyáját. Ezt tapasztalta Soczóné Gabriella, a nagyáruház képesboltjának pénztárosa is. Náluk szintén a várható költségek miatt nem telepítettek kártyaelfogadó terminált. Pedig a terminálhoz nem kell új pénztárgépet venni, ma már nem muszáj összekötni a kettőt. Vonalas telefonra sincs szükség: egy mobil SIM-kártyájával is működik a rendszer. A telepítés pedig ingyenes.

Tények és tévhitek

Gauder Milán, egy hazai kártyacég ügyfélkapcsolati igazgatója szerint a mai telefonvonalakkal a terminálok is gyorsan, megbízhatóan működnek. A bankok a kisebb forgalmú üzletekben havidíjat szednek, máshol 2-3 százalék a jutalékuk a kártyás fizetések után. A pénz pedig 1-3 nap alatt van a kereskedő számláján. Nem csak a kártyás fizetés jár költségekkel: a készpénz szállításának díja 0,5 százalék. És nem árt, ha a hamis bankjegyeket felismerő készülékeket is beszerzik a boltok.

A dohányboltban a Kárász utca végén Bojin Erika üzletvezető azt mondja: ő mindent készpénzben fizet a szállítóinak. Mivel gyorsan cserélődik az árukészlet, a bankkártyás fizetés után pedig csak napok múlva lát pénzt a számláján, nyűg lenne számára a rendszer. Pedig sokan fizetnének kártyával. Erika következetes: magánemberként sem használ kártyát, és néha idegesíti, ha valaki egy nagyáruházban két kiflit is azzal fizet, gombokat nyomkod, aláírogat.

Akkor lepődünk meg legjobban, ha drágább holmikat sem fizethetünk kártyánkkal. Például a Kanapé Bútorüzletben sem propagálják ezt a fizetési módot. Zsolnai Tibor sokallja a három százalékot, amit levon a bank a vásárlások után. Ha a vevő mégis aggodalmaskodik, és nem akar egy bőr ülőgarnitúra árával szaladgálni az utcán, átutalással fizethet.

A Tisza Lajos körúti Biobolt nemrég nyitott. Itt csak azért nincs terminál, mert még nem kapták meg. Bartha Mihaella pénztáros szerint kínos, amikor a boldogan vásárolgató, ám figyelmetlen vevő a pénztárban jön rá, hogy csak készpénzzel fizethet.

Olvasóink írták

 • 12. clean 2008. július 29. 08:13
  „Gyu! Utána néztem az emlitett jogi szabályozásnak. Te valószinüleg összekeverted a dolgokat. Utalványban nem fizethetnek munkabért. Készpénzben lehet.
  És remélem sikerül végre lezárni ezt a témát.
  Még, ha sikerült is bele ültetned a bogarat a fülembe, de gyorsan meg is nyugodtam.
  Még egyszer szép napot!”
 • 11. clean 2008. július 29. 07:49
  „Gyu!
  a, nem kamuzok!
  b, nem feketézek! A rendesen bejelentett fizetésem nettoját kapom meg így! Hangsúlyozom nem az van, hogy vmennyire be vagyok jelentve, és még azon felül kapok zsebbe. És fizetik utánam a járulékokat!
  Szép napot!”
 • 10. CSJ 2008. július 29. 07:10
  „Kedves hozzászólól, köszönöm az infókat a Médiával kapcsolatban.
  A múlt héten Szegeden, két héttel ezelőtt Németországban nem tudtam a kártyát használni. Kategórikusan kijelentették, hogy csak készpénzben fizethetek. Nem aprópénz volt, amit kifizettem. De ma ki próbálom a kártyás fizetést.”
 • 9. gyu 2008. július 29. 00:01
  „clean!

  Csak azért, mert tudtommal a jelenlegi jogi szabályozás szerint legálisan csak átutalással fizethetnek munkabért.

  Ebből kiindulva két dologra tudunk következetni:
  a; kamuzol
  b; feketézel, és akkor meg adót, járulékokat nem fizetnek utánad, stb.”
 • 8. clean 2008. július 28. 21:57
  „Halak33!
  Majd, ha személyesen találkozunk egyszer, elárulom. Csak neked!!!
  És akkor majd nem kell tovább hümmögnöd. Szerinted mért volna szándékomban ilyet kamuzni?”
 • 7. halak33 2008. július 28. 20:21
  „A Mediában lehet kártyával fizetni, nem 1x vásároltam már ott azzal! Úgyh. valamit nagyon félrenéztél! :)
  A mai világban igenis legyen természetes a kártyával való fizetés, nem rohangálhat az ember több ezer, tízezer forinttal a zsebében! Biztonságosabb, kényelmesebb! Előbb-utóbb mindenki arra fogja kapni a pénzét!
  Melyik az a nagy cég, aki kp-ban fizet? Hm.... érdekes!??”
 • 6. Ful 2008. július 28. 20:05
  „Miért nem szeretik a boltosok a bankkártyát? Hát azért, mert így láthatóvá válnak a bevételek!
  Szegény szerbiából áttelepült trafikosnak is adózni kéne és nem tellene nagy deszki házra és milliós motorra...”
 • 5. Ful 2008. július 28. 20:03
  „Kedves CSJ! Enyhén szólva túlzás, amit állítasz, ugyanis én többször fizettem már a MediaMarktban kártyával”
 • 4. Porter! 2008. július 28. 18:06
  „Én jobban szeretek olyan helyen vásárolni, ahol lehet bankkártyával fizetni.Nyugodtabban vásárolok, ha tudom, nem kerülök kellemetlen helyzetbe, ha többért vásároltam, mint amennyi pénz van nálam. Különben sem szeretek sok pénzzel járkálni.”
 • 3. clean 2008. július 28. 15:59
  „CsJ! Kicsit tévedsz. Lehet, hogy a Te és az ismerőseid körében a fizetés számlára megy, de én most kapásból tudnék jónéhány kivételt említeni, és nem kicsi cégeket! Mi kézbe kapjuk a fizetést, és jobb is. Mindig tudom hogy állunk anyagilag, és a bank pedig nem veszi le a különféle dijait. (éves díj, postai díj, havi számlakivonat díj.......)
  Ha a Media-ban tényleg nincs kártyás fizetés, az már elég gáz. Ott nem két kiflit vesz az ember, nyílván nem rohangál több tízezrekkel a zsebében.
  Viszont volt már olyan, hogy felajánlottam a Tescoban az elöttem állonak, hogy kifizetem a kb. 100 Ft-os tételét, csak ne húzza az időt a kártyájával. Ne mondja már, hogy nincs ennyi aprója.”
 • 2. CSJ 2008. július 28. 12:32
  „Sajnos a bankkártyás fizetéssel nem vagyunk a helyzet magaslatán.
  Kissebb üzletekben nincs, azt az ember elfogadja, de a Media Markt-ba csak készpénzzel lehet fizetni az elég furcsa. Ami a legfurcsább, hogy külföldön is csak készpénzzel lehet fizetni az üzleteikben. Azt hittem hogy csak nálunk nincs bizalma a kártya iránt.
  Jó dolog a kártyás fizetés, hiszen a munkáltatók is már kártyára utalják a fizetést. Fejlődni kellene nem egyhelyben topogni.”
 • 1. Madzsar. 2008. július 28. 10:45
  „Ha majd kellően sokan fordulnak ki az üzletéből, akkor a spórolós tulajdonos is kénytelen átgondolni, hogy követi-e a kártyaelfogadó konkurenciáit. Lehet halogatni a döntést, de az átalakuló piaci igényeket nem célszerű figyelmen kívül hagyni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazai üdülőhelyek ingatlanpiaca

Nemcsak a Balatonnál, a nyugati országrész más vízparti üdülőhelyein is folynak infrastrukturális és… Tovább olvasom