Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Bankkártyával is fizethet a megbirságolt autós

Szeged - 15 bankkártya-leolvasó készüléket szereltek be a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság autóiba. A próbaüzem 3 hónapig tart. Az új berendezésekkel az a rendőrség célja, hogy a szabálysértő külföldieket a helyszínen büntethessék.
Bankkártya-leolvasó készülékeket szereltek be a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság autóiba – az új rendszer tesztjét szerda délután Deszken kezdték el.

Lukács János dandártábornok egy éve beszélt lapunknak azokról a külföldi sofőrökről, akik a rájuk kiszabott büntetést a sárga csekk eldobásával könnyedén kikerülik. „Németországi tapasztalatok alapján a helyszíni bírság behajtásának új módját kezdeményeztük az Országos Rendőr-főkapitányságon.

Megfelelő jogszabály-módosítások mellett hamarosan bankkártya-leolvasó rendszert telepíthetünk a főkapitányság autóiba" – mondta akkor a főkapitány. A „hamarosan" most következett el: a 43-as úton szerdán magyar és külföldi autósokat is megállítottak a járőrök. A szabálysértők közül már most többen éltek a bankkártyás fizetés lehetőségével.

A bankkártya-leolvasó segítségével a szabálytalankodó külföldiek is kifizethetik a helyszíni bírságot. Fotó: Karnok Csaba
A bankkártya-leolvasó segítségével a szabálytalankodó külföldiek
is kifizethetik a helyszíni bírságot. Fotó: Karnok Csaba

Lukács János a tesztelés előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Csongrád és Békés megyében 15-15 készüléket szereltek be a rendőrautókba. A próbaüzem 3 hónapig tart. Amennyiben a szabálytalankodó – külföldi és magyar egyaránt – a helyszínen tudomásul veszi a bírságot, annak összegét – 3000-től 20 ezer forintig –, a járőrnél kiegyenlítheti. A büntetés kifizetéséről a szabályszegő nyugtát kap a rendőrtől.

– A tesztüzem értékelése után reményeink szerint kiírják a közbeszerzési pályázatot a terminálokra – mondta Lukács János –, így hivatalosan is elindulhat a bankkártyás fizetés.

Olvasóink írták

 • 16. deszkás 2010. március 22. 22:42
  „Seawasp!Ez MAGYARORSZÁG!Gondolod hogy nekünk nem bosszantó?Méghogy fellebezni ne röhögtess nem a kádári időkben élünk.Mondjuk azért felebezhetsz de annyi esélyed van mint mókusnak az erdőtűzben.”
 • 15. seawasp 2010. március 20. 09:56
  „15. Elvira
  ,, A KÜLFÖLDINEK NEM CSEKKET ADNI, HANEM FIZESSEN KÁRTYÁVAL! HA NEM FIZET, NE ENGEDJÉK TOVÁBB A KAMIONT!"
  Az Isten lássa lelkemet, nem bántani szeretnélek, de Benned valami elromlott! :-D
  Aki külföldön él, annak is dolgozni kell, és nincs kolbászból a kerítés!

  Ez a helyszíni bírság kategória megfossza az autóst/ kamionost, attól a helyzettől, hogy jogorvosolást kaphasson, ha úgy érzi! Mert, mi a biztosíték a rendőr igazára?
  Kiállnak egy olyan helyre, ahol hibázhatnak a sofőrök, és írogatják a feljelentéseket, és zsebelik be a pénzt!

  Erre írom a mi helyzetünket - az Óperenciás tengeren túlról -, ahol nincs helyszíni bírság, és ezzel adva van a fellebbezés lehetősége.
  Egy példa!
  Egy alkalommal lakott területen a 60km/h órás sebességet megtetéztem 18km/h-l - egy kis fahídon áthaladva -, és leintettek a zsaruk. A leállás után kéz a kormányon, és bevárni, amíg a rendőr odalép a kocsihoz. Elmondta tényt, és én válaszoltam rá!
  A kocsimban egy európai darázs repült, és attól való félelmemben iparkodtam le a hídról - azért repültem alacsonyan -, hogy a híd után leállva, kikergessem a kocsiból! Ezt a rendőri leintés annyiban módosította, hogy már a tetemét akartam a rendőrnek mutatni, mint az igazam bizonyítását! A döglődő darazsat mutatva rendőrnek, az egyik igazat adott, a másik rendőr nem!
  Írtam fellebbezést - feljelentettek a büntetés utólagos befizetésére -, és az ügyintéző elfogadta az indokomat!
  Mi van, ha kp.-ben fizetek a helyszínen - vagy kártyával -, visszakap(6)om a pénzemet?”
 • 14. Elvira 2010. március 18. 18:31
  „A KÜLFÖLDINEK NEM CSEKKET ADNI, HANEM FIZESSEN KÁRTYÁVAL! HA NEM FIZET, NE ENGEDJÉK TOVÁBB A KAMIONT!”
 • 13. csakmost5 2010. március 18. 07:15
  „Kíváncsi vagyok melyik képviselő rokona vagy hozzá tartózója fogja megnyerni a pályázatot vagy ORFK valamilyen magas emberének a hozzá tartózója.

  Szerintem Draskovicsnak lesz esélye!”
 • 12. flexsnake 2010. március 18. 06:48
  „11. valamiképpen akkor is tartoznia kell mert különben nem használhatná a nemzetközi rendszerüket.
  Persze vannak speciális kártyák amin fedezet nélkül halmozhatod a tartozást majd a saját országodban letiltatod arra hivatkozva hogy külföldön elvesztetted és te nem használtad ilyen célra. A bankkártyás fizetés ilyen mmegoldása csak pillanatnyi öröm. pláne a románokkal szemben akik bankkártyatúrizmust építettek ki a magyar bankkártyák ellopása majd hazaszállítása irányában. Kíváncsi lennék hogyan ellenőrzi a rendőr hogy az adott bankkártya valóban azé aki használja, mert nem egyszerű dolog ám egy terminállal a kézben :)”
 • 11. bespin 2010. március 17. 21:57
  „9. Azért egy ilyen POS-os dolog jóval összetettebb, mint a mobilparkolás. Te is kaphatsz emelt díjas SMS-re support-ot, ha igényled. Persze megfelelő díjazás ellenében.”
 • 10. T2 2010. március 17. 21:56
  „http://tv2.hu/tenyek/video/ezutan-bankkartyaval-is-fizethet-a-birsagolo-rendornek-video

  Ezen a felvételen a román kamionos már fizet is a kártyájával. Vagy annyira új volt neki hogy meglepettségében odadta a kártyáját, vagy végre valamit sikerült eltalálnunk és fizet majd a román, bolgár stb?
  Bár a kamionosoknak van valamilyen spéci kártyájuk( ha jól tudom) ami nem tartozik a Visa-Mastercard duóhoz (vmi. DKV talán) és arról fizetnek mindent (tankolás, szervíz stb.) lehet ezt használják ki a zsaruk? Tud erről valaki többet?”
 • 9. antikos 2010. március 17. 21:37
  „Külföldi ne mehessen tovább amíg nem köhögi ki a bírságot!!!”
 • 8. nyomdasz63 2010. március 17. 21:35
  „A tesztüzem értékelése után reményeink szerint kiírják a közbeszerzési pályázatot a terminálokra
  ..És az fogja "nyerni",aki a sz@r szegedi mobilparkolást.”
 • 7. deszkás 2010. március 17. 21:09
  „Lukács úr! Mikor fogják a magyar autós házára terhelni a birságot esetleg vásároljunk egy 9mmes lőszert hogy a rendőr ott a helyszinen lője fejbe a magyar de csak a magyar autóst? Ja önök csak jogszabály alkalmazók.,de azt magas v inkább művészi fokon művelik!”
 • 6. figyisz 2010. március 17. 20:49
  „Tehát nem lehet útlevelet, vagy mondjuk a jogsiját addig visszatartani, hogy legyen értelme ennek az egésznek? Minket magyarokat már jól tudnak lehúzni, (elzárás, adók módjára behajtás, fizetésből levonják, stb...), de mikor jönnek már a külföldi barmok is?????”
 • 5. keletaru 2010. március 17. 20:32
  „Még hogy nem pénzbehajtásra használják a szervezettet :( Ebben a szférában is mindenkinek meg kell keresni a fizetését ? ! Hallom előre, melyik cég nyerte meg a leolvasó pályázatot , mennyiért ! Üdv Kuci”
 • 4. adamantium 2010. március 17. 20:09
  „2. hozzászólás igazságkereső 2010.03.17. 17:40, például a románoknak meg a bulgároknak nincs útlevelük és ha lenne se vehetné el a rendőr mert úniós állampolgárnak nem korlátozhatja a mozgásszabadságát amig azcsak szabálysértést követ el”
 • 3. KolompárRómeó 2010. március 17. 18:20
  „A horvátok is meg tudják csinálni, hogy addig elvesznek mindent, amíg nincs pénz. Hirtelen csak előkerül és fizetés után mehetnek tovább.”
 • 2. igazságkereső 2010. március 17. 17:40
  „Nagyon egyszerű a megoldás: elvenni az útlevelét és csak akkor visszaadni neki, ha lerótta a büntetést.Euró készpénz mindig van náluk,ugyan is ők is készpénzért tankolnak és fizetnek ki egyéb szolgáltatást!csak rugalmasság kérdése a büntetés behajtása,ne engedjük már meg nekik,hogy rajtunk nevessenek és tovább mennek!”
 • 1. figyisz 2010. március 17. 17:33
  „Kérdésem csak annyi lenne, ha a külföldi azt mondja, hogy nincs bankkártyája, mert mondjuk a több száz kilométerre lévő lakásán hagyta, akkor mi lesz? Kap csekket, és megint megúszta?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leier szakmai napok Szegeden

Szeged - "Leier betonbiztos megoldások" címmel indul az idei kreditpontos képzéssorozat. Tovább olvasom