Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Bankok voltak a célpontjai a bűnszervezetnek

Olasz rendőrök közreműködésével számolták fel azt a bűnszervezetet, amelynek tagjai az ügyészség szerint Magyarországon hamisított bankkártyákkal, magyar és külföldi bankokban vezetett folyószámlákról tízmilliókat emeltek le. A vádlottak között három szegedi, egy vásárhelyi és egy tiszaszigeti férfi is van.
Ezerkétszáz magyar és külföldi állampolgár bankkártyaadatait megszerezve, összesen tizennégy magyar és nyugat-európai pénzintézetnél vezetett folyószámlákról több tízmillió forintot emelt le egy bűnszervezet létrehozásával és működtetésével vádolt csoport. A társaság nem Magyarországon, hanem Olaszországban, Schennában bukott le. Három szegedi tagjára a bolzanói rendőrök közúti ellenőrzést színlelve csaptak le, személygépkocsijukban ATM-bankautomaták előlapjait és különböző, bankkártyák adatainak megszerzéséhez szükséges műszereket találtak.

Az ügyben a Szeged Városi Ügyészség öt személyt, három szegedi (M. T., S. L. Z., K-SZ. B.), egy hódmezővásárhelyi (Sz. F.) és egy tiszaszigeti (P. I.) férfit vádol. Több tettest nem sikerült a titkosszolgálati eszközöket is használó rendőrségnek felkutatni.

A vádlottak tagadnak

A vádlottak nem tettek beismerő vallomást, a nyomozás során végig tagadták az ellenük felhozott vádakat. Sz. F. is csak azt ismerte el, hogy megrendeltek nála bizonyos tárgyakat, de „nem lehetett tudni", hogy azok ATM-automaták előlapjai. Az ügyben névtelen bejelentés alapján kezdett el nyomozni a rendőrség. Bene Zoltán elmondta, ő is úgy tudja, hogy a nyomozók még műhold segítségével is követték a későbbi gyanúsítottak autóinak mozgását, akiknek telefonjait hónapokig lehallgatták. Az ügyvéd hangsúlyozta, ügyfelei egy olasz állampolgár megrendelésére szerezték be azokat az eszközöket, amelyeket az olasz rendőrök megtaláltak náluk. Ezért is utaztak Olaszországba, hogy azokat megbízójuknak átadják. Nem tudták, hogy mire valók, pontosabban azt hitték, játékgépekhez kellenek. – Azt az olasz bíróság sem mondta ki, hogy ők használták volna a vád szerint bankkártyaadatok megszerzésére használható eszközöket – tette hozzá Bene Zoltán.

Az ügyészség szerint a vádlottak ATM-bankautomata-előlapokat csináltattak, amelyekbe később vezérlőket, leolvasókat és mikrokamerákat rejtettek el. A hamis ATM-előlapokat bankautomatákra helyezték, a trükkel Balatonfüreden két nap alatt 1200 bankkártya adatait másolták le. Ezek az előlapok nem keltettek gyanút. Külsőleg semmiben sem különböztek az eredetitől, a bankautomatákat használók ezért nem vették észre, hogy pénzkivételnél lemásolják bankkártyáik adatait.

A napokban elkészült vádirat szerint a hamisított bankkártyákat a megszerzett adatok alapján számítógéppel és mágneskártyaíróval P. I. készítette el. A férfi máig ismeretlen társai több tízmillió forintot vettek fel magyar és külföldi állampolgárságú magánszemélyek folyószámláiról. (A bankok megtérítették ügyfeleik kárát.)

A bűnszervezet Schennában lebukott három tagját, M. T.-t, S. L. Z.-t és K-SZ. B.-t egyaránt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Olaszországban. A magyar rendőrséget az olaszok által megküldött nyomozati és bírósági iratok vezették el további két tetteshez, az előlapokat készítő Sz. F.-hez és P. I.-hez.

A tavaly januárban letartóztatott első-, másod-, harmad- és negyedrendű vádlottat két szegedi ügyvéd, Major Zsolt és Bene Zoltán védi. Az ötödrendű vádlott Sz. F.-nek nincs meghatalmazott jogi képviselője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módszertani központ a művészmoziban

Az országban elsőként a szegedi művészmoziban hoznak létre módszertani központot a mozgókép és… Tovább olvasom