Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Baranyai papucsos 100 éves lenne

Szeged - Kereken száz évvel ezelőtt született Baranyai István szegedi papucskészítő mester – a jubileumra emlékezett tegnap a fia, Baranyai István a Móra-múzeumban.
Kübekházi árvagyerekként a Tuksa család nevelte fel, a nagy szegedi papucsos hármas – Kriska–Tuksa–Karácsonyi – egyike. Az első, kimondottan papucsos mesterként dolgozó Nagy Mátyás inasa lett. (A XIX. század közepétől csizmadiák készítettek szegedi papucsot török minta alapján, ezért a csizmákhoz hasonlóan „egylábasok" voltak a papucsok, a gazdája taposta bal-, illetve jobblábasra.)

Baranyai István édesapja 1929-es óriáspapucsával – tavalyig a legnagyobb volt. Fotók: Móra Ferenc Múzeum
Baranyai István édesapja 1929-es óriáspapucsával – tavalyig a legnagyobb volt. Fotó: Móra Ferenc Múzeum

Baranyai István 1929-ben tett mestervizsgát, nem is akármilyen szegedi papuccsal rukkolt elő. A csupa bőrből varrott lábbelit 60-as méretben készítette el, ami a mester 1979-es halála után került a múzeumba. A tavalyi Guinness-rekorder elkészültéig ez volt a legnagyobb szegedi papucs. Nem volt könnyű kereset akkoriban a papucsosé. A Centrummal szemközti, majd Bartók téri temetkezési cég helyén lévő üzletét az 1953-as szövetkezetesítéskor fel kellett adnia. 1957- ben kapott iparengedélyt a lakására; a Kígyó utca és a Tisza Lajos körút sarkán dolgozott. Francia bársonyból varrt, 3–4 asszony hímzett a keze alá, a Mars téren árult tucatnyi más papucsossal. 1959-től öt éven át a Somogyi-könyvtár helyén volt üzlete, de onnan is száműzték, 1973-as nyugdíjba vonulásáig a Nagy Jenő utcában folytatta a mesterséget. Felesége vitte tovább az üzletet másfél–két évig. A Baranyai-féle papucsokból nem sok maradt fenn; Talpay Emil ügyvéd néprajzi gyűjteményébe 40–45 különféle színű és mintájú párat vásárolt, de a kollekciónak nyoma veszett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villamosavatás és állampolgári eskü: államalapító Szent Istvánra emlékezünk

Csongrád megye - Térzenével indul az államalapítás ünnepe a szegedi városháza előtt szombaton 9 óra… Tovább olvasom