Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Báránybőrbe bújt ördögök

Táncoló medvék és ostorcsattogás, a halál maga, és láncon vezetett busó csemete. A mohácsi busójáráson találkoztunk ördögökkel és félelmetes maskarákkal, valamint táncolnunk is kötelező volt.
Dorongokkal és kiabálással ijesztgették a telet
Török híján a turistákat riogatták, az elűzni való tél helyett pedig hideg eső fogadta a mohácsi busókat a hét végén. Kolompszó hallatszott, s bár az első percben féltünk, hogy csak az eső csörömpöl, hamarosan megláttuk életünk első jól megtermett busóját: ördög álarc, kifordított bunda, fehér nadrág, derekán három kolomp.

– Anya, én félek tőle – súgta egy kislány, de azért ő is követte az álarcost a Széchenyi térre.

Az addig kihalt tér szinte pillanatok alatt telt meg. A hangfalakból harsogó sokác népzenére vadul ugráló maskarások jelentek meg. Medve kosztümbe bújt alakok feküdtek a földre, rajtuk keresztül hatalmas virágos sisakot viselő fiatalok ugráltak. Két boszorkány sepregetett, három ördög ostort csattogtatott. A halál kaszával a kézben, magas sarkú cipőben billegett. Egy maskarás rúzzsal jelölte meg a bámészkodókat, néhány cilinderes faálarcos pedig elragadta és megtáncoltatta őket.
– Ők biztos nem mohácsiak. Vendégek lehetnek, talán szlovének – mondta egy helybeli.

Az igazi busó – mohácsi és félelmetes. A szerző felvételei
Az álarc mögül az ugrándozás végén ugyan elhangzott egy köszönöm, de ennél többet nem mondott a titokzatos partner. Amilyen gyorsan megjelentek, olyan hamar el is tűntek a térről a jelmezesek, de helyettük megérkezett az igazi busók menete. A rémisztő külsők legjobbika címet szerintünk az a maskarás érdemelte ki, akinek vonásait négyes álarc takarta. Bárhonnan szemléltük, minden oldalról szemünkbe vigyorgott az ördög. Voltak családcentrikus busók is, egyikük láncon vezette bárányprémes kicsinyét. Volt, akinek favilláján cukormázas fánk csillogott, más porolóval hadonászott. A kereplő kötelező kellék volt nem csak a busók, a nézők kezében is. Jöttek még huszárok puskával – lőttek a télre és a törökre. A jankelék nem mutatkoztak, de nem is bántuk. Ők azok a gyerekek, akik megcsapkodják, és fűrészporral megszórják a lányokat.

A téren hatalmas máglya állt, amit a farsangvasárnap végén gyújtottak meg. Amikor már kicsi a láng, a bátor busók átugrálják a tüzet. Volt már, aki kicsit megperzselődött – árulta el egy mohácsi fiatalember. A karnevál ezzel véget ért, a turisták nagy része hazament, de a mohácsiak tovább vigadtak tegnap is. Ma ismét máglyát gyújtanak és koporsóban elégetik a telet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Süllyed az Anna-kúti téglaburkolat

Az Anna-kútnál a díszburkolat, Kecskéstelepen pedig az utcák betonszőnyege süllyed a hatalmas… Tovább olvasom