Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Baráth vállalja az éhezést

Egyelőre csak egyetlen kórházigazgató, Baráth Lajos, a szentesi és makói intézmény vezetője csatlakozik Csongrád megyéből ahhoz az éhségsztrájkhoz, amit a legnagyobb egészségügyi szakmai szervezetek terveznek. Azt akarják elérni, hogy vonják vissza az új finanszírozási tervezetet.
Közös állásfoglalásban jelezték a legnagyobb egészségügyi szakmai szervezetek – köztük a Magyar Kórházszövetség és az Egyetemi Klinikák Szövetsége –, ha nem változtat a szaktárca az új finanszírozási rendelettervezeten, és nem kap az ágazat sürgősen 25,5 milliárd forintot, éhségsztrájkba kezdenek. Eddig 46 kórházigazgató jelentette be, hogy ha kell, Budapestre utazik, és orvosi ellenőrzés mellett éhségsztrájkol. Hogy meddig, azt még nem döntötték el.

Ha orvosai engedélyezik, ásványvízen és vitaminokon fog élni – azaz éhségsztrájkba kezd – a makói és a szentesi kórház főigazgatója, Baráth Lajos, amennyiben október 7-éig nem változik a finanszírozási tervezet. Lapunknak azt mondta, azért szánta el magát erre, mert így szeretné kifejezni tiltakozását a finanszírozási rendszerben uralkodó káosz és a gyógyító munka ellehetetlenítése ellen. Egyúttal szolidaritást vállal az egyre nehezebb körülmények között dolgozó kollégáival. Annak a megtippelésére nem vállalkozott, meddig bírja az ételmegvonást. Azt mondta, van némi súlyfeleslege, így elvben jó néhány napig is, de a szervezet tűrőképessége nemcsak ezen múlik. Abban bízik, a tiltakozásnak kellő visszhangja lesz, így nem lesz szükség hosszú éhezésre.

Ha orvosai engedélyezik, ásványvízen és vitaminokon for élni Baráth Lajos. Fotó: Szabó Imre
Ha orvosai engedélyezik, ásványvízen és vitaminokon for élni Baráth Lajos.
Fotó: Szabó Imre

Értik az éhségsztrájk figyelemfelkeltő szerepét a szegedi klinikai központ vezetői, de ők inkább szóban – és ha szükséges, az ellátás korlátozásával – fejezik ki a helyzet tarthatatlanságát. Pávics László, a klinikai központ elnökhelyettese elmondta: az új rendszer havi 318 milliós mínuszt jelentene a szegedi klinikáknak – az eddig is sovány korábbi finanszírozáshoz képest. Ha bevezetik, nem tudnak megfelelni az előírásoknak, tovább nőnek a várólisták, végső esetben csak a sürgős eseteket lesznek képesek ellátni.

– Az éhségsztrájkot nem tartom hatékony eszköznek a nyomásgyakorlásra – jelentette ki Simon Sándor, a kisteleki rendelőintézet ügyvezető igazgatója, aki további 10–15 százalékos mínuszra számít. Emiatt az ellátás ütemezésére kényszerülnek, azaz 3–4 hetes várólisták lesznek, ami Kisteleken korábban sosem fordult elő.

A kisteleki rendelőben további 10-15 százalékos elvonásra számítanak, de éhségsztrájkolni nem akarnak. Fotó: Karnok Csaba
A kisteleki rendelőben további 10-15 százalékos elvonásra számítanak, de éhségsztrájkolni nem akarnak. Fotó: Karnok Csaba

– Az egyik legnagyobb baj, hogy semmiféle hivatalos információnk nincs arról, mennyi pénzre is számíthatunk a következő 3 hónapban. Így pedig lehetetlen bármit is tervezni. Többet nem kapunk, az biztos – mondta el Bálint Beatrix, a tavaly még adósság nélkül gazdálkodó deszki szakkórház vezetője. Hogy az új finanszírozás miatt milyen korlátozásokra kényszerülnek, arról a fenntartó megyei önkormányzattal kell egyeztetnie – mondta –, ahogy arról is, csatlakozik-e az éhségsztrájkhoz.

Kallai Árpád, a vásárhelyi Erzsébet kórház főigazgatója azt mondta, felelős vezetőként minden áldozatra képes. Ha ezen múlik a finanszírozás, akár az éhségsztrájkra is hajlandó, bár véleménye szerint a helyzetre nem ezzel kellene felhívni a figyelmet.

Ultimátum

Az állásfoglalás gyakorlatilag ultimátumot ad az egészségügyi minisztériumnak: szeptember 24-től az intézmények zöld zászlóval, a dolgozók zöld szalaggal tiltakoznak, október 1-jétől nem kezdik el az új minimumfeltételek szerinti engedélyeztetési eljárást, nem írják alá az új finanszírozási szerződéseket, október 7-től a kórházvezetők önkéntes éhségsztrájkba kezdenek, október 14-től pedig – az anyagi források szűkösségétől függően – korlátozzák az ellátást, ha nem vonják vissza a tervezetet.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. bespin 2009. szeptember 24. 11:47
  „Szemtől szemben ilyen volt, a hátad mögött meg kiröhögött és el is felejtette, hogy 2 másodperccel előtti kinek köszönt.”
 • 31. katcsi72 2009. szeptember 19. 12:38
  „Anno , fönököm volt!!!
  nagyon rendes , elöre köszönt és a növért is emberszámba vette!”
 • 30. KolompárRómeó 2009. szeptember 18. 22:09
  „Sok éve a Kolompárék éhségsztrájkoltak. Persze azért annál betojibbak voltak, jól kitalálták, hogy a nagy sztrájkban 4óránként váltják egymást :D”
 • 29. Felhőfejes 2009. szeptember 18. 22:01
  „Az egészségügyben (is) a helyzet már tényleg tarthatatlan. A legnagyobb baj, hogy azok egy része, aki most tiltakozgat, többé-kevésbé felelős azért, hogy ilyen helyzetbe jutott ez az ágazat.
  Ha éhségsztrájk helyett rendesen böjtölni kezdenek, azt viszont csak helyeselni tudom. (Nevezni meg nevezhetik akár éhségsztrájknak is.)
  Egészségesebbek, megtisztultabbak lesznek tőle lelkileg és testileg is. Csak attól óvnám őket, hogy kövessék az interjúalany által elmondottakat, netán valamelyik - a tárgyban ismerettel, tapasztalattal nem rendelkező - orvos ,,tanácsait". Rutinos böjtölőként mondhatom, hogy elegendő folyadék-, vitamin- és ásványi anyag bevitel mellett alapvető a bélműködés fenntartása is rostos anyagokkal és a kiürülő salakanyagok (mérgek) eltávolítása rendszeres beöntéssel. Egészségi állapottól függően így néhány naptól akár 2-3 hétig is tarthat a böjtkúra, s ezzel, ha mást esetleg (sajnos!) nem is, de a saját egészségük javulását mindenképpen elősegítik.”
 • 28. xray25 2009. szeptember 18. 17:16
  „Egy picit lejjebb megy az arcból :) Ráfér.. :) Koplaljon csak egy kicsit!
  Mi is szoktunk hónap végén a remek egészségügyi fizetésünkből !!”
 • 27. achilleus 2009. szeptember 18. 17:01
  „26. hozzászólás Pro.Ego 2009.09.18. 16:42
  (....) És levágásuk előtti napon sem kaptak már enni ....
  Miért is írtad, egyébként???”
 • 26. Pro.Ego 2009. szeptember 18. 16:42
  „Régen a disznókat is koplaltatták kicsit, hogy jobb étvágyuk legyen aztán.”
 • 25. achilleus 2009. szeptember 18. 16:15
  „Előre bocsátom a Fidesz most téved!

  "2009-09-18 15:57 A kormány fokozza az ,,aktív eutanáziát"?
  (...) A legnagyobb ellenzéki párt szerint az egészségügyben már így is ,,aktív eutanázia" zajlik, ezért a költségvetés azonnali visszavonását követelik."

  Itt szó nincs eutanáziáról, ahhoz a betegnek bele kell egyeznie, akár aktív, akár passzív! Itt arról van szó, amire az egyik korábbi hozzászólásom (7. hozzászólás achilleus 2009.09.18. 08:57) második felében céloztam: "Dr. Csengele pedig röhög a markába: hosszú a várólista, és lesz akiknek az út majd a kéményes épület felé vezet." Ez nem eutanázia!”
 • 24. achilleus 2009. szeptember 18. 14:21
  „22. hozzászólás bespin 2009.09.18. 14:02 Értem, de egyszerű gazdaságossági érvek is szólnának legalább a zárolt összegek feloldása mellett (az emberiességiekről ne is beszéljünk, mert a cucialistákoknak az számít a legkevésbé). A hatástanulmányok hiányát az ÁSZ is fölrótta a jövő évi költségvetésnek. De álljon itt egy kis számítás a zárolások következményeiről. " (...) A kórházigazgató /Kaposvár/ szerint, ha a kormány nem adja vissza az egészségügy zárolt 30 milliárd forintját, a kórházak "nem tudnak hová visszahátrálni", és kizárólag munkahelyek megszüntetésével lesznek képesek még valamennyit megspórolni, ez pedig országosan mintegy 10 ezer álláshelyet érint majd. A 10 ezer fős leépítés, 200 ezer forintos bruttó bérrel és annak 100 ezer forintnyi adó és járulék részével számolva, évi 12 milliárd forint kiesést jelent a költségvetésnek - mondta Repa, aki hozzátette: ez az összeg a szociális kiadások miatt akár meg is duplázódhat, ám ha ehhez még a kórházi beszállítók csődhullámát is hozzávesszük, a kiesés a 48 milliárd forintot is elérheti. Repa szerint ennél "jobb üzlet" a 25-30 milliárd forintos zárolt pénzeszköz visszaadása annak érdekében, hogy "a munkahelyek életben maradjanak, hogy bevétel legyen, és ne munkanélküli segélyt kelljen osztani"."
  Hiába, a cuclista társaság CSAk egyféle módszert ismer, ezt tették az első komoly kiköltekezés óta:
  "A jelen helyzetnek az az oka, hogy az MSZP-SZDSZ-kormány Medgyessy Péter idején felborította a költségvetési egyensúlyt, és ettől kezdve a neoliberális babona alapján zuhanó pályára állította az országot. Miután felborították a pénzügyi egyensúlyt, megszorításokkal akarták azt helyre állítani. Azonban a hibás gazdaságpolitika következtében olyan mértékben csökkent a GDP - melyhez még hozzáadódott a megszorítások révén csökkenő kereslet -, ami újra felborította a költségvetés egyensúlyát. Hiszen, ha csökken a gazdaság teljesítménye, akkor nem jönnek be a várt bevételek, nem állítanak elő annyi árut. Ezen úgy próbáltak segíteni, hogy újra megszorító intézkedéseket hoztak. De a megszorítások miatt tovább csökkent a belföldi kereslet, tehát csökkent a GDP: csődbe mentek a vállalkozók, az emberek nem vásároltak, és így tovább. Ezt újabb megszorítás követte. Miután most már a negyedik vagy ötödik megszorítást éljük, ennek a végeredménye az, hogy egyre alacsonyabb és alacsonyabb szinten állítják helyre, illetve próbálják meg helyreállítani az egyensúlyt. Ez a folyamat azonban sehová nem vezet, mert pusztán a megszorítások további GDP-csökkenést eredményeznek." (A második idézett rész a Semlyén Zsolt honlapról)”
 • 23. bespin 2009. szeptember 18. 14:04
  „21. Hozzáfűzöm még az előbbi szavaimhoz: lásd a képen látható vízöntőt.”
 • 22. bespin 2009. szeptember 18. 14:02
  „21. Lehetett volna alkalmatlan is. Én úgy gondolkodtam, hogy akik szakmailag,az orvosi hierarchiában alkalmasak lennének a reformok mellé állni és a szakmai kollégiumokkal is elfogadtatni a számukra elfogadhatatlant, azok is a stagnálás mellett vannak, mert profitálnak belőle. Ez nem anyagi profit, alkalmatlanság esetére jó ha van egy jól kiépített kapcsolatrendszer, amely felemel a következő szintre, esetleges bukás esetén.”
 • 21. achilleus 2009. szeptember 18. 13:50
  „18. hozzászólás bespin 2009.09.18. 13:29
  Gondolom szakmailag ALKALMATLAN döntéshozókat akartál írni.
  Amúgy a reform szükséges, ezt senki sem vonja kétségbe. De, amint azt állandóan hangoztatják sokan, a reform pénzbefektetést igényel és nem kiéheztetést, valamint hosszabb (5-10 éves) átfutással valósítható meg.
  17. hozzászólás Léni 2009.09.18. 12:58
  Ugye Léni a szocialista kormányok a bankrendszert nem úgy konszolidálták (jópárszor), hogy kivontak belőle minden tőkét? Érdekes, azoknál, a sokszor azonnal külföldi tulajdonba juttatott bankoknál, nem számított a konszolidációra szánt pénz. Vajon mi indokolja ezt a különbségtételt?”
 • 20. Zs 2009. szeptember 18. 13:48
  „Egyébként aki "magán"rendelésre megy - nagy intézményen kívül - az nagyjából akkor h...lye, mintha felhívna valami TV-s jóst... 06-90...... 500Ft+ÁFA/perc alapon.
  A magánrendelők jelentős része - a "profiljá"-hoz képest - FELSZERELETLEN, ezért is kerül sor aztán sor x nap múlva valami klinikai, kórházi érdemi kivizsgálásra kvázi protekciósként (hisz ugye megánrendelésen el lett kérve a jatt a szinte semmiért), mert azért ott rendelkezésre állnak a diagnosztikai műszerek, eszközök...”
 • 19. Zs 2009. szeptember 18. 13:40
  „17. Léni

  Mi az hogy "mostmár újra..."?? - volt valamikor másképp?”
 • 18. bespin 2009. szeptember 18. 13:29
  „17. Az általad leírtakkal egyetértek. Sok- embernek nagyon is megfelel az eü. jelenlegi abnormális működése. A reform ellenzők, hangadók és az esetleges változásokat elodázó, szakmailag alkalmas döntéshozók pont azok, akik a jelen helyzetben nagyon sokat profitálnak ebből lehetetlen helyzetből.”
 • 17. Léni 2009. szeptember 18. 12:58
  „Nem tudom Őket sajnálni, maguknak szakitották a virágot, mostmár szagolják!
  Az egészségügyi reform elindításakor olyan gátlástalanul és ordenáré módon viselkedtek a doktorurak
  Orbán vezényletével, hogy az megdöbbentő!
  Most ugyanazt kezdik magyarázni, amiről a reform szólt volna /pl: sok az országhoz visz.kórházak száma/.
  Mostmár ujra egybefort a maszekrendelés az állami rendeléssel /áll.eszközökkel, áll. kórh.ellátásnál ,áll.gyógyszerrel /, csak éppen nem a gyógyitó int. kapja a dijat, hanem az orvosnak fizetnek zsebbe.
  Féltek az ellenőrzéstől, nem véletlenül! Reform kell,ezt Nekik is be kell látni. Az előző reform eredményeképp
  már valószínű sokkal jobb helyzetben volna az eü. Ezt Orbánnak is meg kell lépni, hiába szajkózza az ellenkezőjét!”
 • 16. Zs 2009. szeptember 18. 11:29
  „A legnagyobb vicc az - és legyen szó bármilyen profilú cégről -, amikor a vezérkarból totál hiányzik a szakmai vonal és jogászok, közgazdászok osztják az észt.... ilyenkor aztán az ügyfél, páciens, stb. érdeke ugrik és csak a pénz, a lenyúlás, stb. a lényeg.”
 • 15. bespin 2009. szeptember 18. 11:11
  „13. Persze, hogy nem értek egyet azzal, hogy azok szívják meg ezt az egész dolgot, akik a hátán viszik az eü.-t.
  A kalandorokat (amilyen a cikkben emlegetett "úriember" is) kéne száműzni, a nyugdíjas, nagyfizetésű vízfejeket picsán rúgni, léhűtőket elzavarni, a gyógyszer lobby-t tökön kapni. Csak néhány példa.”
 • 14. superlamps 2009. szeptember 18. 11:10
  „Nemár Tanár úr,igy nem fogja olyan beleéléssel tartani a vállalkozói ismereteket a köv félévtől:D”
 • 13. achilleus 2009. szeptember 18. 11:02
  „12. hozzászólás bespin 2009.09.18. 10:49
  De ugye azzal te sem értesz egyet, hogy az egésznek a levét az ellátásra egyébként jogosult állampolgárok, a betegágynál szolgálatot teljesítő (alulfizetett, újabban a 13. havi fizetés megkurtításával sújtott) nővérek igyák meg? Mert ők fogják, akár van maffia, akár nincs. A "zavarost" kellene már felszámolni, nem az egészségügyet!”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabálytalanságot talált az ÁSZ a buszportnál

Törvényt sértett a Tisza Volán az új szegedi buszport építése ügyében, mert közbeszerzési pályázatot kellett volna kiírnia a beruházásra. Tovább olvasom