Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Barátnő a két Vetsera Mária

Vágó Bernadett és Vágó Zsuzsi barátnők. Furcsa véletlen, hogy nem csak a vezetéknevük azonos, ugyanazt a szerepet, Rudolf ifjú szerelmét, Vetsera Máriát alakítják a szabadtérin.
Bernadett és Zsuzsi Vetsera Mária jelmezében. Fotó: Segesvári Csaba
A Rudolf Dóm téri próbáin talán a leggyakrabban elhangzó kérdés: testvérek-e a Vetsera Máriát játszó színésznők. Vágó Bernadett és Vágó Zsuzsi természetesnek tartja, hogy mindenki kíváncsi erre.

– Nem, nincs köztünk rokoni kapcsolat, viszont a legjobb barátnők vagyunk. Még az Operettszínház mellett működő Pesti Broadway Stúdió növendékeként barátkoztunk össze. Nagyon megkönnyítette a mostani próbafolyamatot, hogy ugyanazt a szerepet játsszuk. Sokat tudtunk egymásnak segíteni. A Dóm téren is úgy próbáltunk, hogy amikor egyikünk a színpadon volt, a másik a nézőtérről figyelte, majd cseréltünk, és végül megbeszéltük a tapasztalatokat. A közönségnek lehet, hogy furcsán hangzik ez, hiszen a színházi világban ritka a pályatársak között az ilyen önzetlen barátság. A mi esetünkben mégis tökéletesen működik – meséli Zsuzsi.

A Miskolcról elszármazott fiatal musicalszínésznő nézőként sokszor megfordult már a szegedi szabadtérin, látta a Szörényi-trilógiát és a Jézus Krisztus Szupersztárt. Fellépőként most jár itt először. A Piccolo Színházban és a Madách Színházban kezdte pályafutását, majd átvette az Operettben Szinetár Dóra szerepét a West Side Storyban. A Városmajori Szabadtéri Színpadon már harmadik nyáron játssza a Valahol Európában Éváját.

A Rudolf szerepeire meghirdetett háromfordulós operettszínházi meghallgatáson ötszázan indultak, a legutolsó körben hárman maradtak. Közülük végül Zsuzsi és Bernadett lett a befutó. Korábban is dolgoztak már együtt: az István, a királlyal Amerikában turnéztak. Bernadett játszotta Gizellát, Zsuzsi pedig Rékát. Közös bennük az is, hogy mindketten a Kerényi Miklós Gábor vezette Nagymező utcai zenés teátrum saját stúdiójában végeztek, ahol többek között Szabó P. Szilveszter, Földes Tamás és Jantyik Csaba is a tanáruk volt. Most együtt játszanak velük a Rudolfban.

– Mindig nagy musicalőrült voltam, tizenkét éves kislányként sok előadásban láttam Földes Tamást, akinek rajongója voltam. Óriási dolog számomra, hogy most egy produkcióban játszhatok vele. Megtiszteltetés, hogy tanáraink ma már egyenrangú partnerként kezelnek bennünket. Biztosan sokévnyi gyakorlat kell még ahhoz, hogy mi is úgy érezhessük, tényleg egyenrangú kollégák vagyunk – mondja szerényen Zsuzsi. Azt is elárulja: görcsösen be akart kerülni a színművészetire, de hiába futott neki ötször a felvételinek, nem jött össze. Végül úgy döntött, más utat választ. Úgy látszik, ez a jó irány.

Walt Disney-s zene

– A Rómeó és Júlia muzsikája sokkal populárisabb popzene, amit a rádiók is szívesen játszottak. A Rudolf vérbeli amerikai musical – véli Bernadett. – Az első felvonás nagy szólója és a második rész duettje a legszebb. A duett kicsit Walt Disney-s, hasonlít az Aladdin zenéjére, ezért rögtön megtetszett. Wildhorn muzsikája a klasszikus musical elemeit is megtartja, de popos, fiatalos is egyszerre. Ezeket a fülbemászó dalokat már első hallásra szeretni fogja a közönség – mondja Zsuzsi.

Bernadett ma este már másodszor játszik főszerepet a Dóm téren. Amikor tavaly Szinetár Dórát kisebb baleset érte, beugrással mentette meg a Rómeó és Júlia második előadását. – Rettenetesen izgultam, de felesleges volt, mert az operettszínházi csapat annyira profi, hogy könnyű dolgom volt, gond nélkül, nagy sikerrel lement az előadás – eleveníti fel múlt nyári emlékeit. Gyerekkorától énekelt, nyolc éven át hegedült is.

Gyógyszerészasszisztensi vizsgája és gyógyszerészkari felvételije mellett kezdett Toldy Mária, majd Kővári Judit növendékeként énekelni tanulni. A szerencsés Dóm téri beugrásnak nem mindennapi folytatása lett: májusban ő énekelhette Vetsera Máriát a Rudolf operettszínházi ősbemutatóján. Az egyik előadáson azonban rosszul nyílt szét a színpadi hidraulika. Dolhai Attilával együtt leesett és megsérült. A baleset óta Bernadett most játszik először újra.

– Tavaly nyáron még álmomban sem gondoltam, hogy idén is visszatérhetek Szegedre egy újabb főszerepben. Mária hasonló karakter, mint Júlia volt, ugyanúgy kész meghalni a szerelméért. Júlia öngyilkos lett, Mária halálának körülményei viszont máig sem tisztázottak – hangsúlyozza Bernadett. – Tetszik Vetsera Máriában, hogy jó értelemben, azaz nem bután, hanem tisztán naiv. Szeretne hinni és bízni az emberekben – teszi hozzá Zsuzsi, akinek kedvese, Sánta László, a veszprémi Pannon Várszínház társulatának tagja segítő kritikusként nézte a próbákat. – Én is ilyen vagyok, mint Mária. Először csak a jót látom mindenkiben. Ő a szerelemben is naiv, azt hiszi, hogy kiteljesedhet a kapcsolata Rudolffal. Holott nyilvánvaló, hogy ez képtelenség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar verte jelzőlámpák

Napokig torlódtak az autók a nagykörúton, a szombati nagy viharban ugyanis több csomópontot… Tovább olvasom