Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Barátnővel nőgyógyászhoz

Rémisztő pillanat egy lány életében, amikor először megy nőgyógyászati rendelésre. Szegeden létezik olyan szolgáltatás, amelyet kifejezetten tinédzserek számára hoztak létre.
Az anyukák a legritkább kísérők a tininőgyógyászaton. Sokan a barátjukkal, de leginkább a barátnőjükkel mennek először nőorvoshoz. A kamaszok teljesen más problémákkal fordulnak a nőgyógyászhoz, mint a felnőttek. Körültekintően kell megválasztani a fogamzásgátlás módját, hiszen minden tablettának van mellékhatása. Ha csak ritkán élnek nemi életet, más megoldást javasolnak számukra.

Vincze Emőke szülész-nőgyógyász szerint a tinédzserek egyre korábban kezdenek nemi életet élni, ugyanakkor nagyon felkészületlenek rá. Sok fiatal lánynak gátlást okoz az, hogy a legtöbb nőgyógyász férfi. A szegedi tiniambulancián választhatnak, ki vizsgálja meg őket.
De nemcsak emiatt fontos, hogy külön rendelésen fogadják ezt a korosztályt, hiszen nekik más az időbeosztásuk is. Azért, hogy az iskolával ne ütközzön az időpont, kedden és csütörtökön délután négytől hat óráig várják a pácienseket.

– A rendelés híre leginkább olyan iskolákon keresztül terjed, ahol a tanárok komolyabban veszik a felvilágosítást. De gyakran előfordul az is, hogy egy elégedett barátnő ajánl bennünket. Ezt a rendelést kifejezetten a tizennégy-tizennyolc éves korosztály számára hozták létre, akik már élnek nemi életet vagy még nem, de szeretnének rá felkészülni. Sajnos az utóbbiak vannak kevesebben – mondja Vincze Emőke. – Fontos, hogy beszélgessünk a lányokkal, hogy megnyugtassuk őket, elmondjuk, mi történik. Erre egy felnőtt rendelésen nem jut annyi idő, itt viszont elengedhetetlen.

– Minden időszaknak megvannak a maga jellegzetes problémái. Tavasszal sokkal többen jönnek azért, hogy fogamzásgátlót írassanak fel vagy ilyenkor fordul elő nagyobb számban az is, hogy esemény utáni tablettát kérnek. Ilyenkor derül ki az is, milyen fontos a felvilágosítás. A nyári strandszezonban a leggyakoribb problémát viszont a fertőzések okozzák.

Pataricza Kata

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól drágulnak a gyógyszerek

Július elsejétől változnak a gyógyszerárak – többségében emelkednek. Akad olyan fogamzásgátló,… Tovább olvasom