Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Bárkibármikor után Bakfitty

A szentesi drámai tagozatos egykori diákok, Pintér Béláék, a k2 és a Metanoia Artopédia produkcióival folytatódik ma a THEALTER Fesztivál. A hétvégén óriási sikert aratott Urbán András Bánk bánja és az Igenis, miniszterelnök úr! a kisszínházban, az Athéni Timon Újszegeden.

A THEALTER nyitónapján, pénteken vastapssal ünnepelte a közönség a kisszínházban az Újvidéki Színház művészeit, akik Urbán András rendezésében igazi kortárs drámaként adták elő Katona József Bánk bánját. Az előadás végén azt kérték a publikumtól: akkor hagyják el a nézőteret, amikor olyan dolgokat sorolnak fel, amelyek ha bekövetkeznének az országban, külföldre távoznának. A legtöbben akkor álltak fel, és mentek ki, amikor az ország kilép az Európai Unióból következett a felsorolásban.

A Bánk bánnal egyszerre játszották az Újszegedi Szabadtéri Színpadon a színművészetisek vizsgaelőadását, az ifj. Vidnyánszky Attila rendezte Athéni Timont Hegedűs D. Gézával a címszerepben. A nagy sikert aratott produkció különlegessége volt, hogy a Shakespeare-tragédiát a nézőtéren adták elő, és a közönség a színpadon foglalt helyet. Szombaton kétszer is játszották az Igenis, miniszterelnök úr! című válságkomédiát a hőség és a megfelelő légkondicionálás hiánya miatt szinte szaunává változott kisszínházban.

Bár a körülmények igencsak meggyötörték a szereplőket és a nézőket is, a Kultúrbrigád Hevér Gábor és Alföldi Róbert főszereplésével játszott, sok aktuális áthallásos belpolitikai poént is tartalmazó produkcióját vastapssal jutalmazta a publikum. A hétvége többi előadása iránt is nagy volt az érdeklődés, Budapestről is sok néző – köztük jó néhány kritikus is – eljött Szegedre, hogy részt vegyen a fesztiválon.

Jelenet az újvidékiek Bánk bán-előadásából. Fotó: DM
Jelenet az újvidékiek Bánk bán-előadásából. Fotó: DM

Ma 16 órától a Klauzál téren a szentesi Horváth Mihály Gimnázium már végzett drámai tagozatos diákjai játsszák A szabadság megosztó című produkciójukat, amelynek mottóját József Attilától kölcsönözték: „Ahol a szabadság a rend, mindig érzem a végtelent". 17.30-tól a kisszínházban lép fel Pintér Béla és Társulata az Átrium Film-Színházzal közös Bárkibármikor című, csak 16 éven felülieknek ajánlott előadással, amelyben a társulat névadója mellett Csákányi Eszter, Friedenthal Zoltán, Roszik Hella és Szamosi Zsófia játszik. „Pintér Béla ebben a munkájában drámaírói erényeit is igencsak csillogtatja: a szálakat, fordulatokat, csavarokat Beaumarchais-ra, Feydeau-ra jellemző vígjátéki könnyedséggel bonyolítja. Rendezői koncepciójában kicsit eltávolodik a rá jellemző, látványban és színészi játékban is gyakran megmutatkozó harsányságtól, ezúttal visszafogottabb, letisztultabb, elegánsabb, de a hatás így sem marad el. Külsőségekben, színpadképben a német színházra emlékeztet, kicsit olyan, mint amikor a nyers, de jó minőségű kelet-európai terméket ízléses nyugat-európai dizájncsomagolással látják el. A színészek teljesítménye csak felsőfokon méltatható..." – írta a produkcióról Kutszegi Csaba.

A fesztivál díszvendége, a fiatal k2 Színház a Stúdió K-val közös Bakfitty című előadását 19.30-tól játssza a régi zsinagógában. „A k2 Színház Dürrenmatt történelmietlennek nevezett abszurd krimijét dolgozta fel Bakfitty címen, sokoldalúan, frissen és energikusan. Az előadás fele bohóckodás, de a kimunkált, jól kitalált fajtából. A társulat szójátékokat, helyzet- és jellemkomikumot halmoz egymásra, miközben nem rest leütni a dráma által felkínált aktuálpolitikai áthallásokat sem. (…) Fábián Péter és Benkó Bence rendező, valamint Kautzky-Dallos Máté dramaturg okosan és sok szempontból közelít Dürrenmatt drámáján keresztül egy kultúra öngyilkosságához és az egyén lehetőségeihez" – írta a Nagy Romulus című drámára épülő előadásról Hajnal Márton. 22.30-kor a Grand Caféban kezdődik a Metanoia Artopédia Én tökéletes vagyok – tudattalan történet című előadásának bemutatója. Éjféltől a Hungi Vigadóban Keddek-koncerttel zárul a nap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamarazenei fesztivál Szegeden

Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált rendeznek Szegeden július 23-ától 26-áig a zsidó hitközség dísztermében. A díjtalan rendezvényen hat különböző nemzetiségű zenész lép a közönség elé.
Tovább olvasom