Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Barlangot vájt a hosszan tartó árvíz

Több teherautónyi talajt mosott ki az árvízkor a Tisza a partfal lépcsősora alól, a Roosevelt térnél – derült ki a napokban. De nem csupán ez volt meglepetés. A partfaljavító munkások egyetlen régi csatornáról tudtak, ami bevezethette a városba a vizet, tehát meg kell szüntetni, de négyet találtak.
Óriási üregrendszer tátong a szegedi rakpart lépcsősora alatt. Fotó: Schmidt Andrea
Egyetlen, régi csapadékvíz-elvezető csatornára számítottak a vízügyesek a partfal Roosevelt téri, károsodott szakaszának helyreállításakor, de négy lett belőle. Az egyiket – akkor még azt hitték, az az egyetlen – még az árvízkor beinjektálták a munkások folyékony betonnal. De víz alatt, és látatlanban aligha lehet teljes értékű munkát végezni, ezt akarták – utólagosan, s immár szárazon – befejezni a szakemberek a partfal-helyreállítás első szakaszában, melyet a Szeviép Zrt. végez az Atikövizig ellenőrzésével.

– Réges-régi, használaton kívüli csapadékvíz-csatornák ezek, melyek valaha belevitték a város területén lehullt csapadékvizet a Tiszába – mondja Kozák Péter, a beruházás létesítményfelelőse. Hogyhogy nem lehetett róluk tudni? Úgy, hogy – amint épült-változott a város, épültek az egyre korszerűbb partfalak – e régi csatornák elfelejtődtek. Pedig nem szűntek meg, ott maradtak a föld alatt, s – mintegy – csak az alkalmat várták, hogy működésbe lépjenek, immár fordítva: bevezetve a vizet a városba a Tiszából. Régen, amikor még alacsonyabbak voltak az árvizek, ilyesmi nem következett be – ezért nem derült fény korábban az ottlétükre.

– Az egyiket, amely túl is ment a partfalon, és a lépcsősor alatt ért véget, föltételezésünk szerint még a régi partfal építésekor betömték. Az idei rekordáradáskor az óriási víznyomás azonban beszakíthatta a tömítést, s akadálytalanul zúdult be a csőbe, a csövön át a városba a víz – mondja a létesítményfelelős. A cső végének környékéről és a lépcsősor alól nagy területen kimosódott a talajt. Hatvan köbméter föld – több teherautónyi – hiányzik innen.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a pótlás miatt föl kellene bontani a lépcsősort a Roosevelt téri partfal beszögellésétől a hídig. Elegendő lesz két-három, a jelenlegihez hasonló „lyukat" nyitni, és rajtuk keresztül teleinjektálni folyékony betonnal a szabaddá vált üreget. A terület helyreállításával együtt a jövő hét végére meg is lesz a munka – hacsak nem derül fény további, föld alatti meglepetésekre. A partfal-helyreállítás a múzeum, illetve a Belvedere előtti részen folytatódik tovább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkós Attila: Tisza-part

Mi a kedvenc helye? – kérdezzük Szeged és Csongrád megye lakóitól, közszereplőktől, és nem… Tovább olvasom