Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Bármikor megállhat János szíve - nincs pénz új szabályzóra

Lemerült készülékének cseréjére vár öt hete egy szívbeteg szegedi férfi. A műszer ahhoz kellene, hogy az elektromos impulzussal „kiüsse", ha megállna a szíve. Vagyis Pataki János úgy él öt hete, hogy tudja, bármelyik pillanatban meghalhat. A szegedi klinikán hiány van a műszerből, jelenleg tízen várnak a műtétre.
Lemerült készülékének cseréjére vár öt hete egy szívbeteg szegedi férfi. A műszer ahhoz kellene, hogy az elektromos impulzussal „kiüsse", ha megállna a szíve. Vagyis Pataki János úgy él öt hete, hogy tudja, bármelyik pillanatban meghalhat. A szegedi klinikán hiány van a műszerből, jelenleg tízen várnak a műtétre. A vezető szerint hamarosan elindulhatnak a finanszírozási okokból leállt cserék.

Úgynevezett ICD-készülékkel él közel két éve a hatvannyolc esztendős Pataki János. A dorozsmai férfi szívére olyan, pacemaker-
szerű, két gyufásdoboznyi berendezés van kötve, amit az életveszélyes ritmuszavarok szabályozására ültetnek be a mellkasba. Ennek az a feladata, hogy ha netán leállna a szíve, mintegy defibrillátorként „kiüsse", és visszahozza az életbe. Az ICD-készülékek élettartamát öt-tíz-tizenöt évre tervezik, addig van benne a működéshez elegendő töltés. Pataki Jánosé nincs ennyi ideje beépítve, de már öt hete lemerült. Cserélni kellett volna – ha lenne belőle a szegedi II-es számú belgyógyászati klinikán.

A férfi azonnal jelezte a gondot a szegedi intézményben, ahol arról tájékoztatták: bár van rá finanszírozott ágy, megfelelő orvosi személyzet, a nagyjából egyórás műtétet műszerhiány miatt mégis el kell napolni. Pataki János tehát várólistára került, ahol másik nyolc, ugyancsak „cserére váró" ember előzi meg. Mindannyian folyamatosan életveszélyben vannak.

Patakinak azt javasolták: feküdjön be a városi kórházba, amíg nem lesz készülék, mert ott szükség esetén ellátják szívritmuszavarát, vagy újraélesztik, ha netán leállna a szíve. A férfi tizenhat napot töltött a kórházban, saját felelősségére hagyta el azt, mert – mint mondja – csak foglalta az aktív ágyat a még inkább rászorulók elől. A szívbeteg férfi úgy érzi, jól van, bárha öt hete – életveszélyben. Ezért a családjával már begyakoroltatta a szívmasszázst, ha netán megállna a ketyegő, tudjanak rajta rögtön segíteni.

– Elfogyott az OEP által fizetett negyedéves kontingensünk ezekből a készülékekből, mert az efféle igényeket sajnos nem lehet előre látni. Először kölcsönkértünk máshonnan, majd miután ezt is „feléltük", három levelet is írtunk a biztosítónak, hogy segítsenek valamilyen módon – mondta el Forster Tamás professzor, a II-es belgyógyászati klinika és kardiológiai központ vezetője.

Az OEP hosszas várakozás után azt javasolta a klinikának, hogy saját éves keretük terhére csoportosítsanak át finanszírozást a feladat megoldására. A vezetés ezt megtette, így a klinika kerete az év hátralevő részében tovább csökken. Egy-egy ilyen készülék ára másfél- és hárommillió forint között mozog, és akkor merül le a szokásosnál gyorsabban, ha a sok ritmuszavar miatt gyakran lép működésbe. Mivel Pataki János esetében éppen erről van szó, mielőbb operálni kellene.

Forster Tamás professzor azt ígérte: mivel most már megvan a fedezet az új ICD-k beszerzésére, egy héten belül műtőasztalra kerülhetnek a „kimerült" betegek. Hozzátette: a tízfős várólista első helyén álló páciens már hat hete vár a cserére, de a berendezésben a lemerülés- figyelmeztetés után is marad még pár hétre elegendő töltés. Elmondta azt is, ha vészhelyzet alakulna ki valamelyik beteg esetében, természetesen előbbre kerülne a listán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszú vajúdás a szülészeteken

Szeged mindkét fekvőbeteg-ellátó intézményében csökkentek a finanszírozott szülészeti és… Tovább olvasom