Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Barnák László nyitna a közönség felé és javítaná a Szegedi Nemzeti Színház szakmai megítélését

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjáért versenyző Barnák László (40) színművész-rendező nyitni kíván a közönség felé, és javítani szeretné a színház szakmai megítélését. A csütörtöki szavazáson a társulat Barnákot támogatta.
– A színművészeti egyetem után elvégeztem egy művészetmenedzsmenti képzést, majd a színháztudomány szakot, ezt követte egy stratégiai marketing szak – foglalta össze tanulmányait a főigazgatói posztért versenyző Barnák László, aki 13 éves kora óta színházzal foglalkozik, valamint tíz éve a szegedi társulat tagja.

– Amióta Szegeden élek és dolgozom, folyamatosan figyelemmel kísértem az igazgatói pályázatokat: most azt éreztem, hogy a politikai összefonódásoktól mentes, tisztán szakmai alapokon nyugvó gondolkodás célba érhet. Látom, hogy mennyi lehetőség van a szegedi színház jövőbeli működésében, mennyire erős a társulatban az elhatározás, hogy szakmai sikereket érjünk el, és azt is, hogy a közönség részéről igenis nagy az érdeklődés az igényes szórakozás felé.

A szinhaz.org honlapján olvasható pályázatában olyan elismert művészek támogatták Barnákot, mint Jordán Tamás, Alföldi Róbert, Lukáts Andor, Bodó Viktor, valamint többek között a szegedi szabadtéri, az Operettszínház és a budapesti Átrium Színház, Orlai Produkciós Iroda, a Jurányi Ház és a sepsiszentgyörgyi teátrum direktora, Bocsárdi László is biztosította együttműködéséről. Azt is kifejtette, milyen változtatásokkal kívánja elérni a fizetőnézők arányának 64 százalékról 80-ra emelését az igazgatói ciklus alatt.

– A közönségkutatás elengedhetetlen ahhoz, hogy olyanfajta műsorpolitikát tudjon összeállítani a színház vezetője, ami nem rekeszti ki a nézőket – jelentette ki a színművész, akit a jogászok, egyetemi hallgatók főszereplésével bemutatott, országos visszhangot kiváltó produkció, a 12 dühös ember rendezőjeként is ismer a szegedi publikum.

 – Az elmúlt években az a tapasztalatom, hogy volt egy vélt szakmai irányvonal, aminek igyekezett megfelelni a színház, miközben ezt a szakma nem igazolta vissza sem kritikailag, sem fesztiválokra való meghívásokkal. A szakmai figyelem elfordult Szegedtől, miközben a nézők is elpártoltak. Ha csak a bérletezési adatokat nézzük: a színház idei eladott bérleteinek alig egyharmada a felnőttbérlet, ami kevesebb mint ötezer ember. Ez elgondolkodtató, és cselekvésre ösztönöz.
 
 Barnák László az elpártolt nézőket is visszacsábítaná a szegedi színházba, amelynek műsorpolitikáját a közönség igényeire figyelve alakítaná ki. Fotó: Karok Csaba
Barnák László az elpártolt nézőket is visszacsábítaná a szegedi színházba, amelynek műsorpolitikáját a közönség igényeire figyelve alakítaná ki. Fotó: Karok Csaba

Az új műsorpolitikában nagyobb hangsúlyt kapnának az összművészeti előadások – ehhez Horgas Ádám rendező, koreográfust kérte fel prózai tagozatvezetőnek, aki olyan sikeres előadásokat jegyez, mint A lepkegyűjtő vagy az Életrevalók.

– Horgas Ádám összművészetben gondolkodik: nagyon gazdag skálán mutatja be az összes művészeti ágat, ami a színházhoz kapcsolódik, a zenét, a táncot, a képzőművészetet. Az ő esetében ez igazolást is nyert, számos darabja már az 50., 100. előadásnál tart, szakmailag és a nézők szempontjából is nagyon sikeresek – foglalta össze. – Ha ez a fajta szélesebb kínálat megjelenik Szegeden is, akkor úgy gondolom, hogy a nézők figyelme újra a színház felé fordulhat.

Az ifjúság megszólításában Barnáknak már jelentős gyakorlata van: tantermi előadások sorozatát vitték a szegedi középiskolákba, többek között a nyugat.hu-t vagy a romeo.es.julia-t.

– Nem elégedhetünk meg azzal, hogy a színház magas színvonalú előadásokat kínál – összegezte a színész-rendező. – Fiatal tehetségeket kell találnunk, aktivizálnunk kell a kortárs drámairodalmat, a színházat ki lehet nyitni és össze lehet kapcsolni más művészeti ágakkal, teret nyitni kiállításoknak. Többet kell kimozdulni a városba, olyan tartalmakat kell létrehozni, amivel figyelmet generálhatunk. Ebbe beletartozik például az is, hogy ne egy külföldi operaszerző művét jelentesse meg a színház a magyar kultúra napja szóróanyagában, hanem saját kezdeményezéseink legyenek. Aktivizáljuk a társulatot és a város közönségét is, hiszen így tudunk egymásra találni és egymásra hatni. Ez a figyelem és a vele járó siker segíthet kiemelni a színházat a jelenlegi stagnáló helyzetéből.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fodor végzősei is megtartották a szalagavatót - fotógaléria

A Fodor végzősei is megtartották a szalagavatót - fotógaléria
A Fodor József Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola végzőseinek szalagavatóján is ott… Tovább olvasom