Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Baromfi csak apróban!

Bár a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megtiltotta az élő szárnyasok adásvételét a piacokon – mégis hozzá lehet jutni baromfihoz. Nem a vásárokban, hanem apróhirdetések útján. Kíváncsiak voltunk: vajon ez megengedett?

A rémhírek ellenére csaknem zavartalan a háztáji árusítás. Illusztráció: Gyenes Kálmán
A Mars téri piacon több mint egy hete nem hallani baromfihangot. A tenyésztők azonban nem estek kétségbe: hirdetések útján árulják jószágaikat. Így van ezzel az a kiszombori asszony is, aki húsz darab feletti rendelés esetén házhoz szállítja a tyúkokat – élve vagy holtan, igény szerint. Azt mondja, hiába az élő baromfi kitiltása a vásárokból, a kereslet nem csökken. – Akkor szoktam hirdetést feladni, ha 80-100 szárnyasom gyűlik össze eladásra. Ez rendszerint gyorsan elkel, ráadásul az élő állatokat jobban viszik – mondja.

A szegedi hirdetőújságokban sok hasonló hirdetéssel találkozhatunk: kukoricázott csirkét, tömni való kacsát, hibrid bakpulykát is beszerezhetünk háztáji tenyészetekből. Ám ezeket senki nem ellenőrzi.
Szigeti Sándor, a Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgató főállatorvosa ugyanis nem tud ilyen jellegű hirdetésekről. Nem tartja korrektnek az árusítás ezen fajtáját, amikor minden erejükkel azon vannak, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. Ennek ellenére a továbbiakban sem ellenőrzik a tenyésztőket.

A tiltás csak azt írja elő, nagy tömegű állat ne kerüljön egyszerre egy légtérbe. Különben sincs elég emberük arra, hogy minden tenyésztőhöz kimenjenek. – Ezekben az esetekben egy csirke találkozik egy vevővel – mondja. A háztól való árusítás szerinte határeset, és nem tartja nagy gondnak.

Annál inkább az üllési Felföldi Géza, akiről lapunk már korábban megírta: fontolgatja, hogy feljelenti a minisztériumot és a médiát madárinfluenzával való riogatás miatt. Ő volt az a tenyésztő, aki a rendelet életbelépése után egyedüliként próbált élő baromfit árusítani a Mars téren, de nem engedték be. Visszásnak érzi a helyzetet: ha az állategészségügy látatlanban egészségesnek tartja a háztáji baromfit, akkor azt miért nem lehet a piacon árulni? Megfertőzni úgy sem tudnák egymást – ugyanis nincs mivel. Neki az otthoni eladás sem jó üzlet: vevőköre túlnyomórészt szegediekből áll, akik a baromfiért nem fognak Üllésre kikocsizni.

Az uniós rendeletet felülbírálására a magyar hatóságoknak nincs joguk. Élő baromfit így csak az „apróból" tudunk beszerezni. De a legjobb ha apróban vesszük – azaz konyhakész állapotban vásároljuk meg a baromfit.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elitképzés a szegedi szakkollégiumban

Tíz éve alakult meg több egyetemi kar diákjainak elitképzését felvállaló Szegedi Társadalomtudományi… Tovább olvasom