Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Baromfipestis-gyanú Kübeken és Röszkén

Baromfipestis gyanúja miatt két röszkei és két kübekházi udvarban ki kellett irtani a tyúkokat. Ma dől el, hogy valóban ez a betegség okozta-e korábban néhány tyúk pusztulását. A fertőzés vélhetően Romániából érkezett. A főállatorvos úgy véli, még idejében sikerült fölfedezni a fertőzést. Erre lehet következtetni abból, hogy egy hét alatt újabb gyanús eset nem fordult elő.
Galgóczi Józsefné baromfi nélkül maradt, húsz csirkéje pusztult el, 18 tyúkját pedig kiirtották. Fotó: Segesvári Csaba
Múlt pénteken, Kübekházáról érkezett a bejelentés az állatorvosokhoz, hogy az egyik udvarban a huszonhat tyúkból kettő elpusztult. Az állatorvosok tovább vizsgálódtak, előbb három, majd tíz kilométeres körzetben. Kiderült, hogy Kübekházán a szomszéd udvarában is fertőzöttek lehetnek a jószágok, míg Röszkén két egymástól távolabb lévő portán ütötte fel a fejét a betegség. Máshol nem találtak beteg állatot. A négy háznál összesen csaknem kétszáz baromfit kellett elpusztítani – tudtuk meg Szigeti Sándortól. A Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgató főorvosa azt mondja, a madárinfluenza miatt minden bejelentésre azonnal intézkednek, most is rögtön mintát küldtek az Országos Állat-egészségügyi Intézetbe. Ma várhatóan kiderül, tényleg baromfipestisben pusztultak-e el a tyúkok.

Bár ezt ilyenkor nem lehet biztosan kijelenteni, az igazgató főállatorvos szerint feltételezhető, hogy Romániából került át valahogyan – ide látogató emberek, vagy az udvarba inni, enni leszálló madarak révén – a fertőzés. Ezt a gyanút erősítheti az a körülmény is, hogy mindkét kübekházi porta a falu határhoz közeli fertályán fekszik. A szomszéd országban több baromfipestises góc is van: bár madárinfluenzás esetekről szólnak az onnan érkező hírek, Szigeti szerint az esetek zöme inkább pestis lehet.

Baromfipestis-gyanú Kübeken és Röszkén
A főállatorvos úgy véli, még idejében sikerült fölfedezni a fertőzést. Erre lehet következtetni abból, hogy egy hét alatt újabb gyanús eset nem fordult elő.

A röszkei Galgóczi Józsefné szombaton vásárolt húsz hathetes, előnevelt csirkét (darabját 350 forintért) egy kübekházi nőtől, aki az újságban hirdette magát. – Kiss Zoli százat vett tőle, de neki is mind elpusztultak. A nő helybe hozta a csirkéket, amelyek hétfőn már gunnyasztottak az ólban. Szóltam az állatorvosnak, aki felírt gyógyszert, de nem hatott.

Ment a hasuk, véres volt az ürülékük – mesélte tegnap Galgócziné. A 67 éves asszony elmondta, keddre két csirke megdöglött, azokat elásta, s megint szólt az állatorvosnak. Később mindegyik megdöglött, a 18 – szerinte egészséges – tyúkját pedig leoltották, fertőtlenítették az ólat, elvitték a takarmányt, a darát és a tápot, hogy ne terjedjen tovább a fertőzés. Az asszonynak nem maradt baromfija. Eta néni úgy tudja, hogy a faluban csak ketten vásároltak a kübekházi nőtől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi világpremier Christopher Lamberttel

Világpremier lesz jövő héten Szegeden: A harag napja című magyar–angol koprodukciós filmet a… Tovább olvasom