Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Barta Dóra egy este kétszer hal meg

Egy estén két Carmen-variációt láthatunk a Szegedi Kortárs Balett előadásában csütörtöktől a nagyszínházban. Bizet muzsikájának átiratára Uri Ivgi és Juronics Tamás is izgalmas koreográfiát álmodott. A címszerepet a Barta Dóra táncolja.
Barta Dóra Carmen szerepében a próbán Fotó: Schmidt Andrea
– Különleges helyzet, hogy kétféle Carmen születhet meg egyetlen estén általam. Az elsőt már jól ismerem, hiszen a bemutató óta volt elég idő, hogy a zsigerekig hatoljon. Uri Ivgi eléggé elrugaszkodott a tradicionális Carmen-képzettől, és egy koncentrációs táborba helyezte a történetet.

Igyekeztünk a klasszikus sallangokat lehántani a figuráról, és szinte egy állatias ösztönlényt teremteni. Nem volt könnyű feladat megszabadulni a külsőségektől, de mostanra beérett a szerep – mondja a Carment alakító Barta Dóra.

A Hollandiában élő izraeli koreográfus, Uri Ivgi darabját 2003 októberében mutatták be a Nemzeti Táncszínházban, majd a következő évben Szegeden és Kecskeméten is sikerrel játszották. Ezzel párhuzamosan Juronics Tamás az oldenburgi balettegyüttes számára készített egy másik Carmen-koreográfiát ugyancsak Rodion Schedrin zenéjére. Most ezt is műsorra tűzi a szegedi társulat.

Juronics mai Carmen-variációjában fiatal milliomosok buliznak, szívnak, isznak, bármit megengedhetnek maguknak, a pénz nem számít. A dorbézolást razzia szakítja félbe. Carment is le kellene, hogy tartóztassák, de José van szolgálatban, aki nem kerülheti el sorsát, fülig szerelmes lesz a lányba. Olyan örvénybe kerül, ahonnan nincs visszaút, és amelynek legmélyén Carmen szexualitása és mágneses vonzereje áll. A lány azonban folyton kicsúszik a kezéből, José az őrület határára kerül, törvényszerű a gyilkosság.

– Sok szép szerepem volt már, de kétszer még sohasem haltam meg még egy este – meséli Barta Dóra, aki nemrégiben vette át szülővárosában, Egerben a Prima-díjat. Az elismerések inspirálják, mert úgy érzi, azt jelzik: a sok munkát és szorgalmat, amivel a pályáját csinálja, mások is észreveszik és értékelik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ugrik a sofőrök korkedvezménye

A kormány azt tervezi, hogy megvonná a buszsofőrök korkedvezményes nyugdíjazását is. A szakmában… Tovább olvasom