Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Barta Dóra főiskolán tanít és külföldre készül

Szeged - A Szegedi Kortárs Balett vezető táncosnője volt a márciusban Érdemes művész címmel kitüntetett Barta Dóra, aki májusban bejelentette: távozik az együttesből. A népszerű táncművész most Carmen szerepére készül a Magyar Balettszínház társulatával.
– A XX. század bemutatójára készülve már tudtam, hogy eljövök Szegedről. A nyaram rengeteg munkával telt. Két nagy produkcióban is részt vettem koreográfusként az egri főiskola udvarán kialakított, ezerkétszáz nézőt befogadó szabadtérin. Először a West Side Storyt állítottuk színpadra, ami egészen újszerű feladat volt számomra, hiszen sohasem dolgoztam még musicalben. A trubadúrral már Szegeden is bemutatkozott Harangi Mária rendezte, Szőcs Artur, valamint végzős főiskolások, egri színészek és a legjobb megatáncosok vettek részt benne. A színészek számára is komoly táncos feladatokat adtam, mégis élvezték a munkát. A másik darab a Peer Gynt volt Törőcsik Marival, Kaszás Gergővel és Görög Lászlóval. Fantasztikusan jó csapat jött össze, Csizmadia Tibor, az egri színház igazgatója az Ibsen-darabtól kicsit elrugaszkodó előadást rendezett, amelyben a tánc, a próza és a zene egyformán fajsúlyosan jelent meg. A direktor elmondta, mit szeretne, de azon belül teljesen szabad kezet adott – sorolja Barta Dóra, milyen feladatai voltak azt követően, hogy úgy döntött, hat év után elhagyja a szegedi társulatot. Juronics Tamással is véget ért kapcsolata.

– Eredetileg azt terveztem, kimegyek külföldre, de a két munka annyira lekötött a nyáron, hogy nem is tudtam a szervezéssel, utánajárással foglalkozni. Szeptember elejétől tanítok Pesten, a Táncművészeti Főiskolán. Szeretem csinálni, már tizenhárom éve tanítok, ugyanakkor őszintén bevallom: ez nem a művészi pályám kiteljesedését jelenti, mindenképp szeretnék még táncolni is. Ha nem sikerül itthon, akkor külföldre kell mennem. Szerencsére vannak lehetőségeim. Elmúlt az a gyermeki tűz, az a fajta fogalmazás, amikor a táncban elsődleges volt számomra a technika. Most valami nagyon őszintét, személyeset szeretnék a színpadra vinni. Fontos, hogy megtörtént bennem ez a változás, ezért érzem úgy: nem szabad még abbahagynom a pályát. Szerettem volna Egerben táncegyüttest létrehozni, amihez sok biztatást, támogatást kaptam, de most nagy változások vannak a városban, nehéz megjósolni, ezeknek mi lesz a vége.

Dórának koreográfusi elfoglaltságai mellett a nyáron nemigen maradt ideje arra, hogy naponta gyakoroljon, karban tartsa a testét, ami egy táncosnak alapvető feladata. Pesten ezt is sikerült megoldania. Azt mondja, úgy érzi most magát, mint a pályakezdés idején, amikor a mestereket kereste.

Önvallomás

– Amíg Szegeden éltem, sokáig nem éreztem a várost igazi otthonomnak. Az utolsó évben viszont talán én is jobban megnyíltam, és élveztem a nézők szeretetét, jó volt Szegeden lenni. Emiatt nehéz volt eljönnöm, és nagyon hiányzik a város, a társulat, a közönség. Tamással nem szoktunk beszélni, de a társulat néhány tagjával szoros maradt a kapcsolatom. Szeretném táncosként is azt a kvalitást, amit Szegeden képviseltem, tovább vinni. Sok szép és nagy feladatom volt, igazán nem lehetek elégedetlen a pályámmal, de az önkifejezés megtalált új formáját is szeretném még színpadra vinni. Most lehetőségem is adódik erre, hiszen a Magyar Balettszínház felkért Carmen szerepére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iván, a mini szarvas

Aki a verőfényes őszi napsütésben a Szegedi Vadasparkba látogat, ne lepődjön meg, ha séta közben… Tovább olvasom