Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Bátorság a magyarok karácsonyfája alatt

Szeged - A bátorságot tenné a magyarok karácsonyfája alá Böjte Csaba ferences szerzetes. Az ópusztaszeri emlékparkban az Ágota Alapítvány által gondozott és a Csongrád megyei lakásotthonokban élő gyerekek együtt ünnepelték a nagyszalontaiakkal a Magyarok karácsonyát.
Nagyon hideg volt tegnap délelőtt a történelem levegője az ópusztaszeri emlékparkban. A Magyarok karácsonyán a kisebb gyerekek szeméből kicsordult a könny, jó néhányukat a betlehemezés közepén el kellett kísérni az olvasókörbe, ahol meleg teát ittak. Az ünnep a skanzenben kezdődött. Csaknem száz gyerek, a megyei lakásotthonokban élők, az Ágota Alapítvány és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gondozottai figyelték toporogva a havon az érdeklődő felnőttekkel, tévés stábokkal együtt az emlékpark pásztorainak előadását. A szegvári gyerekek keltek a legkorábban, hogy időben ideérjenek, öt órakor. Nem ők jöttek a legmesszebbről, hanem egy felnőtt, Jankó Ferenc, aki eredetileg Csanádpalotán született, de most Houstonból látogatott haza az ünnepekre. A körkép felújított épületében Soltész Miklósszociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a róluk gondoskodó felnőttek munkáját méltatta, és arról beszélt egy százéves olasz regényből idézve, miért fontos, hogy a különböző vidékekről való gyerekek becsüljék egymást. Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke arra emlékeztetett, hogy a mostani, harmadik Magyarok karácsonya a szociálisan hátrányos helyzetű emberekre hívja föl a figyelmet, és arra, a társadalomnak kötelessége segíteni ezeket a gyerekeket becsületes emberekké nevelődni. A Szent Ferenc Alapítvány fiataljai furulyaszóval kísérték kájoni énekeiket, amelyek egy különös előadást kötöttek össze. Gáspár, Menyhért és Boldizsár elindul, hogy elvigye ajándékait az „újszülött messiás királynak", de útközben rablók támadnak rájuk. Gáspár aranyat ad az őket szabadon engedő haramiának, kifizeti egy asszony adósságát, ezzel megmenti a rabszolgaságtól a kisgyerekét, és fizet egy fogadósnak, hogy az úton talált, összevert embert ápolja, amíg meg nem gyógyul. – Arról volt itt szó, hogy bármi megtörténhet velünk, mégis, inkább maradjunk jók – magyarázta a történet tanulságát megilletődötten lapunknak Gáspár király, azaz Huzuha Krisztián, a nagyszalontai otthon lakója.

Csaba testvérrel ünnepeltek az otthonokban élő gyerekek. Fotó: Schmidt Andrea
Csaba testvérrel ünnepeltek az otthonokban élő gyerekek.
Fotó: Schmidt Andrea

– Ha van magyarok karácsonya, akkor biztosan van magyarok karácsonyfája is. Ha most azt kérdezné tőlem Jézus Krisztus, hogy Csaba fiam, mit tennél a fa alá, én a bátorságot szeretném odatenni – mondta Böjte Csaba. A ferences szerzetes szerint a mai embereket, gyerekeket nem gyúrta gyengébb anyagból a teremtő, mint a honfoglalókat, és nem várnak lehetetlen, megoldhatatlan feladatok a közösségre a mindennapokban, nem szabad tehát „nyavalyogni". Arra a bátorságra van szükség, amellyel Jézus Krisztus elindult, hogy a világot uraló anyagiasság ellenében meghirdesse a szeretet értékrendjét. Csaba testvér azt mondta, az utolsó ítéletet is úgy lehet elképzelni, hogy az Úr megmutatja, mi mindent lehetett volna megtenni, aztán azt mondja, „de te, Csaba fiam, erre nem voltál képes, mert nem voltál elég bátor hozzá"


Böjte Csaba: Bátorság a magyarok karácsonyfája alatt

A kamerákkal szembenézve az újságíróknak is azt mondta, ha látnak egy jó sztorit, legyen bennük elég mersz ahhoz, hogy alaposan földolgozzák.
A gyerekek ajándékot kaptak, a Feszty-körképet is ingyen nézhette meg mindenki. Hamarosan ajándékot kap az emlékpark is: Magyar Anna arról tájékoztatta a lapot, hogy Semjén Zsolttal közös indítványát, amely 300 millió forintot javasolt a nonprofit kft.-nek, elfogadta az országgyűlés, és várhatóan a december 23-i végszavazáson is benne marad a költségvetésben. Ha így történik, a park – eddigi fönnállása óta először – komoly állami támogatást kap.

Olvasóink írták

  • 2. Ferrer 2010. december 18. 16:01
    „"Magyarok karácsonya" -> A 3. kép epic fail.”
  • 1. varadipal 2010. december 18. 10:47
    „A vasajtó előtt összerogyó lóra is azt mondta a kupec, hogy nem vak az a ló, hanem bátor.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budai Gyula a Sukoró-ügyről

Fordulópont lehet a Sukoró-ügyben Tátrai Miklósnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. előzetes letartóztatásban lévő volt vezérigazgatójának tanúkénti meghallgatása. Tovább olvasom