Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Bátyai Edina: A szegedi Dóm tér

Mi a kedvenc helye? – kérdezzük Szeged és Csongrád megye lakóitól, közszereplőktől, és nem közismert emberektől is. Városrészt, utcát, épületet, intézményt, kocsmát, parkot, akár járdaszigetet is megjelölhetnek, de a választást meg kell indokolni. Reméljük, érdekességeket – személyeket és helyeket – ajánlhatunk így olvasóink figyelmébe, és azt is, hogy amikor befejezzük, többet tudunk egymásról és a helyről, ahol élünk.
Fotó: Miskolczi Róbert
– Harminchat éve köt feltétel nélküli szerelem a Dóm térhez, ahol először a szüleimmel, hatéves koromban jártam, egy János vitéz-bemutatón – emlékezik Bátyai Edina, a szabadtéri játékok igazgatója. – Annyira lenyűgöző volt számomra az élmény, hogy már akkor megfogalmazódott bennem a színház iránti érdeklődés és szeretet. Soha nem az érdekelt, hogy színpadra kerülhessek, gyermekkoromban is a kulisszák mögé pislogtam.

Később, amikor megismertem a tér történetét, világossá vált számomra, hogy az egyház, a művészet, a tudomány, az építészet és nemzeti nagyjaink panteonja egyetlen bűvös kört alkot a Dóm téren, nagyon erős kisugárzással. Munkakapcsolatba először 1984-ben kerültem a térrel, az István a király statisztaválogatásán vettem részt. Négy évvel később pedig már a szabadtéri kulisszái mögött dolgoztam, és azóta teszem ezt folyamatosan. Nagyon nagy élmény számomra az a folyamat, hogy a macskaköves térből színház születik, és igazgatóként mindezt jó érzés irányítani. Ez az a hely, amit Szegedre látogató ismerőseimnek télen-nyáron elsőként mutatok meg. Sokat látom a teret férjem, Németh György fotóin keresztül is, örülök, hogy kedvenc helyem a családunkban másnak is fontos téma. A szabadtéri idején július 1-jétől augusztus 20-áig szinte ott lakom.

Nem tudom elképzelni sem a várost, sem az életemet a Dóm tér nélkül, a hozzá fűződő szerelmem feltétel nélküli és örök, s ezt már családom tajgai is elfogadták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pindroch Csaba menyasszonyával együtt játszik Szegeden

Pindroch Csaba nem hisz a véletlenben, csupán a lehetőségben. Azt mondja, hogy jelenleg a csúcson… Tovább olvasom