Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

''Beállt'' a piac a szegedi a Szent István téren

Szeged - A Szent István téri piac forgalmára voltunk kíváncsiak. Vajon a rekonstrukció miatti kényszerszünet után a megnyitás óta eltelt három hónap elegendő volt-e ahhoz, hogy a vásárlók visszataláljanak a téren áruló kofákhoz?
A kellemetlenül szitáló eső ellenére telt házat találtunk szombat kora reggel a szinte napra pontosan három hónapja megnyílt Szent István téri piacon.

– Jöttek volna hajnalban, mindenhol kígyózott a sor! – mondta Kovács János, miután megtudta látogatásunk célját. Kíváncsiak voltunk, mennyire találtak vissza a vásárlók a piaci kofákhoz, és a környék boltosaihoz a piacnyitás óta. A virágárus bódé bérlőjének meglátása szerint a piac kezd „beállni" – ezt a szót használta egyébként a legtöbb megkérdezett árus is –, neki viszont nehezebb a dolga. A virágok mellett néhány hete zöldséget is árul, és hiába a relatíve kevés, mindössze huszonnégy szabadtéri asztal, ezeket a termékeket egyelőre nem nála vásárolják az emberek.

Hiányzó ernyők

A kofák lapunk hasábjain keresztül szeretnék felhívni az illetékesek figyelmét arra, hogy az eddig nyitott vásárlótér felé még a nyitáskor ernyőt ígértek nekik. Mondták, egy-egy nagyobb eső komoly forgalomcsökkenéssel jár együtt, ezért remélik, hogy a ponyvakérdés még a csapadékosabb hónapok beköszönte előtt megoldódik.
– Csak az a baj, hogy kicsi – mondta a vevő szemével Bálint Ferencné, aki nagyobb kínálatot szeretne. A harminc éve is ezen a téren áruló Kiri István őstermelő szintén vár még ismerős arcokra, akik szerinte a Mars téren ragadtak, szintén a bővebb kínálat miatt. – Akkor elkélne még néhány eladó? – szegeztük neki a kérdést. – Isten ments! Pont elegen vagyunk – érzékeltette az így is meglevő konkurenciaharcot. Neki azért nem lehetett oka panaszra: reggel 9 órára már a harmadik láda krumplit kellett kipakolnia asztalára.

Nem tudták megvárni

A piactól nem messze levő kávézó és könyvesbolt nem tudta megvárni a vásárlók visszatalálását a Szent István térre. Előbbi a legrosszabbkor, a tér felújítása előtti hónapokban nyitott, utóbbi a terület renoválásáig, a piac megnyitásáig, mint ahogy arról korábban beszámoltunk, vásárlói 50-60 százalékát vesztette el. A Torony kávézó végleg megszűnt, míg a könyvesbolt a kiírás szerint a város másik pontjába költözött. 

Ami szemmel látható volt: az egy kivétellel megnyílt kék színű pavilonok bérlői közül a legnagyobb nyertes eddig a tejes-kenyeres. Persze a forgalommal örökké elégedetlen árus szerint kevés tej fogy. Mi nem ezt tapasztaltuk. A csülköspavilonon azonban, amely szinte utolsóként nyitott, a szombati nagy piac ellenére lehúzott rolókat látunk. Kiri István szerint nagyon drágán mérte az árut. – Egyszer vásároltam egy kis csülköt, aminek a fele csont volt, és több mint ötszáz forintot fizettem. Ezzel nem lehet megtartani a vásárlókat – hallottuk a tapasztalt árus véleményét.

A piacon egyébként azt hallani, hogy a falatozó valóban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hamarosan végleg megszűnik. Talán csak véletlen, de csupa környékbelivel futottunk össze. Azt mondták, aki „idevalósi", az már csak erre a piacra jár. A zöldségek-gyümölcsök szépségével és árával is elégedettek, s már a bódék kéksége, sokat reklamált formája sem bántja a szemüket.
– Az a lényeg, hogy újra itt vásárolhatunk – fogalmazott Bálint Ferencné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szupernyolcas erotika a 60-as, 70-es évekből

Szeged - Erotikus témájú, szupernyolcas technológiával készült filmeket vetítettek csütörtökön a… Tovább olvasom