Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Beállt a Tisza és a Maros

Szeged - Beállt a jég a Maros magyarországi szakaszán, az átlagos jégvastagság 20-30 centiméter, a Tisza alsó szakaszán erős a jégzajlás, egyes helyeken azonban befagyott a folyó.
A Maros Szeged és Deszk közötti szakaszán a jégtáblák egymásra torlódtak, itt a jégvastagság eléri, sőt néhány helyen meghaladja a fél métert. A Tisza alsó szakaszán, Tápé és Csongrád térségében megszakításokkal beállt a jég. A megyében első fokú jégvédelmi készültség lépett életbe. Ez a készültségi fokozat a szomszédos határ menti vízügyi szervek napi, folyamatos tájékoztatását jelenti a kialakult jéghelyzetről és meteorológiai viszonyokról. Amennyiben beavatkozásra lesz szükség, a szegedi medencés kikötőben két, jégtörésre is alkalmas hajó áll készenlétben. A vízügyi szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a folyóvízen tilos a jégre menni. Mivel a Tiszán Mindszentnél is beállt a jég, a kisváros és a folyó túloldalán lévő Baks között nem jár a komp. (Csongrád és Csépa között már január 6-a óta nem jár – a szerk.) A vízi járművet a parttal párhuzamosan félrehúzták és kikötötték.

A Tiszán erős a jégzajlás, valahol már be is fagyott a folyó. Fotó: Tésik Attila
A Tiszán erős a jégzajlás, valahol már be is fagyott a folyó.
Fotó: Tésik Attila

Az átkelő környéke azonban nem teljesen kihalt: a kompon szolgálatot teljesítők műjégpályát készítenek. A közeli halászcsárda melletti füves területre óriási fehér fóliát fektettek, amit a Tiszából töltenek fel vízzel. A pályát még nem lehet használni, mivel itt-ott még ereszt a fólia, de javítják.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semmibe vett tiltások a jégen

Szeged - Minden szegedi szabad tónál tábla tiltja a korcsolyázást. Ennek ellenére telt házat… Tovább olvasom