Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Becsey Zsolt és Tabajdi Csaba az Európai Unióról

A dél-alföldi régió európai parlamenti képviselőinek személyes vallomását kértük az EU-ról a Római Szerződés és a magyar csatlakozás évfordulóján.
Idén ötvenéves az Európai Unió, melyhez Magyarország három évvel ezelőtt, 2004. május 1-jén csatlakozott. A kettős évforduló kapcsán a dél-alföldi régió európai parlamenti képviselőit, Becsey Zsolt néppárti, és Tabajdi Csaba szocialista képviselőt arra kértük: idézzék fel az unióhoz fűződő személyes emlékeiket.

Európa ünnepel a TIK-ben

Szerdán délután 2 órakor nyílik meg Európa ünnepel címmel a szegedi egyetemi könyvtár kiállítása a Római Szerződés ötvenedik évfordulójának tiszteletére az Ady téri tanulmányi és információs központ átriumában. A tárlat május 23-áig tekinthető meg.

– A plenáris üléseken mindig magyarul beszélek. Nyilvános felszólalást mindig magyarul teszek – emelte ki Becsey Zsolt. Hozzátette azt is: „hihetetlen élmény" a felvidékiekkel, erdélyiekkel létrejött „összmagyar konzervatív együttműködés". A képviselő szívesen emlékszik vissza arra is, amikor az euró atyjaként emlegetett Lámfalussy Sándort a gazdasági és monetáris bizottság ülésén magyarul szólította meg.

– Számomra a három év tagságnak a legfontosabb tanulsága, hogy Mátyás király óta először végre nem a fejünk felett, nélkülünk döntenek rólunk – fogalmazott Tabajdi Csaba. Hozzátette: ötszáz éven át függőségben éltünk. Bár most is keményen kell küzdeni a nemzeti érdekekért, de egy olyan szervezetben, ahol egyenjogúak vagyunk. „Állandóan újabb és újabb szövetségeseket kell keresni. Egyszerre van szükség hajlékonyságra, kompromisszumkészségre, és határozott kitartásra a nemzeti érdekek érvényesítésében."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 240 millió forintból újult meg a kisteleki iskola

Az elmúlt napokban már az utolsó simításokat végezték a kisteleki általános iskola új részlegében:… Tovább olvasom