Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Becsey Zsolt: Véres tárgyalások is folynak

Szeged - Becsey Zsoltot, a Nemzetgazdasági Minisztérium külkapcsolatokért felelős szegedi államtitkárát a külföldi beruházásokról, a kkv-król és az IMF-, EU-tárgyalásokról kérdeztük.
– A külföldi beruházásokat hogyan ösztönzi a kormány, melyek azok az infrastrukturális előnyök, amelyeket az állam kínál a befektetőknek?
– Mindenképpen EU-konform módon. Az egyedi adókedvezményeket meg kellett szüntetni, a beruházások bizonyos százaléka társasági adókedvezményt kap, de nagyon bonyolult támogatási plafonok vannak. Az infrastrukturális előnyök bárki számára elérhetők, és ez nemcsak útépítést jelent, hanem például szakképzési támogatás is adható. Nagyon „véres" tárgyalások is folynak. Amit mi adhatunk a befektetőknek, az a stabil adórendszer és az egyablakos ügyintézés. Korszerű technológia esetén az idő is fontos tényező, ezért le kell rövidíteni az engedélyezési rendszert – ilyet egyébként magyar vállalat is kérhet bizonyos volumen felett. Cserébe olyan beszállítói kooperációs szerződést kell íratni, ami jó a kis- és középvállalkozásoknak. Ugyan nem diszkriminálhatunk más államokat, de arra szerződéssel lehet kényszeríteni a vállalatokat, hogy minél több hazai beszállítójelölttel tárgyaljanak.

– A kkv-kat hogyan segíti a kormány a társasági adó átalakításán túl?
– Az egymillió munkahely program is kkv-orientált. A nagyberuházások is fontosak, de nem azok fogják megoldani a munkahelykérdést. A kisadók eltörlése, a bürokrácia csökkentése, építkezéseknél az engedélyezési folyamatok csökkentése, a közbeszerzési törvény átalakítása segíti a kis- és középvállalkozásokat. A hazai cégek megerősítését segítjük Az export házhoz jön programmal is, amellyel a világpiacra juttatjuk a kisvállalkozókat. Természetesen ennek is EU-konform módon kell történnie. Dolgozunk egy Brüsszelnek benyújtandó javaslaton is, annak érdekében, hogy uniós forrásokat ígéretes cégek közvetlen tőkeemelésére csoportosíthassunk át.

Becsey Zsolt: Némi barokkos túlzás elvárni 2011-re a 2,8 százalékos hiányt. Fotó: Frank Yvette
Becsey Zsolt: Némi barokkos túlzás elvárni 2011-re a 2,8 százalékos hiányt. Fotó: Frank Yvette

– Volt uniós képviselőként hogyan értékeli az IMF-, EU-tárgyalásokat?
– Nem voltam a tárgyaló delegáció tagja, de valamit érdekesnek találok, és ezt már korábban is elmondtam. Nem értem, miért kellett az IMF-et bevonni. Az Unió is meg tudta volna finanszírozni Magyarországot, Romániát, Lettországot. Ha klubtagok vagyunk valahol, és valami baj van a klubon belül, nem egy kívülálló nagybácsinak a segítségét kell kérni. Némi barokkos túlzás elvárni 2011-re a 2,8 százalékos hiányt, hiszen recesszió volt. A legfontosabb most a gazdasági növekedés, és ez nem azonnali prést jelent. A GDP-arányos államadóság 8 év után először csökken (78 százalékról 77 százalékra), és ez a legfontosabb. Elképzelhető, hogy szeptembertől újabb tárgyalások lesznek, de Magyarország nem engedheti magát zsarolni.

Olvasóink írták

 • 7. Agyalapi 2010. július 29. 14:32
  „"Nem értem, miért kellett az IMF-et bevonni. Az Unió is meg tudta volna finanszírozni Magyarországot, Romániát, Lettországot."
  Ez az ember lehet, hogy nem ért ahhoz, amiről beszél.”
 • 6. patpat 2010. július 29. 08:56
  „Kedves Zotty és Koszone!
  Ha jól értem, nem ismeritek Becsey Zsoltot, és ez a problémátok?! Az előző ciklusban EU képviselő volt (számomra az egyik legrokonszenvesebb), és nagyon sokat tett a határon túli kisebbségekért, pl. a vajdasági magyarverésekkel kapcsolatban. Ha érdekel titeket a munkássága, szerintem a DM archívumában is sok mindent találhattok róla..”
 • 5. Hammada_Fleet 2010. július 28. 22:48
  „"Amit mi adhatunk a befektetőknek, az a stabil adórendszer és az egyablakos ügyintézés."
  Tessééék????”
 • 4. macs 2010. július 28. 14:31
  „Szeretném tudni, hogy amikor a külföldi befeketőkért "véres" harc folyik a közép-európai országok között, mert szinte mindenkinek az az érdeke, nála valósuljon meg a beruházás, akkor ebben a versenyben elegendő lesz amit mi Becsei úr szerint nyújtani fogunk?
  Szeretném tudni, hány olyan kkv van kis hazánkban, mely rendelkezik azokkal a minősítésekkel, amit ezek a cégek elvárnak? Hány gyárt a világpiacon is versenyképes termékeket, amiket el tud adni a betelepülőknek?
  Talán egyszer kapok választ.”
 • 3. koszone 2010. július 28. 14:11
  „Basszus, ez mennyit fizetett ezért????
  Biztos tájékozatlan vagyok,pedig igyekszem !
  Ki ez??????”
 • 2. Zotty 2010. július 28. 13:54
  „Ki ez a fiú?”
 • 1. Tóthimi 2010. július 28. 10:31
  „A külföldi beruházásokat?
  Vagy: a küflöldiek magyarországi beruházásait?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közönségtalálkozó a Carmen főszereplőivel a REÖK-ben

Szeged - Bármit szívesen rendez, de a Forma–1 mégiscsak az opera – mondta a szabadtéri… Tovább olvasom