Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Becsületjáték az ötvenes évekből

Felolvasószínházi előadásként ma 19 órától az SZTE-aulában mutatják be a 23 éves szegedi szerző, Nagy Milán Becsületjáték című drámáját. A Szegedi Nemzeti Színház és az egyetem kulturális irodájának közös produkcióját Galkó Bence színművész rendezi.
Nagy Milán is kíváncsi rá, hogyan működik a színpadon a darabja Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi születésű Nagy Milán gimnáziumi évei végén írta első darabját. A másodikkal már részt vett 2002-ben az Interplay-en, a fiatal drámaírók európai fesztiválján. Az egyetem magyar szakán idén szerzett diplomát, Becsületjáték című drámája az első, amit bemutatnak.

– Az 1950-es évek legelején játszódó történet egy magyar család egy napjáról szól. A családtagok már jó ideje nem látták egymást, nem is beszéltek, mert messze élnek egymástól. Az apa sokáig beteg volt, de hazaengedik a kórházból, a többiek pedig meglátogatják. A darab tulajdonképpen arról szól, hogy a látogatás alatt hogyan viszonyulnak egymáshoz, mi minden derül ki róluk. Olyan kérdések, régi sérelmek kerülnek elő, amiket korábban nem beszéltek meg – meséli Nagy Milán, aki sokat gondolkodott azon, hogyan lehetett élni, hogyan tudták az emberek megtalálni a boldogulásukat abban a nem könnyű korszakban. A bölcsészkaron a magyar szak mellett a Kürtösi Katalin vezetésével működő dráma- és színháztudomány speciális képzésre is járt, így került kapcsolatba az előadásokat tartó Székhelyi József színidirektorral, aki már pályázatában is fontosnak tartotta a színház és az egyetem együttműködését, az elmúlt években pedig több sikeres projekt is létrejött ennek jegyében.

– Ez az első olyan darabom, ami nagyközönség elé kerül. Tudom, hogy Magyarországon nem lehet megélni drámaírásból, ezért nem is ebből szeretném keresni a kenyeremet, de mindenképp szeretnék vele foglalkozni. Azt is jó lenne végre látni – még ha csak felolvasószínházi formában is –, hogyan működik a darab a színpadon. Remélem, a nézők úgy állnak majd fel az előadás végén, hogy volt egy jó estéjük, és érdemes volt eljönniük – bizakodik a 23 éves szerző, aki friss diplomás magyartanárként egyelőre megfelelő állást keres.

– Egy fiatal drámaírói debütálása mindig izgalmas esemény – mondja Galkó Bence, a produkció rendezője, aki szerint érdekes élethelyzetről szól a darab: sarkított történelmi helyzetben egy család szembesül az önmaga által létrehozott erkölcsi problémákkal. A színészek is kíváncsian fogadták a darabot. Jónást Janik László, Emesét Farkas Andrea, Évát Papp Gabi, Istvánt Szerémi Zoltán, Csabát Borovics Tamás, Győzőt Boncz Ádám, a Rendőrt Szűcs Lajos kelti életre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi közgyűlés: mínusz 80 millió

Radikálisan csökkentené a képviselők számát a parlamentben és az önkormányzatokban a Fidesz és az… Tovább olvasom