Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Bedeszkázták a nagyszínház ablakait

Szeged - Bedeszkázták a Szegedi Nemzeti Színház ablakait, így a járókelőknek is feltűnhet: javában zajlik a május végén megkezdett energetikai felújítás. Jelentős részben uniós pályázati forrásból kicserélik a nyílászárókat, új fűtési és légtechnikai rendszert kap a műemlék épület. Az 1986-ban befejezett előző rekonstrukció óta a mostani a legnagyobb „beavatkozás".
– Az 1986-os felújításkor kialakított fűtési rendszer roppant korszerűtlen volt: a kazánok nem is a nagyszínház épületében voltak, hanem a Deák Ferenc utca túloldalán, a bíróság udvarán. Az utca alatt jöttek át a csövek, ami nagy hőveszteséget jelentett nemcsak a fűtés, hanem a használati meleg víz esetében is. A mostani energetikai felújítás során a színház pincéjébe, korábban raktárként hasznosított területre kerül a nyolc új, korszerű gázkazán. A műemlék épülethez nem lehet utcai kéményt illeszteni, ezért ki kell dugni egyet a tetején, amihez a födémet át kell törni. A régi, korszerűtlen, rossz hőleadású öntöttvas radiátorok nemhogy szabályozhatók, még elzárhatók sem voltak, ezért most az összeset kicserélik – sorolja a beruházás részleteit Gyüdi Sándor. A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója elmondta: az előtérbe és az első emeleti foyer-ba valaha padlófűtést tettek, ám egyetlen pillanatig sem működött, mert eleve rossz volt. Ezt is kicserélik most. Nehézséget jelentett, hogy a KGST időszakából származó kubai burkoló márványlapokat egészben kellett fölszedni, mert nehezen lennének pótolhatók.

Bedeszkázták a nagyszínház ablakait. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Időben elkészülnek

Közbeszerzési eljárással választották ki a kivitelező céget, a szegedi Dél-Konstrukt Kft.-t, amelynek projektvezetője, Sándor Viktor lapunknak elmondta: körülbelül a munkálatok félidejénél tartanak; jól haladnak, semmi sem veszélyezteti az augusztus végi átadást. Nehezíti a dolgukat, hogy a nyílászárók cseréje során megsérülő aranyozott díszítéseket az eredeti állapot szerint helyre kell állítaniuk. A régi, zajos szellőztetőt hővisszanyerővel is ellátott, korszerű, új légtechnikai rendszerre cserélik, amelyet akár az előadások alatt is működtethetnek majd, annyira csendes. A színház tűzjelző rendszerét is modernizálják. Komoly akadályokat kellett leküzdeni, hogy a kémény elhelyezése a tetőn megfeleljen a műemlékvédelem szigorú előírásainak, de megoldották.

– Az épület hővesztesége is nagy volt, mert hőszigetelése nem felelt meg a mai követelményeknek, ezért ki kell cserélni az összes külső nyílászárót. Ez több mint száznegyven ajtót és ablakot jelent. Ezek egyedi gyártásúak, szinte nincs két azonos méretű. Úgy kell ezeket legyártani, hogy a védett műemlék épület megjelenése ne változzon. Ezért egymás után kiszerelik az összes nyílászárót, és ezek alapján gyártják le 3 rétegű üveggel a korszerű újakat. Légtechnikai korszerűsítést is végrehajtanak, ami növeli a nézők komfortérzetét – mondja a színidirektor, aki azt reméli: bár az új szellőztető miatt emelkedhet a villamosenergia-fogyasztás, a beruházásnak köszönhetően a csökkenő gázszámla miatt mégis kedvezően változik majd energiaszámláik egyenlege.

– Augusztus 31-e a hivatalos átadási határidő. Ezt még néhány nap munka követi: meg kell csinálnunk a kétévente kötelező záporpróbát. 13 köbméter vizet kell lezúdítanunk a színpadra a tűzoltóság figyelő szemei előtt, és a száradás idejére, két napra az épületet áramtalanítani kell. Reményeink szerint szeptember első hetének végén tudjuk birtokba venni a nagyszínház színpadát. Az októberi Armel-operafesztivál nyitóprodukciójának próbáit már korábban megkezdjük a próbatermekben és a kisszínházban.

* * *

330 milliós beruházás

Nettó 330 millió forint a színházi energetikai beruházás bekerülési költsége, ebből a város saját költségvetéséből mintegy 80 milliót biztosít, a többi KEOP pályázati forrásból származik, vagyis uniós pénz – tudtuk meg Nagy Edittől, az önkormányzat projektfelelősétől. A város arra számít, hogy a fűtési rendszer korszerűsítésével, a nyílászárók cseréjével a színház gázfelhasználásában több mint 40 százalékos megtakarítás érhető el. Ez az évente 50 milliónál is magasabb gázszámlát fizető intézmény esetében több mint 20 millió forintot jelent minden esztendőben.

* * *

Európai érték

– Tavaly megjelent Prágában egy reprezentatív kötet Színházépítészet Közép-Európában a 19–20. században címmel, amelyben a Szegedi Nemzeti Színház is fontos értékként emlegetve, kiemelten szerepel. Nagyon büszkék vagyunk erre. A mostani energetikai felújítás kapcsán ezt az építészeti értéket kell a korszerű színház szempontjaival egyeztetni – hangsúlyozza Gyüdi Sándor.

Olvasóink írták

  • 2. .suhym. 2012. július 14. 03:49
    „Remelem idoben elkeszul, es nem lesz csuzas az evadkezdessel.”
  • 1. Ellenzéki 2012. július 13. 18:47
    „A kaput is befogják?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap már eshet is!

Történelmi pillanatnak lehetünk tanúi július idusán: a hőmérséklet napi maximuma 30 fok alá eshet! Tovább olvasom