Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Bedöglött a pénz az üdülőkbe

A múlt rendszer egyetlen tőkebefektetési lehetőségében, a nyaralóban, hétvégi házban bennrekedtek a pénzek. Egy szegedi, mártélyi, csongrádi üdülőnek ma már csak használati értéke van, jól érzik magukat az emberek benne, de pénzzé tenni szinte lehetetlen ilyen ingatlant.
Költői túlzás, hogy hemzsegnének az eladó hétvégi házakról szóló hirdetések: idén ősszel sincs se több, se kevesebb, mint korábban. Ennek azonban az az oka, hogy sokan már meg se kísérlik kivenni a pénzüket a nyaralóból, vagy csak a ház kerítésére írják ki, milyen számon lehet érdeklődni, ha véletlenül valakit érdekelne az ingatlan.

Körös-torok

Csongrádon se egyszerű nyaralót eladni a Körös-torokban, hasonlóak a problémák, mint Szegeden: hiába állnak a házak lábakon, ha magas a Tisza, visz mindent. Egyre keresettebbek viszont a szőlők, jobbára ház nélkül, igaz, az árát azoknak se akarják megadni. Az Öregszőlő nevű részen, a vízhez közel hirdetnek egy háromszobás, pincés, fürdőszobás házat 2,7 millióért, reménytelenül. Tulajdonosa szerint nevetséges áron kínálja, de vinni még ennél is olcsóbban vinnék.

A szegedi Sárgán hirdeti harmincéves nyaralóját Tóth Szilveszterné, s ahogy leírta nekem a lábakon álló házikót a telefonban, nincs rossz állapotban. Kétszintes, a földszinten terasz és konyha, az emeleten két szoba található, kéménnyel, ami roppant fontos, emiatt ugyanis fűthető. A fürdőszoba, a külön vécé elengedhetetlen kellék, van vezetékes víz is, és természetesen derítő – Szegeden mindenki tudja, a Sárgát nem csatornázták. Az eladó hozzátette, a tavalyi árvíz után rendbe hozták, új bútort vettek bele, mivel a régi tönkrement, a vakolat rendben, a kerítés mellett dús növényzet, az udvaron medence.

A házat 3,3 millió forintra tartják, sok volt eddig az érdeklődő, de 1-1,5 milliónál senki se akart érte többet adni. A nő elmondta, most hirdette meg utoljára, utána tavaszig nem is tesz rá kísérletet, mivel reménytelen a helyzet. Rengeteget költöttek rá, állandóan korszerűsítették, új a tető, újak a burkolatok is, de hiába. A többi eladó nyaraló sem kel el, csak olyanokat vesznek meg az emberek, amelyekhez pár százezer forintért lehet hozzájutni – tette hozzá elkeseredetten a tulajdonos.

Kevés a szabadidő

Egyre kevesebb szabadidővel rendelkeznek az emberek, ma már nem tudják péntek déltől vasárnap estig élvezni hétvégi házukat, amely kihasználatlanul is eszi a pénzt. A középréteghez tartozó családok ahelyett, hogy üdülőbe fektetnék a pénzüket, inkább minden évben nyaralni mennek.

A Sárgán kínálnak klimatizált, több teraszos, medencés nyaralót 9,9 millióért is, de 5-ért már odaadnák. Ha ez a ház Újszegeden állna, simán megkapnák érte a húszmilliót. A szegediek másik kedvelt üdülőövezetében, Sziksóstón is olcsón vásárolhat most, aki a telet már ott akarná tölteni. Ráadásul az emelkedő Tiszától sem kellene tartania. Téliesített, gázfűtéses, kétszintes, tetőtér-beépítéses házat, nagy gondozott kerttel hatmilliós kikiáltási áron kínálnak. Annyiért, amennyi a belvárosban egy 28 négyzetméteres garzonlakás ára.

Régen Vásárhely üdülőfalujának tekintették Mártélyt, aki valakinek érezte magát, az előbb-utóbb szert tett a romantikus Tisza-holtág mellett egy lábakon álló építményre. Úgy hírlik, ma már nincs az a nagy élet, mint régen, kevés a program, sok viszont a szúnyog, és ha tudnák, sokan eladnák nyaralójukat. A vásárhelyi ingatlanirodákat végigkérdezve, mindenütt nagy hümmögés volt a válasz. A Paletta vezetője, Durajda Pál úgy fogalmazott, most nincs a kínálatukban mártélyi üdülő, de amikor volt, sosem sikerült eladni. Járvás János, a Hódtó ingatlaniroda vezetője szerint Mártélyon inkább lakóingatlant vesznek a vásárhelyiek, mert ott olcsóbban jutnak hozzá. Úgy tudja, egy „semmi extra" mártélyi nyaralót kétmillióért lehet megvásárolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borost és Bochkort kalitkába zárták

Szeged - Szegedről, a Széchenyi térről szólt kedd reggel a Sláger rádió reggeli műsora, a Bumeráng.… Tovább olvasom