Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Bedugott füllel két és négy keréken

Két európai uniós közlekedési szervezet megtiltaná a fülhallgatós zenelejátszók használatát vezetés közben. Ezeket az eszközöket gyalogosok és biciklisek is használják: akad, aki egyetért a kezdeményezéssel, mások tiltás helyett azt javasolják, a közlekedők egyszerűen figyeljenek környezetükre.
– Ugyanúgy elvonja a figyelmet vezetés közben, mint a telefonálás, szabályozni kellene a használatát – vélekedik Tóth Imre autóbusz-vezető. Osztja tehát annak a két európai uniós közlekedési szervezetnek az álláspontját, amelyek közlekedésbiztonsági okokból megtiltanák az mp3-lejátszók használatát vezetés közben. Azzal érvelnek, hogy a mobiltelefonálás, a fülhallgató-használat annyira megnöveli a reakcióidőt, mintha valakinek a vérében 0,8 ezrelékes alkoholszintet mérnének – ezáltal nő a vezetési hibák, a balesetek száma.

Nagyon mennek

Néhány évvel ezelőtt még nem is létezett, mára viszont szinte minden fiatal kelléke az mp3-lejátszó. Tavaly karácsonykor például a legnépszerűbb ajándékok egyike volt. A legegyszerűbbek 12-15 ezer forinttól már kaphatók, egy színes LCD-kijelzős viszont akár százhúszezerbe is kerülhet. Már számos mobiltelefon is alkalmas zenelejátszásra – tudtuk meg az egyik elektronikai cikkeket forgalmazó üzletben.

A tömörített hangfájlok tárolására és lejátszására alkalmas mp3-at nem csak autóban használják. Roland például BMX kerékpárján ülve is gyakran hallgat zenét. – A készüléken van egy speciális hangerő-szabályozó, ennek köszönhetően sosem szólhat olyan hangosan, hogy ne halljam a külső zajokat. Vigyázni kell, ha az ember nem hall rendesen, kivágódhat valami elé, figyelmetlenül kanyarodhat – mondja. Ugyanerre figyelmeztet Vad Róbert is. – Egy körültekintő vezető a környezetét, a külső hangokat, zajokat is figyeli: hiszen például egy mentőautó, tűzoltókocsi időbeni észlelése létfontosságú lehet – érvel a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési bizottságának titkára.

Ezért azt tanácsolja az autóvezetőknek, belvárosban használják körültekintően a hangtechnikai berendezéseket. Azt viszont, hogy külön törvényi szabályozás szülessen az mp3-lejátszók használatára, nem tartja szükségesnek, mondván: statisztikailag a balesetek bekövetkezésére gyakorolt hatásuk elenyésző, ugyanannyi, mint az autóban evésnek-ivásnak. – Mindent nem tilthatunk meg, e helyett a közlekedők józan belátására számítunk – összegez, s ugyanezen a véleményen van Gábor Miklós, a Közlekedéstudományi Intézet tudományos munkatársa is: szerinte sem lenne szerencsés, ha minden technikai újításnál külön szabályozást kellene készíteni. A KRESZ-ben már amúgy is benne van, minden olyan tevékenység tilos, ami a gépjárművezető figyelmét elvonja a vezetéstől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazgatót keres a múzeum

Tömegeket vonzó kiállításokat rendezett a Móra Ferenc Múzeum, a megyét érintő pénzelvonás miatt… Tovább olvasom