Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Beépítik a Honvéd téri üres telket

Sorozatos engedményekkel segíti a város vezetése a Honvéd téri saroktelek beépítését. Először engedett a földterület árából, most pedig egy beépítési korlátot is eltörölt. A tervezett parkolóházban 200-250 autó fér el, az utcafronton üzlethelyiségeket nyitnak.
Hagyományos parkolóházat tervez a telekre a befektető. Fotó: Fotó: Frank Yvette
Az eddig engedélyezettnél „mélyebb", a telek belsejébe jobban benyúló parkolóház épülhet a Honvéd tér sarkán. Könnyített a beruházó helyzetén a város vezetése, és eltörölt egy korlátozást. Szegeden ugyanis általános szabály, hogy az épületek mélysége 14 méter lehet.

– A Tisza Lajos körút 93. szám alatti saroktelken a 14 méteres korlát miatt nem tudták gazdaságosan elhelyezni az előírt számú parkolót – magyarázta Nagy Sándor. A városfejlesztési alpolgármester elmondta: a környező intézmények miatt szükség van a megfelelő számú várakozóhelyre, ezért bizonyos telkekre már évekkel ezelőtt előírta a város, hány parkolóhelyet kell ott biztosítani. Valószínűleg 200-250 autót fogadna be az új garázs. Az építési szabályozás szerint a telken 150 „plusz" parkolóhelyet kell létesíteniük. Ez azt jelenti, hogy az épület funkciójához szükséges várakozóhelyeken felül kell még 150 kocsinak elférnie.

Akció

A Tisza Lajos körút sarkán fekvő több mint kétezer négyzetméteres saroktelket háromszor hirdette meg az önkormányzat – egy év alatt. Végül 11 cég vásárolta meg a pályázat dokumentációját, de csak hárman licitáltak az ingatlanra, melyet végül a Grundagend Kft. vitt el 104 millió 200 ezer forintért. Az előző ciklusban még teljes egészében parkolóházat szántak a telekre. Később más funkciót is „beengedtek". Először 153 millió 967 ezer forintot kértek a házhelyért, de csak „akciósan" kelt el. Közben egy darabig azzal csábították a befektetőket, hogy ígéretet tett a város arra: ha megveszik 150 millióért a telket, a fölépülő parkolóházban a város ötvenmillió forintért, ötven évre megszerzi néhány parkolóhely használati jogát. Ez azonban nem volt olyan meggyőző ajánlat, mint az árengedmény. 
Nagy Sándor szerint hagyományos, autóval bejárható parkolóházat tervez a befektető. A parkolóház egyben áruház is lesz, a körútra nyíló üzlethelyiségekkel, az autósok pedig a Zászló utca felől hajthatnak be. A parkolóházban azért építenek üzleteket is, mert így az épületnek kellemesebb, tetszetősebb homlokzata nyílhat a körútra.

Mindez azonban egyelőre csak terv. A befektető a város vezetőinek mutatott egy tanulmánytervet, de részletes, végleges elképzeléseket még nem. A telken emelhető épületről, mivel a védett belvárosban található, nemcsak az építési hatóság, hanem a városi tervtanács is dönt.

Az építési szabályzat a környéken egyébként számos további változást vetít még előre. A Honvéd térrel indulna egy térsor, amely a TIK-hez vezet. A városrendezési terv egy térláncolatra fűzi föl az új épületet, a gyalogos útvonal keresztezi az egykori laktanya udvarát. Építészeti szempontból fontos lenne a több helyen „kilyukadó" utcasor korrekciója a Zászló utca egyik oldalán. A gondot részben orvosolja, hogy beépül a körút sarkán régóta üresen álló telek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberre csúszik a rockklub

Továbbra sem működik a szegedi rockklub, bár augusztus elejére tervezték a nyitását. A klubnak… Tovább olvasom