Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Befektetőt keres a szegedi Tisza malom

Szeged - Harminckét méter magasból, a Vám téri Tisza malom legfelső szintjéről néztünk le Szegedre. Szemügyre vettük az egykor jobb napokat látott üzemet is. A mostani tulajdonos befeketetőre vár.
– Szeged legcsodálatosabb kilátását mutatom önöknek – ígérte ifjabb Szabó Nándor, amikor a Vám téri malom kapuját kinyitotta előttünk. Hamarosan 32 méter magasból bámultuk a panorámát, tényleg nem volt rossz. Az 1900-as évek elején épült Tisza malom legfölső szintjén álltunk. Az emeletre kecses, zöld korláttal szegélyezett keskeny lépcsőkön jutottunk fel, közben benéztünk az egykori üzem helyiségeibe. A malom – a hatalmas üvegablakok, a falak és a padló – finoman szólva is felújításra szorul. Az üres termekben galambok laknak, a parketta sok helyen hiányzik, a vakolat lehullott.

A gépeket még az előző vagy az az előtti tulajdonosok vitték el. Szabóék állagmegóvásra törekednek és befektetőre várnak. Szerintük a malom sportcélra vagy étteremként is hasznosítható lenne. A családnak egyébként érzelmi kötődése van az épülethez: Nándor nagyapja itt dolgozott gépészként.

Alapos felújításra szorul az évszázados épület. Fotó Frank Yvette (Képgaléria)

– A malom sorsát az pecsételte meg, hogy nincs tárolókapacitása. Ahogy a fuvarozási és raktározási költség emelkedett, úgy vált egyre gazdaságtalanabbá a Tisza malom – magyarázta Nándor, miközben már az udvaron állva az egykori főmolnár házát, a laboratóriumok helyét, a mázsaházat és a paprikamalmot mutatta. A főépület falán még ott a régi, hatalmas tűzjelző gong és láttunk egy táblát is a zsákcsúszda kezelési utasításaival.

Az olaszoknak is kellett

A Back család Olaszországba is szállított a Szegeden készített lisztből. Amikor mintát vittek belőle, egy olasz kereskedő azt mondta, kell a liszt, de nem tudja megfizetni. Ajánlott viszont cserébe rizst, és mivel nagyon elégedett volt a liszt minőségével, egy kilóért egy kiló rizst kaptak a magyarok – mesélte idősebb Szabó Nándor.

Idősebb Szabó Nándor azt mesélte, hogy a malomnak saját artézi kútja is volt, a dolgozók gyerekei, így például ő is, nyáron benne fürdött. Az épületet vízcsövek hálózták be, tűz esetén ezzel oltottak volna. A munkát előbb gőzgép, majd dízel, végül villanymotor végezte – már ezek sincsenek itt.

A malom mellett áll az egykori tulajdonos, a Back család háza, benéztünk: a lépcsőfeljárót elegáns rozettás boltív díszíti. Ezt Szabóék felújítják, de szerintük a malom rendbetételéhez több százmillió forint kellene. Erre nekik nem telik.

Olvasóink írták

  • 2. m 2008. január 07. 11:27
    „Ne bontsák le!
    Fasza kis épület...
    Szórakozóhelyet kellene belőle csinálni...”
  • 1. madártej 2008. január 07. 10:44
    „Manapság divat jobb sorsú országokban régi malmokból avantgard lakásokat, műtermeket építeni. Ezt meg majd lebontják, épülhet a helyén egy Aldi-bolt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelentést tesz Mehmet Karcsi nagymamája

Szeged - Papp Károlyné ma feljelentést tesz a rendőrségen nagyobbik unokájának apja ellen, mivel… Tovább olvasom