Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Beiktatták az új püspököt

Több mint háromezer hívő, vendég, a teljes egyházmegyei papság, húsz püspök, két bíboros és a testvéregyházak képviselői jelenlétében iktatták be hivatalába a szegedi dómban Kiss-Rigó Lászlót. A ceremóniára ellátogatott az Aranycsapat két tagja – az új szegedi püspök személyes barátai, három megye politikai vezetői és a szegedi közélet színe-java.
Gyulay Endre átadta a pásztorbotot utódjának, Kiss-Rigó Lászlónak. Fotó: Schmidt Andrea
– Nagyon felemelő volt a szertartás, lélekben teljesen feltöltődtem, szimpatikusnak tűnik az új püspök úr – összegezte a szombati püspökbeiktatási ceremónia tapasztalatait a szegedi Földes Jánosné. A nyugdíjas asszony véleményét többen is osztották, volt, aki kellemes meglepetésnek tartotta az új főpásztor rövid, tömör prédikációját, míg mások az egyházmegye lelkiségének megújítását remélik Kiss-Rigó Lászlótól.

A misét megelőzően, a reggel kilenckor megnyitó szabadtéri büfé asztalánál autogramkérők leptek meg egy kis társaságot, ugyanis a legendás Aranycsapat két tagja is az ünnepségre látogatott: Grosics Gyulát és Buzánszky Jenőt több ok is késztette a részvételre.

– Hogyne jöttem volna el, hiszen kollégám a püspök úr! No nem az egyházi hivatalban, hanem futballistaként. Évtizedek óta jó ismerősök vagyunk, hiszen ismert, hogy magam is a papi pályát fontolgattam, édesanyám szerette volna, ha erre az útra lépek, ám az életem másként alakult – mondta el Grosics Gyula.

Egy órával a szertartás előtt már érezhető volt a különleges ünnepi hangulat: tizenkilenc esztendeje nem tartottak püspöki beiktató ceremóniát a szegedi dómban, ritkán látott tömeg jelezte az alkalom fontosságát. Az ország egész területéről érkező vendégek, hírességek, politikusok autókkal, kisbuszokkal parkolták lassan körbe az egész teret.

Egyházi főméltóságok a szentmisén. Fotó: Schmidt Andrea
A máltai lovagok, majd a csaknem százfős egyházmegyei papság bevonulásával kezdődött a szertartás. Ezt követően húsz püspök, két bíboros, az apostoli nuncius – és természetesen a székét elfoglaló új főpásztor is Szent Gellért ereklyéihez járult.

A ceremónián Juliusz Janusz apostoli nuncius felolvasta a pápa kinevező bulláját, majd köszöntötte Kiss-Rigó Lászlót. Beszédében rámutatott: hazájában, Lengyelországban épp szombaton ünnepelték az egyik legnagyobb katolikus ünnepet: a chestochowa-i Fekete Madonna tiszteletére gyűltek össze a lengyel püspökök, ezért Janusz is a lengyel zarándokhely Madonnájának ajánlotta Kiss-Rigó László apostoli munkáját.

A katolikus rendnek megfelelően a köszöntők után Gyulay Endre átadta az egyházmegye pásztorbotját az új püspöknek, és a katedrához vezette. Az olvasmányokat követően rövid, ám buzdító szentbeszédet tartott az új főpásztor, ebben többek között jelmondatát, a Pál apostol által lejegyzett áldás szellemi értelmét is megosztotta a hívekkel, vendégekkel: az erő, a szeretet és a józanság lelkének jelentését a mindennapi életre vonatkozóan.

Polgármesteri és rektori köszöntő

A TIK aulájában rendezett állófogadáson látta vendégül a beiktatására meghívottakat Kiss-Rigó László, aki péntek este barátai körében vacsorázott a Kiskőrössy Halászcsárdában. A szombati állófogadáson több százan vettek részt. A csaknem teljes püspöki kar, a város és az egyházmegyéhez tartozó összes politikai vezető, országgyűlési képviselő mellett az egyetem és a város kultúrájának elöljárói is elfogadták az invitálást. A város nevében Botka László polgármester, az egyetem nevében pedig Szabó Gábor rektor köszöntötte az új püspököt. A SZTE vezetője rektortársaként is üdvözölte Kiss-Rigót, és reményét fejezte ki, hogy ismereteivel a szegedi tudományos életet is gazdagítani fogja.

Az ünnepi áldással záruló misén a nyugdíjba vonuló főpásztort követően felszólalt még Erdő Péter bíboros is. A papság nevében Gyulay Endrét búcsúztatta, és utódját üdvözölte Kiss Imre általános püspöki helynök. Az új főpásztor nyilvánosan is bejelentette: hat hónapig az egyházmegye minden tisztviselőjét megerősíti hivatalában, így egyelőre személyi változások nem várhatók ezeken a területeken.

– Több mint háromezren vettek részt a ceremónián, persze jókora készülődésnek kellett megelőznie az ünnepséget, a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetőségével is meggyeztünk, hogy felszabadítják számunkra a színpadot, hiszen a mise után szeretetlakomán láttuk vendégül a híveket. Az utóbbi egy hónapban az egész plébánia gyakorlatilag a beiktatás szervezésével foglalkozott – mondta el Kondé Lajos, a dóm plébánosa, aki a szentmise végén a meghívott vendégeket ünnepi fogadásra invitálta az egyetem tanulmányi és információs központjába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dalí utcába hétfőn érkezik a tárlat

Salvador Dalí nevét vette fel tegnap jelképesen a Somogyi utca. A képek hétfőn érkeznek a szegedi… Tovább olvasom