Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Bejártuk a Széchenyi téri posta épületét

Szeged - Perselyfeldolgozás, levélszortírozás, főpénztár - bejutottunk a Széchenyi téri 1. posta kulccsal és kóddal zárt ajtajai mögé - egyedül eltévedtünk volna a labirintusban. Nézze meg a fotógalériát!
1896-ban adták át a szegedi 1. számú posta épületét a Széchenyi téren - eredetileg is postának épült. Akkor döntött a város vezetése a létrehozásáról, amikor a nagy árvíz után újjáépítették a várost. Egy egyszintes épületben működött eleinte a posta, aztán szépen sorban ráhúztak még egy, kettő, három szintet. Az épület szép és patinás, bár jócskán ráférne már egy alapos felújítás - kívül és belül egyaránt.

A szükséges engedélyek megszerzése után bejártuk ezt a nagy épületet; kíváncsiak voltunk, mi van azok mögött a zárt ajtók mögött, ahol ügyfél talán még nem is járt. Október 9-e a postai világnap, ez adta az ötletet a nem mindennapi barangoláshoz.

A mai postai szolgáltatások számára a mostani ügyféltér kissé szűkös, például a banki ügyintézéshez nem tudják leültetni az ügyfeleket. Egy kis ablakon keresztül nehéz közvetlen kapcsolatot kialakítani az ügyféllel - magyarázta Harnos Csaba, az 1. posta vezetője. Majd fentről lefelé indultunk a hatalmas épületben.

A legfelső, vagyis harmadik emelet a postához tartozik, de ott nem a posta közvetlen munkatársai dolgoznak. Van például egy tanterem, ahol továbbképzéseket, előadásokat tartanak; funkcionális munka folyik ott.

Kulisszák mögött a szegedi 1. postán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A második emeleten három terembe vannak beosztva a várost kiszolgáló kézbesítők. Itt történik az úgynevezett kiosztás és leszámolás, vagyis reggel kiosztják mindenkinek a kézbesítendő küldeményeket, délután pedig mindenki elszámol az aznapi munkájával. A kézbesítők "brigádonként" ülnek, az egy területen, egy körzetszám alatt dolgozók alkotnak kisebb csoportokat. Mikor beléptünk, még néhányan a munkára készültek, rendszerezték a napi postát, tervezték az aznapi útvonalat.

A munka egyenlően van elosztva: aki messzebbre teker (például Alsóvárosba), annak kevesebb cím jut, mint annak, aki a tarjáni tízemeletesek felé veszi az irányt - a távolság és a címek így viszonyulnak egymáshoz. Körbeértünk a második szinten, kiértünk a lépcsőházba és lesétáltunk az elsőre.

Ha a Széchenyi téri főbejáraton lép valaki az épületbe és felsétál az első emeletre, jobbra a postavezetés irodáit találja, balra pedig különböző postai (levélfelvétel, fax, fénymásolás) szolgáltatásokkal várják. Körülbelül öt évvel ezelőtt minden az elsőn és a földszinten lévő ablakoknál is bevezették a számítógépes rendszert, ezért a különböző ablakoknál szinte minden szolgáltatást el tudnak végezni. Néhány zárt ajtóval beljebb hangosan csörögtek az érmék: zajlott az úgynevezett perselyfeldoglozás. Két fiatalember a telefonfülkékben bedobált aprót szortírozta.

Munka az ablakok mögött. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Az igazi labirintus a földszinten várt bennünket. Az ügyfelek két szárnyat használnak. Régebben balra volt a levélfelvétel, jobbra az utalványbefizetés. Mára mindkét oldalon elvégeznek mindent, az emberek azonban annyira megszokták a régi rendszert, hogy nagyrészt a mai napig betartják a korábbi rendet.

A jobb oldalon vannak a kiemelt munkahelyek a banki ügyintézéshez, majd beléptünk a főpénztárba. Minden ajtó zárva, kulccsal vagy számkóddal nyílnak. A főpénztárban kezdik az ablaknál dolgzók a napot,
Postai világnap

1874. október 9-én alapították az Általános Postaegyesületet, amit később Egyetemes Postaegyesületnek neveztek el. Erre az eseményre emlékezünk a postai világnappal. A 22 alapító ország között volt Magyarország is. Az egyesület célja, hogy összehangolja a nemzetközi postaszolgálat tevékenységét, és továbbfejlessze a szolgáltatásokat. Az egyesület 1948-tól az ENSZ szakosított intézménye, jelenleg több mint 160 ország a tagja. Forrás: internet.

a pénztárt itt veszik fel és ide adják le a pénzt és a csekkeket is a nap végén. Néhány méterrel távolabb már a nagyfogyasztók ablakán belül álltunk, az ablakon túl az ügyfelek adták fel hagyományos leveleiket.

A postavezető egy kisebb helyiségbe vezetett bennünket, itt olyat csinálnak, amit talán csak két postában csinálnak az egész országban: ez a komplex postázási hely. Ide az ügyfelek elektronikus úton adhatnak fel küldeményeket (például csekkek és készpénzátutalási megbízások, amiket a szerződött ügyfelek rendelnek - alapítványok, társasházak), amiket a posta állít elő. Megkapják egy adatállományt, kinyomtatják, borítékolják, megcímzik, hozzáadják a tértivevényt, és útjára indul. És ebben a helyiségben volt régen a fegyverszoba is, az most raktár.

A nagybani kereskedelmi árúk raktárából a postaboltba érkeztünk, ahol telefonkártya, totó-lottó, sorsjegy, boríték és bélyeg, könyv, dohányáru, édesség és mindenféle más várja, hogy hazavigyék. Mellette ablakok, az egyiknél megnéztük a posta saját termékeit, az alkalmi bélyegeket - tematikus bélyegeket gyűjtőknek, vagy saját fotók alapján személyre szóló kollekciókat.

A levél útja

Bedobjuk a levelet az utcán a jól ismert piros postaládába, vagy a postán található gyűjtőládába. Ez utóbbit óránként, illetve zárásnál ürítik. Szétválogatják a helyi és a továbbmenő küldeményeket. A postai logisztikai központ Budaörsön van, ott, géppel szortírozzák a leveleket (azokat, amik gépre alkalmasak). A logisztikai központból jutnak el a címzett településre, a pontos címre. Kézzel nagyon kevés küldeményt dolgoznak fel a szegedi 1. postán is, leginkább azokat, amik nem alkalmasak a gépi szortírozásra (például egy toll van a borítékban).

Reklámfilm 2007-ből. Forrás: YouTube

A posta kinőtte saját épületét, ezért a szomszédos épületet bérlik az IKV-től. A belső udvaron keresztül sétáltunk át oda, ahová a leveleket szállítják. Az ajánlott és az elsőbbségi küldeményeket külön, elzárva tárolják - ezeket kézbesítik a leggyorsabban. A többinél 3-5 nap a kézbesítési határidő. Amit géppel nem tudnak szétosztani, azt az éjszakai járásbeosztók kézzel szortírozzák az itt található rekeszekbe. Ennek a helyiségnek az az egyik érdekessége, hogy állítólag régen áruháznak épült, aztán istállóként üzemelt, majd kibérelte a posta. A régi, zöldre festett, öntöttvas oszlopok már műemléki jellegűek.

Bejáratok a Híd és a Deák Ferenc utca felől

A bérlemény részben a Híd utca felőli bejáraton azokat az ügyfeleket fogadják, akiknek pénzük érkezett, de nem találták otthon őket a kézbesítők; illetve a nagyobb összegű, 100 ezer forint feletti pénzek érkeznek ide (ezeket egyébként sem viszik házhoz). Tehát minden olyan küldeményt, amiről értesítést kapott az ügyfél, azt itt lehet átvenni. Ottjártunkkor zömmel családi pótlékért álltak sorba az ügyfelek.

Innen lehet lemenni abba a pincébe, itt alakították ki a fiókhelyiséget. 1300-1400 fiókbérlő van, a fiókokba a közönséges küldeményeket kézbesítik. A mozgáskorlátozottakat is itt szolgálják ki.

A Deák Ferenc utcáról közelítettük meg a csomagfelvételi és csomagkézbesítési ügyfélteret. Itt is gép szortírozza a küldeményeket. Amiket nem tudnak kézbesíteni, fémpolcokon tárolják, általában 2-10 napig. A város 90 százalékának a letéti őrzése itt történik.

Lovaskocsi méretű transporterek

A teherszállításnak is természetesen külön bejárata van. A kapu lovaskocsira van méretezve, ami éppen megfelel a transporter méretű kocsiknak A 7 és fél tonnás járművek azonban már nem tudnak behajtani a belső udvarba (három ilyen méretű teherautó szállítja a leveleket), ezek az utcán parkolnak (engedéllyel!).

Van egy álma...

Az egymásból nyíló helyiségek és végeláthatatlannak tűnő folyosók labirintusában sokszor azt sem tudtuk, merre járunk. A szegedi 1. számú posta az egyik legnagyobb vidéki posta az országban, körülbelül 300-an dolgoznak benne. Jó egy órás sétánk végén megtudtuk, miről álmodik egy ekkora posta vezetője: képzeljék, azt szeretné, hogy a Magyar Posta még nagyon-nagyon sokáig megmaradjon...

Olvasóink írták

 • 18. jacuzzi 2010. október 11. 19:13
  „Ha jól sejtem, az ablaknál ülő hölgyek nincsenek túlfizetve, ezért ehhez mérten motiváltak is... De legalább a dolgos vezetők ott is jól keresnek. Úgyhogy marad a színvonal :-))))))”
 • 17. saturnus 2010. október 11. 07:30
  „ügyfélszolgálat nagyon gyenge szinvonalu,30 évvel magasabb szinvonalon működött a posta ügyfél kiszolgálása,levélfelvétel,készpénzbefizetés,stb..stb.”
 • 16. Gollam 2010. október 10. 18:27
  „"8. hozzászólás flexsnake 2010.10.09. 17:02

  az a rész hol van, ahol a küldemények elvesznek és a csomagokat megdézsmálják? Régóta csak futárral küldenek mindent mert a posta tolvaj."

  Szerencsére a mért adatok -KÜLSŐ cég által!- ezt nem támasztják alá. Bármily meglepő számodra, a Magyar Posta megfelel az Unió által megszabott követelmény szintnek. Mind átfutási, kézbesítési, mind elveszés, sérülés terén.
  Sőt, egy hazai felmérés kimutatta, hogy a lakossági szimpátiában a tűzoltók után a postások következnek!
  Nem vitatom, lehetnek a postások közt is hitványok, de a néhány miatt megbélyegezni kb.27.000 tisztességes embert, több mint gyökérség.
  Hm, ugyan mi is várható egy olyan "testületitől", aki 14 órát dolgozik, de csak 12-t fizettet ki. Ja persze semmit, hisz jeszava: "Rongálunk és félünk!"
  (Elnézést kérek minden tisztességes! -gondolom ők vannak többen- fegyveres testületi alkalmazottól!!!)”
 • 15. Titanilla 2010. október 10. 15:01
  „Nekem olyan tapasztalatom va, hogy pénzesutalványon feladott pénzt nem kapta meg a cimzett. Már biróságra került a dolog, ott persze nem fogadták el a feladási szelvényt, a postához fordultam, hogy hol lehet ez a pénz? Természetesen a tudakozványért nekem kellett fizetni, többszöri sürgetésre, fenyegetésre, végül közölték velem a cimzett megkapta a pénzt, a feladástól számitott 15 hónap múlva!! és közölték velem, ez nem a posta hibája! Hát kié? Hol volt 15 hónapig. Csak nem igaz az a pletyka, hogy néha lenyúlják a pénzeket, és az ügyfél nem elég kitartóan keresi, vagy le lehet rázni, akkor oké, ha nagyon kitartó /én az voltam/ akkor egy idő után előkerül a pénz. Á...ez nem lehet igaz, ez csak pletyka. De akkor hol volt 15 hónapig a pénz.? A cimzett már 2 hét után kereste rajtam! Hozzá teszem, a kézbestővel - aki felénk jár- soha nem volt még gond.”
 • 14. achilleus 2010. október 10. 12:37
  „13. hozzászólás zehn 2010.10.10. 11:44
  Talán mert először mindet elviszik Budaörsre (?), majd onnan (logisztikusan) továbbítják a címzettekhez (akár vissza a feladási hely melletti faluba). Na meg a postavonat-szolgáltatás sem ugyanolyan. http://valaszt.hu/tart/rcikk/l/0/82394/1”
 • 13. zehn 2010. október 10. 11:44
  „Én csak azt nem értem, 20-25 évvel ezelőtt két-három nap alatt célhoz ért egy levél. Most amikor a motorizáció,automatizáció összehasonlíthatatlan a korábbiakhoz képest, valamint az emailek,faxok ,mobiltelefonok korában lényegesen kevesebb levelet írunk, miért kell 4-5 nap a kézbesítésre?”
 • 12. Gollam 2010. október 10. 09:16
  „#4#- re!

  Kedves wiseman!
  " Szerintem kissé félreinformált vagy "...
  Annak a bizonyos szakszervezetnek a tisztségviselői esetében akiket elbocsájtottak (ezen településen az ÖSSZESET!!!), a BÍRÓSÁG NEM TALÁLTA MEGALAPOZOTTNAK a rendkívüli felmondás körülményeit! Egyrészt a munkáltató egy árva hanggal (pedig nagyon erőlködött, saját jogi osztálya mellé felfogadott egy fővárosi ügyvédi irodát is! )sem tudta bizonyítania szervezés vádját, másrészt a HA szerveztek is volna, akkor arra joguk is lett volna! Magyarán olyanért rúgták ki őket amit bár megtehettek volna, nem tettek meg!
  Abban viszont igazad van, hogy ez a jogtalan döntés NEM helyben született meg!”
 • 11. 3xhe 2010. október 09. 18:21
  „Kedves Wiseman! Mivel nem héberül írtál így megértem amiröl véleményt alkotsz! De amilyen döntést felelős vezető aláír azért személyesen felel, ezt hívják egyszemélyi felelősségnek!”
 • 10. szeti 2010. október 09. 17:58
  „9. de az garantált, hogy nem elsőbbségivel csak lassan illetve soha nem ér oda. :)”
 • 9. jacuzzi 2010. október 09. 17:29
  „Én azt szeretem mikor tukmálják rám, hogy elsőbbségivel adjam fel a levelem plusz pénzért. Mikor megkérdezem, hogy így garantálják-e, hogy másnap oda is ér: hát azt neeeeeem...
  Posta és a XXI. század. :-)))”
 • 8. flexsnake 2010. október 09. 17:02
  „az a rész hol van, ahol a küldemények elvesznek és a csomagokat megdézsmálják? Régóta csak futárral küldenek mindent mert a posta tolvaj.”
 • 7. achilleus 2010. október 09. 15:55
  „A 10-es képen látható "ügyfélváró" szépen ki van dekorálva.”
 • 6. web 2010. október 09. 13:58
  „Rosszul azért nem kereshetnek az itt dolgozók ha ebből a fizetésből még tőzsdézni is tudnak egyesek, a fizetni való kötelességükről pedig megfeledkeznek!!!!
  Mindettől függetlenül azért felveszik a lakásfenntartási támogatást is, hát hiába aki tud az tud, két lovat is megülni........”
 • 5. szeg 2010. október 09. 11:09
  „Már nem azért, de tessék átolvasni ezt a cikket. Nagyon sok hiba van benne!”
 • 4. wiseman 2010. október 09. 10:18
  „Kedves 3xhe!
  Szerinten kissé félreinformált vagy, ugyanis a szakszervezeti vezetőknek (akik a sztrájkot szervezték) a kirúgása nem egyenként a hivatalvezetők döntése volt, hanem Pesten a vezérigazgató döntött így, és adta ki utasításba az illetékes hivatalvezetőknek, hogy írják alá - mint munkáltató jogkör gyakorlója - a rendkívüli felmondást.
  Nem védem a szegedi hivatalvezetőt, csak amit te írtál az nem úgy van. Ennyi.”
 • 3. 3xhe 2010. október 09. 09:43
  „Helyén???? Portásnak kéne lennie, ha nem keverné össze a kulcsokat!”
 • 2. jacuzzi 2010. október 09. 08:22
  „Az a pufi, bajszos muksó? És még a helyén van... :-((”
 • 1. 3xhe 2010. október 09. 08:04
  „Nekem is van egy álmom:
  Az újságírót vezetgető hivatalvezető januárban gondolkodás nélkül törvénytelenül tizenegynéhány család egzisztenciáját tönkre téve nagy sajtó csinadrattával kirúgta a szakszervezeti vezetőket. Azóta a bíróság hatására helyre állították a munkaviszonyukat, ideje lenne a tükörbe néznie és levonni a megfelelő konzekvenciákat!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A végtelen siker ellenére a kamuközélet felé fordul Kovács Gergő

Napi 25-26 óra szabadidő és bőségesen rendelkezésre álló aktivisták – mihez kezd velük Kovács Gergely, aki a Kétfarkú Kutya Párt választási szereplését végtelen nagy sikernek tartja? Tovább olvasom