Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Békaszerenád Szeged-szerte

Szeged - Bár veszélyeztetett állatok a békák, az idén Magyarországon – Szegeden is – rengeteg van. Máris békakoncertet hallgathatunk nemcsak a tópartokon, hanem a bel- és külvárosban is.
– A környezetszennyezés, a folyószabályozások és mocsárlecsapolások, illetve a szárazság mind szerepet játszik abban, hogy világszerte tömegesen csökkennek a vízfelületek, ez pedig a kétéltűek, a békák számának drasztikus csökkenéséhez vezet. Bár a világtendencia az állatok veszélyeztetett helyzetét mutatja, hazánk az idén rácáfolt erre: sok a béka. Ráadásul a béka éve van – magyarázta Molnár Nóra, a Szegedi Tudományegyetem Ökológia Tanszékének adjunktusa. A szakembertől azt is megtudtuk, a békák szaporodása időjárásfüggő, évről évre változhat. Idén a tavasz esős volt, ez kedvezett nekik. A Szegeden és környékén élő egyedek eszmei értéke kétezer forint. Ez minden fejlődési szakaszra – ebihal, kifejlett béka – érvényes. Magyarországon csupán tizenkét faj él, pénzbírsággal büntetik azt, aki elpusztítja a védett állatokat.

Hölgyeim, ezt hiába csókolgatnák, nem válna szőke herceggé. Fotó: Karnok Csaba
Hölgyeim, ezt hiába csókolgatnák, nem válna szőke herceggé. Fotó: Karnok Csaba

A békák sem egy nyelven beszélnek: brek-brekekeke – „mondja" a leginkább holtágakban, tavakban megtelepedő kecskebéka. Magas, trillázó, egybefüggő r-r-r-r-r-rel udvarol az utak mentén, kertekben gyakran tömegével látható zöld varangy. A szakértők meg tudják különböztetni a hangjukról a különböző fajtákat.

Az idén belvárosban-külvárosban egyaránt békakoncertre lehet feküdni, kelni: olyan, mintha tóparton élnénk.

Rántott békacomb

A Magyarországon élő mind a 12 békafaj védett. A hegyes, dombos tájakon megtalálható gyepi, illetve sárga hasú unka eszmei értéke például akár tízezer forint is lehet. Néhány étteremben mégis kaphatunk rántott békacombot. Engedélyhez kötik: kecskebékát lehet tenyészteni, illetve meghatározott halastavakból összegyűjteni.

Szokták mondani: ronda, mint a béka. Mindenesetre örülni kell a jelenlé-
tüknek, hiszen ez a gerinces igényes, csak tiszta vizekben szaporodik. A szegedi úszóházak vendégei is békák sokaságáról számoltak be, illetve egy olvasónk lapunk Csörög rovatában jelezte: sok az ebihal a Móra park szökőkútjában. Aggódik a kétéltűek épségéért, javasolta, telepítsék át máshova. Van, aki ennyire nem viseli a szívén a békák sorsát, nevét nem vállalta, de elmondta, mesterséges kerti tavában már szinte elviselhetetlen a „zenebona". Próbálta kimerni az ebihalakat, nem nagy eredménnyel. A gólyákra sem lehet számítani, túl gyorsan nem tudnak reagálni a zsákmányállatok elszaporodására.

Kétéltűszokások

Az ásóbéka, a barna varangy, a kecskebéka és a tavi béka kora tavasszal gyakran keres új vízi élőhelyet a szaporodásra, ezért vándorol. Átkelnek a közutakon, ahol a beton kellemes melegsége miatt jól érzik magukat, ezért a kelleténél többet időznek a veszélyes helyen. Ennek megakadályozására gyakran békamentő akciókat szerveznek. A zöld levelibéka nemcsak a vízpartot szereti, a lábán lévő tapadókorongok segítségével felmászik a fák, bokrok lombkoronájára, és onnan ad koncertet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szín 5-ös visszaszámlálás: ...AKÁCIÓ!

Csak egy nap a világ... énekelhetnék a diákok, ha ismernék a régi nótát. Ugyanis holnap vége a… Tovább olvasom