Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Béke, szabadság és egyetértés Szegeden

Szeged - Nem egymás legyőzése, hanem a konfliktusok vitákban való feloldása a cél - hangsúlyozta március 15-ei, ünnepi beszédében Lippai Pál, Szeged rendszerváltás utáni első polgármestere a Klauzál téren.
Incidensek nélkül, vizet árasztó tavaszi szélben – a Tisza 553 centiméterrel a napokban tetőzik –, talpig nemzeti színbe öltöztetve ünnepel a város. Még a Klauzuál tér kandelábereit is a nemzeti trikolór borítja. Itt rendezték ma délelőtt 11 órától a városi díszünnepséget, melyen Lippai Pál, Szeged rendszerváltás utáni első polgármestere mondott ünnepi beszédet.

– Március 15-e szimbóluma a nagy tetteket véghez vivő akaratnak – fogalmazott Lippai Pál, aki folyamatosan párhuzamot vont 1848 és a rendszerváltás ideje között, felelevenítve például 1990. márciusának idusát, amikor „sokan sokfélét akartunk, de végighallgattuk egymást". – Ami közös volt, a szabadság és a demokrácia vágya. Ezt a lelkesedést kell visszaidéznünk ahhoz, hogy megértsük: a szabadság és a demokrácia értékek, melyeknek ára van – hangsúlyozta az egykori polgármester, jelenlegi díszpolgár-jelölt.

Szegeden nyugodtan ünnepeltek. Fotó: Schmidt Andrea

Említést tett a szegediségről, a város polgárainak öntudatáról, amely 1848-ban, az 1879-es nagy árvíz, de 1956 forradalmának idején sem hagyta magát. Kiemelte: ehhez közös nézetek, célok kellettek. – Nem egymás legyőzése, hanem a konfliktusok vitákban való feloldása a cél. Az 1848-as forradalom legfontosabb üzenete számunkra: „Legyen béke, szabadság és egyetértés".

Mackóban március 15-én

Kevésbé mutatkozik érdeklődőnek az a melegítős, napszemüveges fiatalember, akivel szintén a Kárász utcán futunk össze. Kokárdát nem tűzött, nyilván nem ment volna a szerkójához. Nevét nem árulja el, sőt tulajdonképpen semmit sem: a 12 pontból nem sikerül idéznie, arra sem emlékezik, mit üzent Kossuth Lajos a nóta szerint.

Az ünnepi beszéd után a városi kórusegyesület egyesített kórusa 48-as dalokat adott elő. Sokan a mintegy ezer fős tömegből is énekelték: „Kossuth Lajos azt üzente".

Ezután az állami szervek, szervezetek, pártok, civil szervezetek helyezték el a megemlékezés virágait, koszorúit a Kossuth-emlékmű előtt – elsőként Botka László és Lippai Pál. Utánuk a Magyar Honvédség, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szegedi Tudományegyetem, a városi diákönkormányzat következett.

A Csongrád Megyei Önkormányzat külön ünnepelt délután, a Móra Ferenc Múzeum előtt. Előbb Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke lépett a pódiumra.

– 1848 azért tudott naggyá lenni, mert a legelemibb igazságért, a szabadságért küzdött. Az igazság pillanata mindig eljön, a hazugok órái mindig meg vannak számlálva. A hazug politika sorsa a bukás: ezt üzeni a hatalmon lévőknek március 15-e – fogalmazott. Jankovics Marcell, Kossuth-díjas filmrendező beszédében kiemelte: az ünnep nem csupán emlékezés, van aktuális mondanivalója is. Reformkori költők, Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor verseiből idézve figyelmeztetett: „ébredj, ébredj, istenverte nemzet". – A 12 pontot ma is át kellene nézni: melyek valósultak meg? van-e béke, szabadság, egyetértés? Létezik-e sajtószabadság? Felelős-e ez a kormányzat? – sorolta.

A megyei közgyűlés, a pártok, szervezetek képviselői ezután Klauzál Gábor múzeum melletti szobra előtt helyezték el koszorúikat.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Lutetia 2008. március 21. 20:36
  „Ezt írta az általam kifogásolt hozzászólásban:
  "Ki az a szegedi, aki ennyire boldog? Irja ki a nevét is!
  Meg a fizetését, munkahelyét, pártállását..."
  Mit lehet ezen félreérteni? Utólag persze már lehet magyarázgatni a bizonyítványt.”
 • 27. S.Grandpierre Cecília 2008. március 21. 19:19
  „Senkinek nem vagyok kiváncsi a nevére, talán félreértette az írásomat. Kit érdekel, persze én ha valamit leírok, - bármit- akkor vállalom a nevemet is. Ennyi az egész. És az sem érdkel, hogy ki miért boldog ebben a városban vagy máshol. Az örömteli esemény. Én nem vagyok annyira boldog a városban történt dolgok miatt. És semmiféle mást nem akartam és nincs szándékomban kifejezni. Ha valaki mégis az, hát biztosan megvan rá az oka. Hát legyen! És egyet tisztázzunk. Én sohasem írnék már nevében, kikérem magamnak. Ha pedig elől kellene állni a sorban azt is vállalnám, ezt üzenem a "titokzatos" anonymnak. És ha mindennel elégedett, az is jó hír a számára, de van, aki másképpen gondolkodik, mint ő, és nem becsméreli azt, akit nem is ismer. És, hogy mire vagyok elszánt? Arra, hogy ismeretlenül bármit feltételezzek egy emberről, arra biztosan nem vagyok kapható. A cselekedeteiből ítélem meg.”
 • 26. Lutetia 2008. március 18. 10:58
  „Kedves Cecília, előbbi hozzászólásának utolsó mondatai kissé ellentmondásban vannak 4. sz. hozzászólásával, amelyben azt követeli, hogy aki boldog Szegeden, az hozza nyilvánosságra nevét, munkahelyét és pártállását. Ne lepődjön meg, ha ezért valaki gyűlölködőnek és uszítónak, esetleg előítéletes gondolkodásúnak minősíti Önt. Igazából még azt sem magyarázta el, hogy mi szükség ezen adatok megadására, és milyen összefüggésbe kívánja hozni ezekkel az adatokkal azt, hogy valaki boldognak érzi magát vagy nem ebben a városban.”
 • 25. S.Grandpierre Cecília 2008. március 17. 22:04
  „A gyülölködésről lehetne beszélni és az úszításokról is. És, hogy ki a buta, meg ki kit sérteget, a hozzászólások alapján eldönthető. Primitiv emberekkel nem szeretnék vitába szállni. És a valódi nevem nem titok. A véleményemre meg az ad, aki akar, én azért is leírom, és örülök annak, ha valaki ilyen szorgalmasan el is olvassa, mint Ön T. figyelő! Biztosan nagy hatással van Önre, ha ennyire követi. Köszönöm! És Szebb Jövőt Önnek is! Akár Szegeden, akár máshol él, akármilyen beosztásban, és bármilyen pártállása is van. Feltételezem, hogy Önt is a jó felé törekvés vezérli a lelkében.”
 • 24. Lutetia 2008. március 17. 15:36
  „Már más helyen is álmélkodtam magamban, hogy anonym hirtelen mennyire más nézeteket kezdett hangoztatni. :) De azért nem értem, hogy a fórum szoftverje hogyan engedheti, hogy valaki ugyanabban a blokkban egy másik email-címhez ugyanazt a nicket használja.”
 • 23. anonym 2008. március 16. 20:56
  „lecorbusier !
  Nem az indulat fűt, hanem az a jellemtelenség, hoy a nickem alatt,nevemben írogatnak !Aki a rendes nickjét használja, azzal lehet vitázni, beszélni ,de soha nem tenném meg, hogy pl. a nicked alatt én hülyeségeket írjak a nevedben !
  Remélem ebben az egyben egyetértünk !”
 • 22. lecorbusier 2008. március 16. 19:55
  „anonym, azért valld be, téged is fűt az indulat, az eddigi hozzászólásaid alapján legalábbis”
 • 21. anonym 2008. március 16. 19:07
  „Erről írtam !
  A "nickkem " alant a 20. beíró ,olyan gerinctelen ,hogy engem gúnyol, miért nem ír a saját nickje alatt !
  Gondolom ez Cecília a mindenre elszánt !
  Nem bír magával az illető, annyira fűti az indulat, hogy más vélemény is bemerészkedik közéjük !
  Ilyen a jobbosok nagy része !Tisztelet a kevés kivételnek !
  20. ANONYM nem azonos a régivel pl. a 19. -el !”
 • 20. anonym 2008. március 16. 17:52
  „Tévettem az előbb. Én vagyok a leggerinctelenebb gyűlölködő, de ezt tanultam, ijen nevelést kaptam.
  Ugyi arrul senki nem tehet, hova születtik. Bocsásáttok mög nekom. Huzzunk bele...”
 • 19. anonym 2008. március 16. 17:19
  „Cecíliával nem érdemes szótba elegyedni !
  Ő sem írja ki a becses nevét, azt hiszi, majd minket palira vesz !
  Szájhabzásig uszít ,hangoskodik minden fórumon, másokat ugrasztana ,de ő az első koppanásra menekülne, sőt ! Oda sem menne !
  Ilyen Cecília a gyűlölködő !
  Szinte minden fórumon ugyanazt szajkózza ! Buta. Nem érvel, csak ordibál !”
 • 18. egy ember 2008. március 16. 15:19
  „Lehet ennél mélyebb árkot ásni ember és ember közé?! Egyébként balró és nékem fütyöl, jobbról is nékem fütyöl:) Emberek! ez nem élet-halál, csupán humor kérdése. Öljék egymást a politikusok!”
 • 17. Lutetia 2008. március 16. 14:36
  „Kedves Cecília, én jól érzem magam ebben a városban. Miért kéne ehhez a nevemet adnom egy internetes fórumon? Mi köze ehhez a munkahelyemnek, fizetésemnek, nem létező pártállásomnak? Ha valaki ezektől teszi függővé azt, hogy ki érezheti jól magát Szegeden és ki nem, azt súlyos előítéletek irányítják. Nem igazán értem, miféle megfellebbezhetetlen felsőbb igazság nevében és egyáltalán, milyen jogon teszi ezt. És lehet, hogy Ön igaz szegedi (miért vonnám ezt kétségbe, hiszen már a kifejezésnek sincs semmi értelme), de ne feledje: az is lehet igaz szegedi, az is szeretheti ezt a várost, aki bizonyos politikai kérdésekben nem ért egyet Önnel.”
 • 16. egal 2008. március 16. 11:59
  „Sejtettem :-)”
 • 15. team5 2008. március 16. 11:19
  „13. egal

  A figyelmes olvasásra Neked volna szükséged, vagy az időrendiség nem tűnt fel?!
  SGC. írta amit írt magáról, véleményéről, pártállásáról és "Igaz Szegediségéről".
  Ezután jött a kérdés ami továbbra is nyitva van? Mitől másabb Ő mint bárki más aki mindenféle ferdülés( pártállás?) nélkül szereti és tesz is városáért? SCG állította magáról- amit.
  Ja én meg esténként Napóleon vagyok, de senkinek ne áruld el! ;-))”
 • 14. egal 2008. március 16. 10:51
  „Egyáltalán - mit jelent az, hogy "igazi szegedi " ? SGC? Mitől az?”
 • 13. egal 2008. március 16. 10:43
  „team5
  Ahhoz, hogy valaki a szegediségét bizonyítsa, ahhoz szükséges tudni a pártállást, fizetést, munkahelyet? Ne nevettess ! Olvasd el figyelmesen SGC írását, ha megkérhetlek !”
 • 12. e mese 2008. március 16. 09:49
  „Ceciliának!
  KI MINT ÉL,ÚGY ITÉL!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 11. team5 2008. március 16. 09:36
  „8. egal

  A kérdés ez volt: Mitől vagy Te igazi szegedi?
  "lormin"- t sem a Te ferdítésed érdekelte volna szerintem.
  Azért, hogy megértsd! Arra lenne kíváncsi a hozzászóló társunk, hogy mitől Szegedibb valaki (pl. SGC), mint bárki más?”
 • 10. Ellenzéki 2008. március 16. 09:23
  „Ezt a békét nem volt nehéz megteremteni.
  Volt ott kb 200 ember, az MSZP szimpatizánsok a vigyorival az élen!”
 • 9. madártej 2008. március 16. 09:11
  „Temesi F. elég régen megírta a Por című regényt. De már abban leírta, hogy a Latyak lakathoz már akkor sem volt kulcsa...”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farmeres honvédek hőstettei

Szeged - Hosszú évek óta gyűjti az 1848–49-es forradalom és szabadságharc relikviáit Vass László szegedi ügyvéd, aki egyben a Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület vezetője. Tovább olvasom