Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Béke volt a Kossuth téren

Csongrád megye - Több százan utaztak szombaton Csongrád megyéből Pestre, hogy a költségvetés ellen tiltakozzanak. Nógrádi Zoltán szerint üzenetértéke van a demonstrációnak.
13 óra: A fideszes önkormányzati vezetők által kezdeményezett önkormányzati tüntetésen szombaton mintegy 6 ezer ember vett részt, míg a szervezők azt közölték: 12-13 ezer ember jelent meg megmozduláson.

A demonstráció végén a tiltakozók szervezett formában elhagyták a Kossuth teret.

Kósa Lajos, Debrecen polgármesterének, a Fidesz alelnökének beszédét követően a Szózat eléneklésével fejeződött be a Parlament előtti, 2010-es költségvetést elutasító önkormányzati demonstráció.

Csongrád megyéből is sokan utaztak a budapesti demonstrációra - KÉPGALÉRIA

A demonstrálók autóbuszokkal érkeztek a Kossuth térre nemzetiszínű zászlókat, településük neveit tartalmazó táblákat és transzparenseket tartottak a magasba.

12.40 óra: Karsai József, az MSZP-frakció tagja aktív részvevőként jelent meg a fideszes önkormányzati vezetők által szervezett önkormányzati demonstráción, a budapesti Kossuth Lajos téren szombaton.

A battonyai polgármester : a részvétel mellett kellett dönteniük a polgármestereknek, ez lelkiismereti, nemcsak politikai kérdés volt.
Karsai József szerint a pártoknak közeledniük kellene egymáshoz Magyarországon, ilyen éles szakadék mellett az ország soha nem lábal ki a gazdasági válságból. Hozzátetette: a rendezvényt nem Fidesz-tüntetésnek, hanem egy fontos megmozdulásnak tartja.

Hogy megszavazza-e majd a parlamentben a 2010-es költségvetést, azt válaszolta: az elmúlt hónapokban közel 800 milliárd forint megtakarítására tett javaslatot. Ha ezeket nem fogadja meg a kormány és az MSZP-frakció, akkor nemmel voksol a büdzsére.

Úgy fogalmazott: neki személy szerint az ember az első, nem az IMF, ez nem a magyar nép költségvetése.

12 óra: a delmagyar.hu tudósítója a helyszínen tartózkodó Magyar Annától megtudta, Csongrád megyei szónok nem lesz a rendezvényen.

11. 40 óra: a delmagyar.hu helyszíni tudósítójának jelentése szerint a tömegben ott van a csongrád megyei politikusok közül Gyimesi László, Bodó Imre, Balogi Dániel, Kalmár Ferenc és Farkas Sándor is. A megyéből több nagyvárosból és kistelepülésről is érkeztek a demonstrációra.

Gyimesi László is ott volt a tömegben. Fotó: Segesvári Csaba
Gyimesi László is ott volt a tömegben.
Fotó: Segesvári Csaba

Szegedről, Szentesről, Algyőről, Deszkről is utaztak a fővárosba. A színpadon a Barátok Közt egykori szereplője, Kiskutas polgármestere, Halász Gábor vette elsőként kezébe a mikrofont. Hangsúlyozta: az ország 80 százalékát a "vidék" teszi ki, ezért meg kell hallgassák, amit a fővároson kívül gondolnak az emberek. A színpadon egy jeltolmács is dolgozik. A jövő évi költségvetés tönkreteszi az önkormányzati rendszert - jelentette ki Bernáth László, Tetétlen polgármestere. Bernáth László azt mondta, a kormány az embereken akarja behajtani az általa okozott kárt.
Tetétlen polgármestere kérte a kormányzatot, vonja vissza a költségvetési törvény tervezetét, és helyette olyat terjesszen elő, amely az emberek érdekeit képviseli. 

11.05 óra: Több mint kétezer ember gyűlt össze szombat délelőtt a Parlament előtti téren, hogy tiltakozzon a benyújtott 2010-es költségvetés ellen; az ország különböző részeiről érkezett emberek településneveket tartalmazó táblákat hordoznak, zászlókat lobogtatnak. Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere szeptember 28-án jelentette be, hogy tüntetésre hívják fideszes önkormányzati vezetők a polgármestereket, az önkormányzati képviselőket, bizottsági tagokat és alkalmazottakat, hogy "közösen demonstráljanak az utóbbi húsz év legveszélyesebb költségvetése ellen, amely az önkormányzatokat véglegesen padlóra küldheti".

Korábban:

Csongrád megyéből több százan vesznek részt ma a Kósa Lajos által meghirdetett demonstráción Budapesten, a Kossuth téren. Debrecen polgármestere azért hívta össze pártállástól függetlenül a települések vezetőit, helyi képviselőket, bizottsági tagokat és alkalmazottakat, hogy így tiltakozzanak „az elmúlt húsz év legveszélyesebb költségvetése ellen".
Szegedről, a megyeháza elől különbusz indul szombat reggel, de sokan mennek autóval, vonattal is.

– Ez a költségvetési javaslat főbe lövi az önkormányzatokat. Minél élesebben és hangosabban kell felhívni a közvélemény és a képviselők figyelmét, hogy amire a kormány készül, az nem tartható. Egy demokráciában ha valaki a sorsának alkotója akar lenni, akkor hallatnia kell a hangját – fogalmazott Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke, aki részt vesz a demonstráción. Ott lesz Nagy Sándor, Kistelek, Lázár János, Hódmezővásárhely, és Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere is.

Nógrádi szerint a tervezett költségvetés a falvakat ellehetetlenítené, a városok esetében pedig egyes közszolgáltatások leépítését jelentené. Kijelentette: a megmozdulásnak figyelemfelkeltő szerepe és üzenetértéke is van. Ha a Fidesz a választások előtt fél évvel kiáll valami mellett, hatalomra kerülése esetén nem viselkedhet ellentétesen – fogalmazott.

Több polgármesternél érdeklődtünk azok közül, akik szeptember végén nyílt levélben fordultak Bajnai Gordon miniszterelnökhöz. Kübekháza első embere, Molnár Róbert azt mondta: ők tárgyalni szeretnének a kormányfővel, ezért időpontot kértek tőle. Egyelőre várják a választ.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. IVY 2009. október 13. 09:19
  „Végül is.....?
  Otthonról, fotelból, könnyű megváltani a világot.”
 • 46. Papucsos 2009. október 13. 08:32
  „Nem tudom,hogy minek a tüntetés?Teljesen felesleges,mert nem érünk el vele semmit.”
 • 45. Csirén 2009. október 11. 20:32
  „Az utiköltséget, és az ebédet ki fizette?”
 • 44. flexsnake 2009. október 11. 11:48
  „moderálva”
 • 43. TrombiFrédi 2009. október 11. 11:28
  „Micsoda cím! Béke volt a Kossuth téren... Miért volt aki másra számított???”
 • 42. Pinaman 2009. október 11. 10:18
  „42 tintasbarns, hat hogyne, az amcsik beleszaltak a tornyaikba, Izraelt meg a palesztin ellenzek hozta letre hogy alategyen a kormanyonlevoknek. Szeggye gyogyszert!”
 • 41. tintasbarns 2009. október 11. 09:58
  „Eddig minden demonstráció békés volt, csak a komcsik által irányított emberek randaliroztak törtek zúztak
  a titkosszolgálat igényíbe vételével.”
 • 40. tuskóhopkins 2009. október 10. 21:58
  „nem lesz itten több tüntetés,
  hogyha gyön a Fidesz,
  kilábalunk a rumokbul,
  s minden nagyon szíp lesz.

  székház, bánya szólő után
  Becsületes Viktor
  fölfesti a jövőképet
  mint reneszánsz piktor.

  "itt a kezem, nem disznóláb,
  tisztára van mosva,
  de ha nektek nem teccik, hát
  le vagytok ti .... ejtve.”
 • 39. CID 2009. október 10. 21:19
  „Biztos a figyelmetlenségem meg a piszok DM fotósa miatt van, de jól látom, hogy a tüntetők 90 %-a nyugger ? Dolgozó ember ( ha éppen szombaton nem dolgozik ) lehet a szombatot a családjával tölti, pihen, kikapcsolódik, otthoni munkát végez. Egyébként sem szabad, ilyen disznóinfulenzás korszakban, feleslegesen a tömegbe menni.”
 • 38. zoltankis 2009. október 10. 20:41
  „Az úgynevezett főméltóságokat valamiféle szabály alapján lehet csak újraválasztani. Ezt a szabály ki kellene terjeszteni az úgynevezett képviselőkre is. Nem lenne O.V probléma.”
 • 37. igazságkereső 2009. október 10. 20:32
  „Már csak azért is igaza van Halász Gábor polgármester úrnak, mely szerint a vidéki embereket is meg kell hallgatniuk a fővárosiaknak, mert ugye köztudott,hogy a fővárosiak igen jó jövedelemmel rendelkeznek a vidékiektől is Budapestre áramoltatott adóinkból.Példaként említem a minimálisan kétszeres legalacsonyabb jövedelmüket és azokat az árakat,melyekkel itt vidéken még csak versenyezni sem lehet!Az a véleményem, hogy a pestiek ne is panaszkodjanak,azonban ez látszik is, mert komoly tüntetésre nem is képesek összeszerveződni, úgy tűnik, hogy csak a homokosok felvonulásain tudnak több ezren lenni, egyébként más alkalmakkor 500,1.000 fő tud és képes csak a parlament elé felvonulni azt is erőtlenül!Halász Gábor polgármester Úr nagyon jó diagnózist állapított meg, a fővárosiak egy beszari társaság!”
 • 36. totya66 2009. október 10. 20:22
  „"közel 800 milliárd forint megtakarítására tett javaslatot. Ha ezeket nem fogadja meg a kormány és az MSZP-frakció, akkor nemmel voksol" Bezzeg mikor arról szavaztak hogy a képviselők több költségtérítést kapjanak nagy volt az egyetértés párttól függetlenül.”
 • 35. flexsnake 2009. október 10. 19:58
  „Megunták és hazamentek :D”
 • 34. Pinaman 2009. október 10. 19:45
  „moderálva”
 • 33. Mike3 2009. október 10. 19:41
  „mindenkinek javaslom, hogy írja be a youtube-ra: parlament Szegedi Csanád”
 • 32. turulvedo 2009. október 10. 19:27
  „logaritmus ha nem jut be a pártod a parlamentbe,mihez fogsz kezdeni ? öngyilkosság vagy valami "más" ?”
 • 31. turulvedo 2009. október 10. 19:25
  „karsai a kiraj! hehe”
 • 30. szatyi 2009. október 10. 19:22
  „Most is azok tüntetnek, akik a nemzeti össztermék gyarapításához egy fillérrel sem járulnak hozzá.Pénzért eladható termékek kellenének, és akkor gyarapodna a költségvetés bevétele. Bár az önkormányzatok a Valutaalap összes lóvéját el tudnák -rövid időn belül-tapsikolni.”
 • 29. keiner 2009. október 10. 19:01
  „17. hozzászólás achilleus 2009.10.10. 12:56, nésztem a linket. Tetszett amit láttam, egy demonsztració naciónaliszmus nélkül az emberekér. Szerintem fontos volt, hélyes volt.”
 • 28. Turofánk 2009. október 10. 18:58
  „Ez Gyimesi fiú egyszer már tényleg hajat moshatna,ha már nem hajlandó rendesen felöltözni,ez politikus ,beszarás.”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliót lopott

Mórahalom - Trükkös tolvaj rövidített meg nagyobb összeggel egy idős nőt Mórahalmon. Tovább olvasom